Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

BCAA

Защо си струва да изберете BCAA хранителни добавки?

BCAA - аминокиселини с разклонена верига, е една от най-важните добавки за всеки, който иска да подобри своите спортни постижения и да ускори мускулния растеж. Съдържащи три от осемте незаменими аминокиселини - левцин, изолевцин и валин - добавките с BCAA са ключова част от диетата на всеки сериозно трениращ.

5 най-важни причини, поради които си струва да използвате BCAA

 1. Стимулиране на мускулния растеж - BCAA подпомагат синтеза на мускулни протеини, което е основата за изграждане на мускулна маса.
 2. Подобряване на възстановяването – приемането на BCAA след тренировка може да намали мускулната умора и да ускори възстановяването.
 3. Защита на мускулите – Аминокиселините с разклонена верига могат да намалят разграждането на мускулите по време на интензивни тренировки и диета.
 4. Повишаване на енергията – BCAA може да се използва като източник на енергия, когато запасите от гликоген са изчерпани, което позволява по-дълги и по-интензивни тренировки.
 5. Намаляване на мазнини - Изследванията подкрепят теорията, че BCAA помагат за изгарянето на мазнините и насърчават здравословното отслабване.

Какво представляват аминокиселините с разклонена верига (BCAA)?

BCAA са три основни аминокиселини със специфична разклонена молекулярна структура, които играят ключова роля в синтеза на протеини. По природа организмът ни се нуждае от тях, но не е в състояние да ги произвежда сам, затова е задължително да си ги набавяме от храната или хранителните добавки.

Те са основният източник на енергия за мускулите по време на тренировка и помагат за укрепване на имунната система. BCAA също влияят на мастната тъкан, като помагат за изгарянето й и поддържат оптимални нива на кръвната захар.

Кои три аминокиселини са включени в BCAA?

Левцин, валин иизолевцин са трите аминокиселини, които изграждат BCAA. Те играят различни, но свързани роли в тялото. Левцинът е ключът към стимулирането на синтеза на мускулни протеини, валинът помага при регенерацията след интензивни физически натоварвания и използването на мазнини като източник на енергия, а изолевцинът допринася за стабилизирането на нивата на кръвната захар и осигурява енергия на мускулите.

Кога не трябва да приемате BCAA?

Въпреки многото ползи, има и ситуации, при които не се препоръчва да се консумират BCAA. По принцип не трябва да се приемат от бременни и кърмачки, тъй като няма достатъчно данни за безопасността им през този период. Хората, страдащи от невродегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон, също трябва да избягват BCAA поради възможността от лекарствени взаимодействия. Употребата на BCAA трябва да се консултира с лекар, ако приемате лекарства с потенциални невротоксични ефекти.

Често задавани въпроси

Могат ли BCAA да помогнат при загуба на тегло?

Да, BCAA могат да помогнат за намаляване на телесните мазнини и да подобрят резултатите от диетата, особено в комбинация с редовна физическа активност.

Препоръчително ли е да приемате BCAA всеки ден?

Да, ежедневният прием на BCAA може да подпомогне протеиновия синтез, да улесни възстановяването и да предотврати разграждането на мускулите, особено ако сте физически активни.

Защо съотношението на аминокиселините в BCAA е важно?

Съотношението определя ефективността на продукта. Обикновено се препоръчва съотношение 2:1:1 (левцин:изолевцин:валин), тъй като левцинът е от ключово значение за стимулиране на мускулния растеж.

Могат ли BCAA да заместят приема на протеин?

BCAA не могат напълно да заместят приема на протеини, но са мощно допълнение към вашата диета, особено когато оптимизират мускулния растеж и възстановяване.

В protein.bg предлагаме внимателно подбрани BCAA продукти, които гарантират качеството и ефективността, необходими за постигане на вашите спортни и здравословни цели. Избирайки нашите продукти, вие сте една крачка по-близо до вашата перфектна фигура и здраве.

Три незаменими аминокиселини имат структурата на разклонена верига и са известни още под името BCAA (съкратената форма на branched-chain amino acid, което означава аминокиселини с разклонена верига). Тези аминокиселини са валин, изолевцин и левцин. Представляват над 30% от протеините, изграждащи мускулната маса на човека. Именно това ги прави неразделна част от хранителния режим на всеки, който тренира усилено и иска да извае релефно тяло.

Ако Вашата цел във фитнес залата е бързо изграждане на чиста мускулна маса, няма как да минете без допълнителен прием на верижноразклонените аминокиселини. Ние от protein.bg Ви предлагаме богат избор на продукти, съдържащи BCAA на различни световно известни марка производители. В различните продукти съотношението на трите есенциални аминокиселини е най-различно, освен това се предлагат и под различна форма. Има и варианти за овкусени и неовкусени продукти, както и с допълнителни добавки, които имат за цел да подсилят действието им.

Какво са верижно разклонените аминокиселини (BCAA)?

Както вече споменахме, BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Истината е, че ги приемаме ежедневно чрез храните, богати на протеини, като яйца, месо, риба, ядки и т.н. Този вид аминокиселини стоят в основата на синтеза на белтъчини в тялото Ви, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Верижно разклонените аминокиселини (BCAA) са идеален източник на енергия за мускулите Ви. BCAA представляват една-трета от мускулната тъкан и именно поради тази причина те стават незаменими участници и в много други метаболитни процеси във Вашето тяло.
Проблемът е, че тялото Ви не може да произвежда само тези аминокиселини с разклонена верига и затова трябва да си ги набавяте от храната или чрез хранителни добавки.

