Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Глутамин

Лесно възстановяване и подобрена имунна защита благодарение на глутамин

За всеки силов спортист или човек, който води активен начин на живот, надеждните и висококачествени хранителни добавки са от съществено значение за оптималното функциониране на тялото. Глутаминът е ключова аминокиселина, която играе важна роля в много биологични процеси. Нека да разгледамезащоглутаминовите добавки са предпочитан избор за спортисти и физически активни хора.

5 най-важни причини да използвате добавки с глутамин

 • Насърчава възстановяването – Глутаминът е от съществено значение за възстановяването след интензивни тренировки, като помага за възстановяването на мускулната тъкан.
 • Защита на мускулите – Глутаминът помага за предотвратяване на разграждането на мускулите по време на интензивна физическа активност.
 • Подкрепа на имунитета – Тази аминокиселина е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна система, особено по време на стрес и умора.
 • Здравословен хормонален баланс – Глутаминът подпомага производството и регулирането на важни хормони като хормона на растежа.
 • Подобрява здравето на червата – Глутаминът е ключов за поддържане на функцията на чревната бариера и може да помогне при чревно възпаление.

Какво е глутамин?

Глутаминът е най-разпространената свободна аминокиселина в човешкото тяло, открита в мускулите и други тъкани. Около 60% от свободните аминокиселини в мускулите се приписват на глутамин, което подчертава значението му за здравето на мускулите.

Какви са функциите на глутамина?

Глутаминът играе много роли в тялото, включително: поддържана имунната система, поддържа целостта на храносмилателния тракт, участва в синтеза наглутатион(силен антиоксидант), както и има важно място вметаболизма . По време на стресови ситуации, като интензивно обучение или заболяване, тялото не е в състояние да произведе достатъчно глутамин, така че става необходимо той да се консумира отвън.

Ползи от глутаминовите добавки

Добавките с глутамин са удобен и надежден източник на тази аминокиселина, особено когато тялото е подложено на стрес и не е в състояние да синтезира достатъчно от нея само. В protein.bg предлагаме различни форми на глутамин. прах и капсули, според предпочитанията и нуждите на всеки клиент.

Как да приемате глутамин?

Стандартната доза от 5 грама на ден, разделена на няколко приема, може да варира в зависимост от интензивността на тренировката и индивидуалните нужди. L-глутаминът е най-ефективен, когато се приема сутрин, след тренировка и преди лягане за подпомагане на възстановяването и регулиране на хормоналните нива.

Моля, имайте предвид, че хората с определени медицински състояния, като проблеми с бъбреците или чернодробно заболяване, трябва да избягват приема на глутамин. Бременните и кърмачките също трябва да се консултират със специалист преди да ги използват добавки.

Изберете надеждност и качество с Protein.bg

В Protein.bg полагаме всички усилия да предоставим на нашите клиенти най-висококачествените хранителни добавки. Нашата гама глутамин се отличава със своята чистота и произход от признати и надеждни производители, така че можете спокойно да се съсредоточите върху вашата фитнес цел.

Често задавани въпроси:

Защо глутаминът е важен за спортистите?
Глутаминът е особено важен за спортистите поради ролята си за възстановяване на мускулите, поддържане на имунната система и стимулиране на растежния хормон.
Мога ли да приемам глутамин всеки ден?
Да, глутаминът може да се приема ежедневно, особено ако сте активен спортист или имате нужда от допълнителна регенерация.
Има ли странични ефекти от глутамина?
Глутаминът обикновено се понася добре, но може да крие рискове при някои състояния. Винаги се консултирайте със специалист относно употребата му.

Изберете глутаминови добавки от Protein.bg за страхотна форма и здраве!

Mожем да кажем, че глутаминът е майката на всички аминокиселини, тъй като в човешкото тяло тази аминокиселина се складира в мускулите или иначе казано, около 60% от свободните аминокиселини в мускулната клетка са под формата на глутамин. Глутаминът може да се синтезира от двете аминокиселини с разклонена верига: валин и изолевцин, а също така и от глутамичната киселина. Валинът и изолевцинът имат много важна роля за растежа на мускулите. По време на тежки тренировки организмът Ви не може да произведе необходимото количество глутамин, а той е важен, защото предпазва от загуба на мускулна тъкан вследствие на физическите натоварвания, стреса, заболявания и т.н.

Както вече споменхаме, глутамин е една от условно заменимите аминокиселини, които изграждат тялото ни и в моменти на прекомерно физическо натоварване, стомашно-чревни заболявания и други, той не успява да произведе нужните му количества. Затова е необходимо да си го набавяме отвън – чрез храната или чрез хранителни добавки.

