Menu
Your Cart

Антиоксиданти

Всеки от нас се ражда с определен брой абсолютно здрави клетки, които през живота ни, до една или друга степен, са подложени на неблагоприятното въздействие на свободните радикали. Тъй като са с висока активност, нестабилните молекули нанасят огромна вреда върху клетките и тъканите, като предизвикват признаци на външно и вътрешно стареене на организма. Свободните радикали се появяват в нашето тяло в хода на различни химични реакции на окисляване, предизвикани от външните фактори, като стрес, пушене или замърсяване на околната среда.

Антиоксидантните са хранителни вещества, които са своеобразни ловци на свободни радикали, неутрализиращи образуваните от тях химични процеси. При нормално функциониране на регулаторната система в организма се запазва необходимото равновесие между количеството реакции на окисляване и скоростта на употребата на антиоксиданти. Нарушенията в регулаторната система, предизвикани от недостатъчно постъпване в организма на полезни антиокислители, водят до увреждане на здравите клетки, вследствие на което могат да възникнат редица неприятни заболявания.

Какви биват антиоксидантите?

Антиокислителите се изработват в човешкия организъм самостоятелно или могат да постъпват заедно с храната. Последните по произход могат да бъдат природни или синтетични. Ако има необходимост да се възстанови клетъчният баланс и да се неутрализират неблагоприятните окислителни процеси в организма, се препоръчва употребата на повишено количество антиоксиданти отвън.

Основните източници на антиокислителите от природен произход са плодовете и зеленчуците. При това малка концентрация на питателни вещества се наблюдава в сортовете със сладко-кисел вкус, с червен, черен или син цвят. Синтетичните антиокислители са всички хранителни добавки, лекарствени препарати или средства за грижа, част от които имат в състава си само растителни съставки. Каротиноидите, флавоноидите, селенът, витамините от групите C, E и CoQ10 са основната защита на клетките от отрицателното въздействие на свободните форми на кислород.

Кога са най-необходими антиоксидантите?

Мощните окислителни процеси възникват в следните случаи:

  1. При монодиети и неправилно хранене;
  2. При ултравиолетово облъчване;
  3. При стрес и продължителни депресивни състояния;
  4. При спортуване и тежки физически натоварвания;
  5. В напреднала възраст;
  6. При продължително пребиваване на замърсени територии;
  7. При злоупотреба с вредни навици, в частност – с пушенето.

За осигуряването на най-добрата антиокислителна активност, антиоксидантите трябва да се приемат в комплекс. Правилното хранене, диетата, обогатена със зеленчуци и плодове, приемът на необходими витамини и разумното физическо натоварване осигуряват крепко здраве и прекрасно самочувствие за дълги години. Преди прием на препарати и хранителни добавки с антиоксидантен ефект, трябва да се консултиране със специалист.

Ние в Protein.bg предлагаме голяма гама от антиоксидантни хранителни добавки на прекрасни цени, които ще предоставят на организма Ви цял арсенал за борба със свободните форми на кислород.

Марка: Doctor's Best Модел: Doctor's Best NAC Detox Regulators
Човешкото тяло е сложна самоподдържаща се система, която с течение на еволюцията е развила защитни механизми, които предпазват организма от вредното действие на външните фактори като микроорганизми, токсини и други опасни вещества. При съвременният начин на живот обаче, човек се излага на влиянието ..
27.70 лв.
Без данък:27.70 лв.
Марка: Natrol Модел: Natrol Cinnamon-Chromium-Biotin
Диабет тип II е много сериозна болест. На болния му се налага през цялото време да се придържа към определени правила, да приема лекарства и да провежда диети. Като всичко това трябва да се прави през целия живот, който му остава.Полезните свойства на канелата при захарен диабет се изразяват в с..
26.99 лв.
Без данък:26.99 лв.
Марка: Natrol Модел: Natrol Daily Fruit & Veggie
Natrol Daily Fruit & Veggie Ultimate Superfood е уникална хранителна добавка, съдържаща огромно разнообразие от плодови и зеленчукови екстракти, много от които са със статут на суперхрани. Формулата на продукта е насочена към възстановяване на правилните функции на тялото, укрепване на имунитета..
34.99 лв.
Без данък:34.99 лв.
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)
Този сайт използва бисквитки
За по-лесна навигация и удобство, този сайт изпозлва бисквитки и продължавайки, вие се съгласявате с тях.