Аминокиселини BCAA стимулират синтеза на протеини, стимулират обмяната и спомагат за изчистване на мазнините, повишават издръжливостта Ви при тежки тренировки, намаляват умората по време на натоварвания и интензивни тренировки, зареждат Ви с енергия, засилват имунитета, и са основен играч в арсенала на след тренировъчните добавки.

Кои са 3-те аминокиселини включени в BCAA?

 • Левцинът е най-изследван и в същото време най-необходим на тялото Ви. Той е важен не само за изграждането на мускулната маса, но и играе важна роля за здравето на костната система, еластичността и добрия външен вид на кожата. Едно от най-полезните свойства на левцина за всеки спортист е да стимулира образуването на глутамин в организма. Левцинът има свойството да увеличава инсулиновата чувствителност, а това води до по-добро анаболно състояние след прием.
 • Валинът може да стимулира мускулния растеж и благоприятства за по-бързото възстановяване след тежки тренировки. В организма валинът често се използва като източник на енергия и има за цел да предпазва глюкозата в кръвта.
 • Изолевцинът има главно участие в синтезирането на хемоглобин. Освен това той участва активно и в регулацията на кръвната захар, осигурява енергия за мускулите и значително подобрява възстановяването след тренировки, операции и забързва зарастването на рани и наранявания. Недостигът на изолевцин в организма често се описва с характерните за хипогликемия симптоми – отпадналост, склонност към депресии, постоянна умора и т.н.

Кога не трябва да приемате BCAA?

Аминокиселините BCAA не трябва да се приемат от:

 • Бременни и кърмещи майки, кърмачета и малки деца – няма достатъчно данни за безопасната им препоръка.
 • Болни от Паркинсон и хора, които пият лекарства за овладяване на болестта – възможно е взаимодействие с лекарствата.
 • Хора, които страдат от нервно-дегенеративни заболявания – съществува потенциален риск, тепърва се проучват токсичните ефекти върху нервната система при предозиране.
 • Не се препоръчва прием на BCAA с други вещества с невротоксичен ефект, тъй като ефектът се натрупва.
Марка: BAD ASS Модел: 12868 BAD ASS BCAA 8:1:1
Непобедима сила с BAD ASS BCAA 8:1:1 – Възстановяване, което трансформира напълно! Представям ви едно непобедимо оръжие в арсенала на всеки атлет – Bad Ass BCAA 8:1:1. Обогатен с висококонцентрирана доза верижноразклонени аминокиселини, този продукт е незаменим съюзник във вашата борба за опти..
52.95 лв.
Без данък:52.95 лв.
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 21366 High Intensity Training BCAA 10:1:1
Отключете потенциала си с Dorian Yates Nutrition HIT BCAA 10:1:1 Какъв е секретът на издръжливостта и бързото възстановяване след тренировка? Отговорът се крие в иновативната формула на Dorian Yates Nutrition HIT BCAA 10:1:1. Разработен от една от легендите в бодибилдинга, този продукт включва..
69.95 лв.
Без данък:69.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 27100 High Intensity Training BCAA 4:1:1 + Glutamine
Достигане до Върховете на Фитнес Постиженията с Dorian Yates Nutrition High Intensity Training BCAA 4:1:1 + Glutamine Искате ли да оптимизирате тренировъчния си режим и да постигнете максималните резултати от времето прекарано във фитнеса? Dorian Yates Nutrition High Intensity Training BCAA 4:1:1 +..
79.95 лв.
Без данък:79.95 лв.
Купи
Марка: Dorian Yates Nutrition Модел: 30144 Renew BCAA 10:1:1 Sachets with Citrulline + Beta-Alanine
Открийте Мощта на Dorian Yates Nutrition Renew BCAA 10:1:1 Sachets Като инструктор по фитнес и представител на онлайн магазин за фитнес добавки с медицинско образование, разбирам важността на качествените съставки и тяхното влияние върху мускулната функция и възстановяването. Renew BCAA 10:1:1..
2.49 лв.
Без данък:2.49 лв.
Купи
Марка: FA Nutrition Модел: BCAA 2:1:1 Shot
Заредете мускулите с енергия с FA Nutrition BCAA 2:1:1 Shot Като фитнес инструктор и експерт в онлайн магазин за хранителни добавки с медицинско образование, знам колко е важно да приемате правилните нутриенти за оптимално възстановяване и растеж на мускулите. FA Nutrition BCAA 2:1:1 Shot представл..
2.45 лв.
Без данък:2.45 лв.
Марка: FA Nutrition Модел: BCAA 2:1:1 Shot
FA Nutrition BCAA 2:1:1 Shot 12x120ml Когато става въпрос за оптимално възстановяване след тренировка, качествените аминокиселини са от първостепенно значение за всеки атлет. Аз, като фитнес инструктор и представител на онлайн магазин за фитнес добавки с медицинско образование, разбирам важността н..
24.50 лв.
Без данък:24.50 лв.
Марка: FA Nutrition Модел: 19149 BCAA 4:1:1 1100
Fa BCAA 4:1:1 1100 е хранителна добавка, която съдържа BCAA (аминокиселини с разклонена верига), които биват: Левцин, Изолевцин и Валин.Те са изключително важни за нашия организъм, защото тялото не е способно да ги синтезира самостоятелно, затова е необходимо да си ги набавяме, чрез храната или под..
32.95 лв.
Без данък:32.95 лв.