Млечен протеин
Млечният протеин се разработва от кравето мляко и реално е източник на други 2 протеина – суроватъчния и казеина. И двата вида се използват като протеинови суплементи: суроватъчният протеин е лесен за прием, бързо се усвоява и е подходящ протеин за всеки спортуващ и културист. Казеинът от друга страна е главният белтък в млякото, но не в свободен вид, а в съединение с калция. В кравето мляко се съдържат около 3% казеин (от обема). Млечният протеин като цяло е много приятен на вкус и е с добра биологична стойност. Млечният протеин е подходящ за консумация след тренировка и преди лягане.
Предимствата на млечния протеин са: усвоява се бавно и освобождава продължително време аминокиселини, което го прави един от най-добрите източници на протеин. Най-ефективен е по време на сън, когато между приемите се получава голяма часова разлика.
Има хора обаче, които имат непоносимост към млечната захар – лактозата и се налага да прибягват към други протеинови източници. Идеалният протеинов източник за хората с непоносимост към лактозата е яйчният протеин, защото в него не се съдържа млечна захар.
Съществуват 2 вида млечен протеин:
- Млечен протеин концентрат – получава се от филтриране на пълномасленото мляко и така повечето въглехидрати и мазнини се отстраняват. Този процес се нарича ултрафилтрация.
- Млечен протеин изолат – получава се след по-добра преработка и се доближава много до суроватъчния протеин изолат. Концентрацията на млечния протеин изолат е около 85%. Въпреки че мазнините и въглехидратите са отстранени, голяма част от суроватката и казеина остават.
Млечният протеин е подходящ за консумация след тренировка и преди лягане. В тази категория ще можете да разгледате всички марки, които предлагат млечни протеини на изгодни цени.