Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Витамини

Всеки организъм има нужда от витамини. В човешкото тяло повечето витамини играят ролята на коензими, които помагат на ензимите да изпълняват своите функции по-бързо и ефективно. Те са органични съединения, биологически активни вещества, играещи роля заедно с ферментите на катализатори за всички жизнени функции в организма.

Не оставяйте имунната Ви система да отслабне, а вземете мерки навреме. В днешно време е трудно да се набавят необходимите ни витамини чрез храната и затова на помощ идват хранителните добавки. Ако се чувствате напрегнати или уморени, гладни или изнервени – това са само част от симптомите, които показват недостиг на витамини и минерали в тялото. Ако искате веднага да почувствате разликата, избирайте качествени витамини на доказани марки и производители. Заради липсата на витамини и минерали тялото не може да функционира пълноценно. За по-добър живот спазвайте няколко прости правила – хранете се здравословно, приемайте хранителни добавки, и не збаравяйте да спортувате по малко.

Витамините се делят на две групи: водоразтворими и мастноразтворими; отличават се също и група витаминоподобни съединения. Витамини и другите хранителни добавки не са заместител на храната. Те в никакъв случай не могат да заменят всички хранителни вещества и ползи от пълнозърнестите храни.

Видове витамини като хранителни добавки:

 • Авитамин, който има анаболни свойства и участва в синтеза на протеина, запасявайки го с гликоген, който има подхранващ ефект по време на тренировка. Освен това поддържа здрави костите, участва в оксиредукционни процеси в тъканите.
 • В1 – има важна роля в обмяната на белтъчините, мазнините и въглехидратите. Подпомага отстраняването на натрупаните недоокислени продукти в мускулите и кръвта и помага при мускулна треска.
 • В2 – важен е за протеиновия обмен и изграждането на мускулните влакна. Този витамин участва като коензим в голяма група ензими.
 • B3 – действа като коензим в дихателните окислителни процеси на клетката. Подобрява храносмилателната функция на стомашно-чревния тракт. Познат е под формите ниацин и никотинамид.
 • В6 – участва в обмяната на белтъците и в процеса на растеж на протеиновата тъкан. Спомага за растежа на мускулите и е задължителен за всички, които се занимават професионално със спорт.
 • В12 – изпълнява роля в синтезирането на аминокиселините и в протеиновия метаболизъм. Стимулира производството на червени кръвни телца и по този начин повишава кислородния капацитет на кръвта. Участва пряко в белтъчния синтез, поради което значението му в културизма е твърде съществено.
 • С – един от най-важните витамини за всеки спортуващ активно. Витаминът стимулира синтеза на някои важни хормони (например, адреналин) и повишава активността на редица ензими. Значителна е ролята му за поддържане на висока работоспособност при културистите.
 • D – улеснява обработката на калция и фосфора за намаляване напрежението в мускулите и за укрепване на костната тъкан. Bзима участие в изграждането на костите и контролира снабдяването им с калций (противорахитичен витамин). Предпазва организма от излишни загуби на аминокиселини и фосфор чрез урината.
 • D3 – Подпомага имунната система и нормалното функциониране на мускулите, поддържа здрави костите и зъбите.
 • Е – регулира работата на половите жлези, добър антиоксидант е и играе важна роля в мастната обмяна и синтеза на хемоглобина.
 • Н – дава енергия и подпомага усвояването на аминокиселините. Той е коензим, който действа като особено силен стимулатор на растежа на мускулните клетки. Активно участва в разграждането на въглехидратите и мастните киселини и следователно и в енергообезпечаването на организма.
 • K – Участва в съсирването на кръвта, и помага за разграждането на въглехидратите
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 27087 Renew Vitamin C With Citrus Bioflavonoids
Открийте всички ползи от Renew Vitamin C With Citrus Bioflavonoids Като фитнес инструктор и представител на фитнес онлайн магазин с медицинско образование, разбирам как правилната хранителна добавка може да е ключова за Вашето здраве и благополучие. Започнем с Renew Vitamin C With Citrus ..
19.95 лв.
Без данък:19.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 29959 Vitamin B Complex
