Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин се извлича от млечната суроватка, която заедно с казеина, се съдържа в млякото. Двата протеина се разделят при добавянето в млякото на коагуланти, например, ренин.

Суроватъчният протеин се счита за най-пълноценният протеин и съдържа всичките девет основни аминокиселини, като в същото време е с ниски нива на лактоза. Този вид протеин е най-често избираната хранителна добава от хората, които активно тренират, за да подобрят синтеза на протеин в мускулите и да натрупат мускулна маса. Абсорбира се от организма по-бързо от другите форми на протеин и не намалява количеството мазнини, но както повечето протеини, подпомага процеса на изгаряне в мастните депа.

Дневният прием на суроватъчен протеин зависи от индивидуалните цели, но ако например спортист или физически активен човек се опитва да изгори телесни мазнини и да запази чиста мускулна маса, препоръчителният дневен прием на суроватъчен протеин е 1,5 – 2,2 грама на килограм телесно тегло. Но ако Вие водите по-заседнал начин на живот, и целта Ви не е промяна в структурата на тялото, препоръчителният дневен прием е 0,8 грама суроватъчен протеин на килограм телесно тегло.

Ако суроватъчният протеин се комбинира с физически упражнения, това помага за натрупването на мускулна маса. Изследване, публикувано в International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, стига до заключението, че използването на суроватъчен протеин при силови тренировки води до чувствително по-високи резултати, отколкото ако се тренира без прием на суроватъчен протеин. Мъжете, които са взимали суроватъчен протеин в рамките на проучването, са натрупали много повече мускулна маса в сравнение с тези, които не са използвали суроватъчен протеин.

Основното действие на суроватъчния протеин е да подпомага синтеза на протеин в мускулите, но освен това има и изключителни ползи за хората, които не тренират активно. Суроватъчният протеин подпомага отслабването, както доказват и резултатите от изследване, публикувано в Nutrition & Metabolism. Участниците, приемали като добавка суроватъчен протеин с високо съдържание на левцин, биоактивни пептиди и калций, са загубили значително повече телесни мазнини и са запазили висок коефициент на чиста мускулна маса, в сравнеие с тези, които не са приемали суроватъчен протеин.

Други здравословни свойства на суроватъчния протеин са, че предпазва от развитие на ракови заболявания. Обещаващи в тази посока резултати бяха публикувани в списание Anticancer Research на база проучване за използването на суроватъчен протеин в модулация с глутатион при лечение на рак. Суроватъчният протеин понижава холестерола, сочат резултатите от изследване, публикувани в The British Journal of Nutrition. По време на изследването, тези, които са приемали суроватъчен протеин, значително са намалили нивата на общия холестерол и на LDL холестерола още на 12-та седмица от началото на изследването.

Суроватъчният протеин може да подобри имунната реакция при деца с астма. Едно изследване, публикувано в International Journal of Food Science and Nutrition, установява, че децата с астма, които са подхранвани със суроватъчен протеин в продължение на един месец, са имали много по-добра реакция към имуномодулиращите агенти, известни като цитокини. Друго проучване, отпечатано в International Dairy Journal, показва, че напитките, обогатени със суроватъчен протеин, значително понижават кръвното налягане при пациенти с хипертония. При участниците в изследването е било установено, че значително се е понижил рискът от развитие на сърдечно заболяване или инсулт.

Няма сведения суроватъчният протеин да уврежда бъбреците и черния дроб, но хората, които имат заболявания на тези органи, трябва да бъдат внимателни, ако увеличават приема на протеини. Те задължително трябва да правят това под лекарско наблюдение. Суроватъчният протеин доставя на организма голямо количество от аминокиселината L-цистеин, която е полезна при страдащи от диабет хора, както и при процесите на стареене при възрастните.