Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Л-Карнитин

L-карнитин: динамично допълнение към вашата тренировъчна програма

Здравейте приятели на активния начин на живот и балансираното хранене! Днес ще ви разкажа за един невероятен помощник за оптимизиране на метаболизма на мазнините и поддържане на добра кондиция - L-карнитин. Тази добавка става все по-популярна сред спортистите и хората, които искат да предприемат ефективни стъпки към своето здраве и фитнес. Нека видим защо L-Carnitine заема ключово място в арсенала от хранителни добавки за всеки, който цени качеството и резултатите.

5-те най-важни причини да изберете L-карнитин:

 1. Подобрява метаболизма на мазнините: L-карнитинът действа като транспортер, който ускорява метаболизма на мазнините, като по този начин подпомага процеса на отслабване.
 2. Подпомага производството на енергия: Транспортира мастни киселини до митохондриите, където те се изгарят и превръщат в енергия.
 3. Подпомага функционирането на сърдечно-съдовата система: Консумацията на L-карнитин може да помогне за подобряване на сърдечната функция и намаляване на риска от развитие на сърдечни заболявания.
 4. Ускорява мускулната регенерация: помага за намаляване на мускулната болка и ускорява възстановяването след интензивни тренировки.
 5. Подобрява издръжливостта: Подобрява физическата издръжливост и изпълнението на упражненията, позволявайки по-дълги и по-ефективни тренировки.

Сега, след като имаме представа за основните предимства на L-карнитина, нека разгледаме по-отблизо неговата природа и да разберем защо заслужава място в нашия фитнес план.

L-карнитин в дълбочина

L-карнитин е аминокиселина, важна за превръщането на мазнините в използваема енергия. Понякога наричан таксиметров шофьор на мастна киселина, той помага на тялото ни да произвежда енергия чрез стимулиране на метаболитния процес на изгаряне на мазнини.

Въпреки че L-карнитинът се произвежда естествено в тялото от аминокиселините лизин и метионин, фактори като недостатъчен прием на храна, стрес и интензивни тренировки могат да доведат до неговия дефицит. Следователно добавките, съдържащи L-карнитин, може да са необходими за оптимална функционалност на тялото, особено при хора, водещи активен начин на живот.

В допълнение, учените подчертават ползите от L-карнитин за подобряване на когнитивните функции и потенциално намаляване на чувството за умора. Не е чудно, че това мощно средство за изгаряне на мазнини е толкова популярно сред трениращите и хората, които търсят здравословни алтернативи за управление на телесния си състав и енергиен статус.

Как да включим L-карнитин в нашата програма?

L-Carnitine обикновено се приема като добавка, под формата на таблетки, течност или прах. Препоръчителната доза може да варира, но често е между 500 mg и 2000 mg на ден, в зависимост от индивидуалните цели и нужди.

За да получите максимални резултати, много експерти препоръчват приема на L-карнитин заедно с въглехидрати, тъй като те помагат за повишаване на нивата на инсулин, което от своя страна стимулира натрупването на L-карнитин в мускулите. Това може лесно да се постигне чрез добавяне на L-карнитин към следтренировъчен шейк, който също съдържа въглехидрати с висок гликемичен индекс.

Приемането на L-карнитин може да бъде още по-ефективно, когато се комбинира с балансирана диета и редовни упражнения. Ако сте на диета или се подготвяте за спортно състезание, включването на L-карнитин във вашата програма може да доведе до видими резултати по-бързо.

Често задавани въпроси:

Въпрос: Може ли L-карнитин да се приема на празен стомах?
Отговор: Да, но приемането му с храна, особено такава, богата на въглехидрати, може да стимулира по-доброто му усвояване.

Въпрос: Има ли странични ефекти при употребата на L-карнитин?
Отговор: L-карнитинът обикновено се понася добре, но в някои случаи приемането на големи дози може да причини неприятни ефекти като стомашен дискомфорт или диария.

Накрая бих искал да подчертая, че всяка добавка, включително L-Carnitine, трябва да се приема с разбиране на тялото и като се вземат предвид индивидуалните нужди. Преди да добавите L-карнитин или друга добавка към вашата диета, се препоръчва да се консултирате със спортен диетолог или лекар.

Бъдете здрави и поддържайте метаболизма си в добра форма с L-карнитин - вашата тайна съставка за повече естествена енергия и физическа ефективност.

L-карнитин е особено вещество, което повишава скоростта на метаболизма на мазнините в организма. С други думи – изгаря мазнините. Той се синтезира самостоятелно в тялото на човека, при условие на наличие на необходимите витамини и ензими. За да може Л-карнитин да се произвежда в достатъчно количество, трябва храненето да е балансирано и да се употребяват регулярно качествени белтъчни продукти. Такива са, например, месото, изварата и рибата.

По правило, ако човек изпитва тежки физически натоварвания или се храни непълноценно, в организма се наблюдава дефицит на L-карнитин. Затова на всички хора, които съблюдават диета и се занимават активно със спорт, препоръчваме да разгледат продуктите в категория „L-карнитин“, за да си набавят допълнително това вещество.

За пръв път Л-карнитин е открит от руски учени, които са се занимавали с изучаването на мускулните тъкани на животните. Това се е случило преди повече от век. Названието си новото вещество е получило от латинската дума „carnis”, което в превод означава именно „месо“. Учените-химици са се научили да създават L-карнитин изкуствено доста по-късно – през 60-те години на миналия век. Препаратът е получил положителни отзиви и постепенно са започнали да го използват в медицината.

За пръв път в големия спорт Л-карнитин е използван по време на Олимпийските игри през 1980 година. Добавката е включена в режима на хранене на италианския отбор по футбол. Впоследствие Л-карнитин е започнал да се разпространява много в индустрията на спортното хранене и медицина. Днес той се произвежда под формата на таблетки, течна форма, на прах.

Действието на Л-карнитин

L-карнитин активизира процеса на горене на подкожните мазнини и помага мастните клетки да се преработват в енергия. В редица случаи именно дефицитът на това вещество води до развитието на затлъстяване.

Благодарение на Л-карнитин мастните молекули проникват по-активно през мембраните на митохондриите. А митохондриите са нещо като „енергийни станции“, които се намират в клетките на организма. Точно в тях протича разграждането на хранителни вещества, които освобождават енергия под формата на АТФ.

Следователно, Л-карнитин е, образно казано, „огняр“, който „хвърля“ мазнините на топка в организма Ви. И, следвайки това сравнение, можем да кажем, че колкото по-бързо върви „влакът“, толкова повече „въглища“ му трябват. Това значи, че мазнините в митохондриите трябва да са повече, ако искате да бъдете активни. Това е аксиома, но много хора не го взимат предвид.

Отчитайки гореизброените свойства, много треньори препоръчват Л-карнитин на клиентите си, за да се избавят от излишните мазнини и да нормализират теглото си.

Струва си да отбележим и дълготрайния ефект от продължителния прием на L-карнитин за отслабване. Добавките на основата на Л-карнитин способстват бързото окисляване не само на съществуващите мазнини, но и на тези, които постъпват с храната. В резултат на това те не се натрупват, а веднага предават на организма енергия. Това подобрява както физическата, така и умствената работоспособност. След завършването на курса на използване на Л-карнитин, този ефект се запазва още няколко месеца. Ако се храните правилно, L-carnitine за отслабване ще действа до започването на следващия курс.

Общо взето, можем да кажем, че Л-карнитин помага:

