Menu
Your Cart

Л-Карнитин

L-карнитин е особено вещество, което повишава скоростта на метаболизма на мазнините в организма. С други думи – изгаря мазнините. Той се синтезира самостоятелно в тялото на човека, при условие на наличие на необходимите витамини и ензими. За да може Л-карнитин да се произвежда в достатъчно количество, трябва храненето да е балансирано и да се употребяват регулярно качествени белтъчни продукти. Такива са, например, месото, изварата и рибата.

По правило, ако човек изпитва тежки физически натоварвания или се храни непълноценно, в организма се наблюдава дефицит на L-карнитин. Затова на всички хора, които съблюдават диета и се занимават активно със спорт, препоръчваме да разгледат продуктите в категория „L-карнитин“, за да си набавят допълнително това вещество.

За пръв път Л-карнитин е открит от руски учени, които са се занимавали с изучаването на мускулните тъкани на животните. Това се е случило преди повече от век. Названието си новото вещество е получило от латинската дума „carnis”, което в превод означава именно „месо“. Учените-химици са се научили да създават L-карнитин изкуствено доста по-късно – през 60-те години на миналия век. Препаратът е получил положителни отзиви и постепенно са започнали да го използват в медицината.

За пръв път в големия спорт Л-карнитин е използван по време на Олимпийските игри през 1980 година. Добавката е включена в режима на хранене на италианския отбор по футбол. Впоследствие Л-карнитин е започнал да се разпространява много в индустрията на спортното хранене и медицина. Днес той се произвежда под формата на таблетки, течна форма, на прах.

Действието на Л-карнитин

L-карнитин активизира процеса на горене на подкожните мазнини и помага мастните клетки да се преработват в енергия. В редица случаи именно дефицитът на това вещество води до развитието на затлъстяване.

Благодарение на Л-карнитин мастните молекули проникват по-активно през мембраните на митохондриите. А митохондриите са нещо като „енергийни станции“, които се намират в клетките на организма. Точно в тях протича разграждането на хранителни вещества, които освобождават енергия под формата на АТФ.

Следователно, Л-карнитин е, образно казано, „огняр“, който „хвърля“ мазнините на топка в организма Ви. И, следвайки това сравнение, можем да кажем, че колкото по-бързо върви „влакът“, толкова повече „въглища“ му трябват. Това значи, че мазнините в митохондриите трябва да са повече, ако искате да бъдете активни. Това е аксиома, но много хора не го взимат предвид.

Отчитайки гореизброените свойства, много треньори препоръчват Л-карнитин на клиентите си, за да се избавят от излишните мазнини и да нормализират теглото си.

Струва си да отбележим и дълготрайния ефект от продължителния прием на L-карнитин за отслабване. Добавките на основата на Л-карнитин способстват бързото окисляване не само на съществуващите мазнини, но и на тези, които постъпват с храната. В резултат на това те не се натрупват, а веднага предават на организма енергия. Това подобрява както физическата, така и умствената работоспособност. След завършването на курса на използване на Л-карнитин, този ефект се запазва още няколко месеца. Ако се храните правилно, L-carnitine за отслабване ще действа до започването на следващия курс.

Общо взето, можем да кажем, че Л-карнитин помага:

  • Да се преработят в енергия вече съществуващите в организма мастни запаси;
  • Да се предотврати бързото отлагане на нови постъпващи в организма мазнини;
  • Да се нормализират нивата на холестерола в кръвта;
  • Да се повиши трудоспособността;
  • Да се обогатят клетките с кислород;
  • Да се намали периода за възстановяване на мускулите.
Марка: Pure Nutrition Модел: Pure Nutrition Acetyl L-Carnitine Powder
За постигането на желаната фигура, към която всеки се стреми, основна пречка са натрупаните ненужни мазнини и наднорменото тегло. Това е проблем, за чието решение са разработени и се предлагат на пазара голям брой продукти, които съдържат различни вещества (екстракти от растения, синтетични вещества..
52.00 лв.
Без данък:52.00 лв.
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки