Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Въглехидрати

Въглехидратите представляват химични съединения, съдържащи елементите въглерод, водород и кислород. В зависимост от това какъв е съставът им, те се разделят на прости и сложни. Простите се наричат още “захари”, които се разделят на две групи: монозахариди и дизахариди. Монозахариди са глюкозата (гроздовата захар) и фруктозата (плодовата захар). Дизахариди са захарозата (цвекловата захар) и лактозата (млечната захар). Сложните въглехидрати се състоят от много монозахариди (стотици, дори хиляди). Към полизахаридите спадат нишестето (скорбялата) и целулозата (влакната).

Много по-бързо се усвояват простите въглехидрати от организма в сравнение със сложните. Простите въглехидрати започват своето разграждане още в устата под действието на слюнчения сок. Още преди да са стигнали до стомаха, те вече са разградени. Последното им смилане се осъществява вече в стомаха. Нишестето, като сложен въглехидрат, се смила по-бавно, защото първо трябва да се разгради до прости въглехидрати. Отнема доста повече време и усвояването му става в червата. Друг сложен въглехидрат е целулозата, която не се усвоява от човешкия организъм, но тя също така има важна роля, понеже подпомага храносмилането и елиминира отпадъчните продукти от обмяната на веществата.

Основната роля на въглехидратите е да доставят енергия, за да подпомагат всички жизнени процеси в организма. А простите захари имат свойството да стимулират панкреаса, за да отделя инсулин. Този инсулин попада в кръвта и помага на вече разградените сложните захари и аминокиселините от протеините да се усвоят от клетката. Сложните захари се натрупват под формата на гликоген в мускулните клетки и черния дроб. Вследствие на това те изпълняват своята енергийна функция.

Въглехидратите в никакъв случай не са вредни и ако искате да качвате маса трябва да наблягате на тях. Избягвайте простите въглехидрати и нездравословната храна. Въглехидратите са много важни в храненето преди и след тренировката и за да повишите мускулната си маса Ви трябват 2 или 3 пъти по-голям прием на въглехидрати в сравнение с протеина. Bъглexидpaтитe ocъщecтвявaт мнoгoбpoйни жизнeнo вaжни фyнĸции за тялото и техните пpoизвoдни влизaт в cъcтaвa нa мнoжecтвo вaжни биoмoлeĸyли, игpaeщи ĸлючoви poли в имyннaтa cиcтeмa, oплoждaнeто, зaщитaтa oт пaтoгeни, eмбpиoнaлнoто paзвитиe.

Марка: Battery Nutrition Модел: Battery Maltodextrin
Малтодекстринът е висококачествен и ефективен продукт на марката Battery, който представлява глюкозен полимер (голям брой глюкозни молекули свързани една с друга) и спада към комплексните въглехидратни източници. Малтодекстрина също така има и доста висок гликемичен индекс (GI - 110), което ви гаран..
29.99 лв.
Без данък:29.99 лв.
Марка: Doctor's Best Модел: Doctor`s Best D-Ribose Powder
Професионалните спортисти и тези, които искат да подобрят значително своите спортните постижения, отдавна са оценили ползите от правилно подбраната диета и хранителни добавки, които могат да увеличат издръжливостта и силата на мускулите, както и да помогнат за увеличаване на техния обем и бързо възс..
100.00 лв.
Без данък:100.00 лв.
Марка: Mex Nutrition Модел: Flex Wheeler's Pro Line Carbo Blast Pro Powder
Продуктът е хранителна добавка, осигуряваща подобряване на спортните резултати. Висококачествената формула увеличава силата по време на натоварване и подобрява възстановяването на гликогеновите запаси след това. Mex Flex Wheeler's​ Carbo Blast Pro Powder на добра цена осигурява повече издръжливост, ..
37.00 лв.
Без данък:37.00 лв.
Купи
Марка: Myprotein Модел: Myprotein Instant Oats Flavoured
Myprotein ви предлага продукта Instant Oats Flavoured, който е отличен начин да повишите дневния прием на комплексни въглехидрати. Те освобождават бавно енергия в удължен период от време. Овесените ядки са от фермите в Шотландия смлени до ултра-фин прах и могат лесно да се консумират като напитка, к..
37.49 лв.
Без данък:37.49 лв.
Марка: Myprotein Модел: Myprotein Tri Carb 800 гр
Myprotein ви предлага продукта Tri Carb 800 g, който доставя три вида въглехидрати с висок гликемичен индекс и електролити на отлична цена. С тази освежаваща въглехидратна напитка лесно ще поддържате издръжливостта си през цялата тренировка. Ако вашите тренировки са продължителни, изискващи много из..
33.99 лв.
Без данък:33.99 лв.
Марка: Now Foods Модел: Now Foods Carbo Gain Complex Carbohydrate
Now Foods Carbo Gain Complex Carbohydrate е хранителна добавка, съдържаща висококачествена формула, съдържаща бързоусвоими въглехидрати и по-конкретно – малтодекстрин. Той е отличен избор за включване в диетата на спортуващи хора, целящи повече сила и енергия. Добре известно е, че въглехидратите са ..
38.00 лв.
Без данък:38.00 лв.
Марка: Now Foods Модел: Now Foods Waxy Maize Starch
Now Foods Waxy Maize Starch представлява висококачествен суплемент за повишаване на енергията, ускоряване на възстановяването и напълно веган/вегетарианско съдържание. Формулата съдържа комплексни въглехидрати, извлечени от негенно модифицирана царевица. Постигнато е високо съдържание на амилопектин..
100.00 лв.
Без данък:100.00 лв.
Показани 1 от 7 | 7 (1 Страници)
Филтрирай