 • Да се преработят в енергия вече съществуващите в организма мастни запаси;
 • Да се предотврати бързото отлагане на нови постъпващи в организма мазнини;
 • Да се нормализират нивата на холестерола в кръвта;
 • Да се повиши трудоспособността;
 • Да се обогатят клетките с кислород;
 • Да се намали периода за възстановяване на мускулите.
Марка: BAD ASS Модел: 37958 L-Carnitine Liquid 100000 mg with Vitamin B-5
L-Carnitine Liquid 100000 mg | с Витамин B-5 за уникален физик и енергияКато фитнес инструктор и представител на онлайн магазина за фитнес добавки с медицинско образование, разбирам дълбоките връзки между съставките на нашите продукти и тяхното въздействие върху тялото. С BAD ASS L-Ca..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 31482 L-Carnitine XL Liquid
Отключете силата на L-карнитин с Dorian Yates Nutrition L-Carnitine XL Liquid Когато става въпрос за поддържането на отлична форма и здравословен начин на живот, изборът на подходящите добавки може да направи огромна разлика. Като фитнес инструктор с медицинска специализация, разбирам връзката межд..
64.95 лв.
Без данък:64.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 24549 Liquid L-Carnitine Shot 3000
Напълно променете подхода към изгарянето на мазнини с Dorian Yates Nutrition Liquid L-Carnitine Shot 3000 Като фитнес инструктор и експерт в областта на храненето и медицината, аз съм наясно с трудностите, с които се сблъсква всеки, който се стреми към по-добра форма и по-здравословен начин на живо..
69.95 лв.
Без данък:69.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 24590 Liquid L-Carnitine Shot 3000
Dorian Yates Nutrition Liquid L-Carnitine Shot 3000 25ml - Секретното оръжие в битката за изваяно тяло Като фитнес инструктор и представител на фитнес онлайн магазин с медицинска диплома, мога с пълна отговорност да заявя, че Liquid L-Carnitine Shot 3000 от Dorian Yates Nutrition е не сам..
3.49 лв.
Без данък:3.49 лв.
Купи
Марка: FA Nutrition Модел: 8653 L-Carnitine 3000 Plus
Революционен L-карнитин 3000 Plus от FA NutritionЗдравейте любители на фитнеса и стройната фигура! Като фитнес инструктор и медицински специалист разбирам важността на всяка съставка в продуктите, които използваме за поддържане на здравето и фитнеса. Ето защо днес съм тук, за да ви представя L-C..
35.40 лв.
Без данък:35.40 лв.
Марка: FA Nutrition Модел: 8654 L-Carnitine 3000 Plus
Революционен подход към изгарянето на мазнините с FA Nutrition L-Carnitine 3000 Plus Като онлайн магазин за хранителни и фитнес добавки, от Protein.bg с гордост Ви представяме L-Carnitine 3000 Plus от FA Nutrition - ключът към ефективното изгаряне на мазнините и достигането на желаната фи..
2.95 лв.
Без данък:2.95 лв.
Марка: FA Nutrition Модел: 37959 L-Carnitine Liquid 2000 mg
FA Nutrition L-Carnitine Liquid 2000 mg – Течен Карнитин за Оптимални РезултатиКакто вероятно знаете, като фитнес инструктор и представител на онлайн магазин за фитнес добавки с медицинско образование, L-карнитин играе съществена роля в процесите на изгаряне на мазнини в организма. FA Nutrition..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.
Купи
Марка: FA Nutrition Модел: 10823 L-Carnitine Shot 3000
Открийте мощта на L-Carnitine 3000 от FA™ NutritionВ света на фитнеса и здравословния начин на живот, постигането на оптимални резултати зависи значително от подбора на правилните добавки. От Protein.bg с гордост ви представяме L-Carnitine 3000 на FA™ Nutrition - вашата..
2.75 лв.
Без данък:2.75 лв.
Марка: FA Nutrition Модел: 10822 L-Carnitine Shot 3000
Открийте силата на FA Nutrition L-carnitine Shot 3000: Вашият съюзник в преследването на изваяна фигура и повишена издръжливост Като онлайн магазин за хранителни и фитнес добавки знаем колко важни са подходящите хранителни добавки за постигане на оптимални резултати. В Protein.bg винаги се стремим ..
33.00 лв.
Без данък:33.00 лв.
Купи
Марка: Kevin Levrone Модел: 37955 Black Line Anabolic L-Carnitine 3000 mg
Напълно трансформирайте своята фитнес цел с Kevin Levrone Black Line / Anabolic L-CarnitineЗдравейте, аз съм вашият фитнес инструктор и представител на Protein.bg. Като фитнес професионалист с медицинско образование, разбирам дълбочините на връзката между съставките в хранителните добавки и въздейст..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.
Купи