От адекватни количества глутамин има нужда почти всеки физиологичен процес – без него не могат да функционират правилно бъбреците, тънките черва, имунната система, а също така и около 60% от свободните аминокиселини в мускулите и кръвта се падат на него. Глутаминът има пряко въздействие върху глутатиона, който е най-важният антиоксидант в човешкия организъм. Той има решаваща роля при метаболизма на белтъците и натрупването на гликоген в черния дроб. Освен всичко друго може и да регулира pН на кръвта. Повишава секретирането на хормона на растежа и играе важна роля в белтъчния метаболизъм, заради което е всепризнат за добър суплемент от културистите.

Как действа глутаминът?

 • Има силен антикатаболен ефект;
 • Предпазв от разкъсвания и травми на мускулите;
 • Понижава нивото на кортизола и изпълнява важна роля в поддържането на положителния азотен баланс;
 • Подпомага за по-бързото възстановяване на мускулната маса;
 • Поддържа функциите на имунната система, черния дроб, панкреаса и други органи;
 • Поддържа добри нива на хормона на растежа;
 • Засилва имунитета.

Хранителните добавки с глутамин са най-предпочитани сред спортисти и атлети, защото аминокиселината L-glutamine има важна роля за възстановяването и поддържането на имунната система. Ние от protein.bg Ви предлагаме хранителни добавки с глутамин на различни производители под формата на прах или под формата на капсули. Често клиентът предпочита да купува хранителна добавка под формата на прах, най-вече защото дозата е по-голяма в опаковката и предимно защото излиза по-изгодно. Обикновено хранителните добавки с глутамин са с разфасовки по 100, 300 и 500 грама, но има също така и по 600 и 1000 грама. Дозата за прием на глутамин обикновено е една малка лъжичка, равна на 5 грама и ако трябва да я сравним с 6-8 капсули на ден, при всички случаи излиза по-изгодно като цена. Истината е, че няма разлика при усвояването на глутамин на прах или глутамин на капсули.

Всеки, който тренира, може да приема около 10-15 грама L-глутамин на ден – разделено на 2 до 3 приема, като всяка порция е от около 5 грама. А за културисти, които са подложени на тежки тренировки, дозите са малко по-високи. Най-доброто време за прием на L-Глутамин е сутрин, след тренировка и вечер преди лягане.

Важно! Хора с бъбречни проблеми, цироза на черния дроб и при синдром на Рей не трябва да приемат хранителни добавки с глутамин. Също така да се избягва приемът на глутамин при бременност и кърмене.