Открийте максималната сила на Витамин В Комплекс от Dorian Yates Nutrition Като фитнес инструктор и специалист в областта на диететиката с медицинско образование, разбирам колко важни за тялото са витамините от група В. В тази сфера, където всеки ден се стремите към оптимално здраве и издръжливост,..
21.95 лв.
Без данък:21.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: Vitamin C Plus with Citrus Bioflavonoids, Black Pepper &
Пълноценна защита и енергия за Вашия организъм с Vitamin C Plus от Dorian Yates Nutrition Борбата за здраво и силно тяло не се води само във фитнес залите, а също така и на клетъчно ниво във всеки един момент от деня. В тази битка, витамините са Вашите специални оперативни сили, осигуряващи дългоср..
27.95 лв.
Без данък:27.95 лв.
Купи
Марка: FA Nutrition Модел: 8381 Vitamin C 1000 with Rose Hips and Bitter Orange
Открий мощта на витамин C с добавки от шипка и горчив портокалКато фитнес инструктор и онлайн търговец на хранителни добавки, разбирам в дълбочина силата на съставките, които препоръчвам. FA Nutrition Vitamin C 1000 мг with Rose Hips Extract е много повече от обикновен витамин C. Това е пр..
23.95 лв.
Без данък:23.95 лв.
Купи
Марка: Hero.Lab Модел: 33532 B-Complex B-50 High Potency
Високо ефективен B-комплекс B-50: Вашият ежедневен щит срещу стрес и умораКато фитнес инструктор, онлайн търговец на дребно за фитнес добавки и медицински специалист, разбирам дълбоко връзката между приема на витамини и поддържането на оптимално здраве и фитнес. В комплекса B-50 High Potency нам..
48.95 лв.
Без данък:48.95 лв.
Купи
Марка: Hero.Lab Модел: 32674 Biotin 10.000 mcg
Защо да изберете Hero.Lab Biotin 10.000 mcg за Вашата красота и здраве? Всеки стремящ се към оптимално здраве и красота знае колко важна е ролята на правилните хранителни добавки. Витамин B7 или биотин играе ключова роля не само в подпомагането на красива кожа, коса и нокти, но също така и в поддър..
15.95 лв.
Без данък:15.95 лв.
Купи
Марка: Hero.Lab Модел: 30250 Biotin 2500 mcg
Защо Biotin 2500 mcg е вашият незаменим помощник в грижата за красотата и здравето?Здравейте! Като ваш личен фитнес инструктор и представител на онлайн магазин за добавки с медицинско образование, разбирам важността на всяка съставка, която включваме в нашата програма. Biotin 2500 mcg е мощен пр..
13.95 лв.
Без данък:13.95 лв.
Марка: Hero.Lab Модел: 31597 Vitamin C 1000 mg + Bioflavonoids with Echinacea + Zinc
Vitamin C 1000 mg + Bioflavonoids | with Echinacea + ZincБлагодарение на витамин С на HIRO можете да забравите за инфекциите, болката и слабостта, тъй като той ще ви позволи винаги да сте в най-добра форма. Вит. C регулира дейността на колагена, което ще подобри работата на вашите стави, сухожилия и..
31.95 лв.
Без данък:31.95 лв.
Купи
Марка: Kevin Levrone Модел: 26191 Vitamin C 1000 with Rose Hips and Bitter Orange
Kevin Levrone Витамин С 1000 с шипки и горчив портокал – важен за вашето здраве! Като онлайн магазин за здравословни добавки, прекрасно разбираме значението и влиянието на витамините върху човешкия организъм. Kevin Levrone Vitamin C 1000 / с дива роза и горчив портокал е не само добавка, той е мощн..
20.95 лв.
Без данък:20.95 лв.
Купи
Марка: MAXXWIN Модел: 30472 B-Complex Forte
MAXXWIN B-Complex Forte 90 капсули - Идеален избор за активен човекКато медицински обучен фитнес инструктор и представител на онлайн магазин за спортни добавки разбирам дълбоките връзки между витамините и оптималното здраве. MAXXWIN B-Complex Forte 90 capsules е специализиран продукт, предназнач..
19.95 лв.
Без данък:19.95 лв.
Марка: MAXXWIN Модел: 12092 Vitamin C 1000 with Rose Hips
MAXXWIN Vitamin C 1000 with Rose Hips 120 таблеткиВитамин C e едно от най-важните хранителни вещества в природата. Витамин С, известен също като Аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, необходими на организма за много важни метаболитни реакции. Витамин С е необходим като коензим за много мета..
18.95 лв.
Без данък:18.95 лв.
Купи
Марка: MAXXWIN Модел: 10516 Vitamin C 1000 with Rose Hips
MAXXWIN Vitamin C 1000 with Rose Hips 60 таблеткиВитамин C e едно от най-важните хранителни вещества в природата. Витамин С, известен също като Аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, необходими на организма за много важни метаболитни реакции. Витамин С е необходим като коензим за много метаб..
11.45 лв.
Без данък:11.45 лв.
Купи
Марка: MAXXWIN Модел: 10517 Vitamin C 500 + Echinacea