Марка: Nutrend Модел: Glutamine 300 гр.
Открийте Силата на NUTREND Glutamine - Необходимият Ви Партньор за Възстановяване и Защита на Мускулите Като опитен фитнес инструктор и представител на фитнес онлайн магазин с медицинско образование, аз разбирам, че правилната подкрепа за вашите мускули и имунната система е ключова за вашия спортен..
51.00 лв.
Без данък:51.00 лв.
Купи
Марка: Nutrend Модел: Glutamine 500гр
NUTREND Glutamine 500гр - Вашият верен спътник във възстановяването след тренировка Здравейте, спортуващи приятели! Ако търсите начин да подобрите възстановяването си след напрегнати тренировки и да защитите мускулите си от разпад, то бих желал да ви представя NUTREND Glutamine – мощен ал..
79.00 лв.
Без данък:79.00 лв.
Марка: Nutrend Модел: Glutamine Compressed Caps 120 капсули
NUTREND Glutamine Compressed Caps: Гаранция за силни мускули и бързо възстановяване Като фитнес инструктор и представител на онлайн магазина за фитнес добавки Protein.bg, а и като човек с медицинско образование, разбирам значението на качествената хранителна допълнителна програма. Днес искам да ви ..
35.00 лв.
Без данък:35.00 лв.
Купи
Марка: Battery Nutrition Модел: Battery Glutamine
Glutamine представлява аминокиселината глутамин, произведена от компанията Battery Nutrition под формата на прах, който лесно се разтваря и се абсорбира бързо в организма. Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в тялото, част от функциите, които изпълнява са свързани с подпомагането на мозъ..
44.49 лв.
Без данък:44.49 лв.
Марка: BSN Модел: BSN Glutamine DNA 60 serv
Глутамина е една от 20-те аминокиселини, влизащи в състава на протеините, които изграждат човешкото тяло. Глутамина е неесенциална и условно есенциална (незаменима) аминокиселина. Това означава, че при нормални условия глутамина се синтезира в човешкия организъм в необходимите количества, но при про..
30.00 лв.
Без данък:30.00 лв.
Марка: Dymatize Модел: Dymatize Glutamine Powder
Dymatize ви предлага продукта Glutamine Powder 300 гр, който ще ви достави най-често срещаната в мускулната тъкан в свободен вид аминокиселина - Л-Глутамин. Тя е жизнено важна за протеиновия метаболизъм и мускулно възстановяване. Когато тренирате интензивно всеки ден или сте подложени на физическо н..
34.00 лв.
Без данък:34.00 лв.
Марка: Myprotein Модел: Myprotein Glutamine
Глутаминът е аминокиселина, която нормално се среща в човешкото тяло и се включва в изграждането на всички протеини, изпълняващи определени функции в организма (тъкани, органи, ензими и т.н.). Глутамина е условно есенциална аминокиселина, което означава, че в нормални условия тя се синтезира в орган..
26.49 лв.
Без данък:26.49 лв.
Марка: Now Foods Модел: Now Foods Glutamine
Now Foods Glutamine съдържа условно есенциалната аминокиселина l-глутамин, която е и най-разпространената в организма. Тези й особености я поставят в положение понякога да бъде в дефицит и крайно нужна. Такива ситуации са след интензивна тренировка или заболяване, което изчерпва наличните количества..
56.00 лв.
Без данък:56.00 лв.
Марка: Now Foods Модел: Now Foods Glutamine Powder
Now Foods Glutamine Powder е хранителен суплемент, съдържащ една от основните аминокиселини, съдържащи се в организма. Тя е с много важна роля и взема участие в редица важни реакции. Аминокиселината се открива в скелетните мускули и те се явяват основните й консуматори, най-вече по време и след трен..
40.00 лв.
Без данък:40.00 лв.
Марка: Universal Nutrition Модел: Universal Nutrition Animal – Juiced Aminos
6 грама най-вкусните BCAA в доза! Повишена работоспособност! Ускорено възстановяване! Увеличавай ефикасността на тренировките с Animal Juiced Aminos!!! Това са мощни аминокиселини в комплекс с BCAA, които са предназначени за стратегическо увеличаване на силовите тренировки. Какво влиза в съдържаниет..
70.00 лв.
Без данък:70.00 лв.
Марка: Universal Nutrition Модел: Universal Nutrition L-Glutamine powder
Аминокиселините представляват органични киселини, съдържащи аминогрупа, чиято основна роля е да служат като съставни части на протеините. Аминокиселините, изпълняващи тази роля в човешкото тяло са 20, а една от тях - глутаминът се среща в най-голямо количество в нашият организъм. Продуктът на Univer..
55.00 лв.
Без данък:55.00 лв.
Gaspari Glutamine Powder Standard
2 - 3 Дни
Марка: Gaspari Модел: Gaspari Glutamine Powder Standard
L-глутаминът представлява органична киселина с аминогрупа (аминокиселина) - една от 20те, които тялото използва за изграждане на мускулните влакна. L-глутаминът е аминокиселината, която се среща в най-голямо изобилие в организма и се складира в най-голямо количество в мускулите. Аминокиселината глут..
58.00 лв.
Без данък:58.00 лв.
Musclemeds Amino Decanate
2 - 3 Дни
Марка: Musclemeds Модел: Musclemeds Amino Decanate
Amino Decanate е нов иновативен комплекс от съставки на производителя MuscleMeds, който включва ускорено транспортиране на полезни вещества с помощта на технологията DecaDrive. Продуктът съдържа набор от аминокиселини BСAA в съотношение 10:1:1. Разработен е да стимулира максимално протеиновия синтез..
85.00 лв.
Без данък:85.00 лв.
MuscleMeds Glutamine Decanate
2 - 3 Дни
Марка: Musclemeds Модел: MuscleMeds Glutamine Decanate
MuscleMeds Glutamine Decanate ви доставя Глутамин - една от най-разпространените аминокиселини в организма и е на невероятна цена. Основната съставка е микронизиран, ултра филтриран L-Glutamine с патентована транспортна система DecaDrive, благодарение на която се усвоява светкавично от организма. Ко..
48.00 лв.
Без данък:48.00 лв.
Prolab Glutamine Powder
Разграбен
Марка: Prolab Модел: Prolab Glutamine Powder
60% от аминокиселинния състав във вътрешността на мускулите е глутамин, а повечето от него се произвежда от нашето тяло (в мускулите, в черния дроб, както и в други органи). Глутамин изпълнява много различни функции в организма, за това неговият допълнителен прием чрез спортната добавка Prolab Gluta..
42.99 лв.
Без данък:42.99 лв.