Търсене
Политика за изпозлване на бисквитки
Този сайт използва бисквитки

Следтренировъчни (Post Workout)

По различното време, в зависимост от степента на активност, тялото се нуждае от различни хранителни вещества. И това не бива да се забравя от онези, които се занимават със спорт. Употребата на правилните хранителни елементи преди, по време или след тренировка е важна за постигането на желаните резултати.

Следтренирочъните комплекси (Post Workout) са направени, за да подобрят външния вид на спортиста, да ускорят възстановяването му и да повишат работоспособността на организма му.

Какво представляват следтренировъчните комплекси?

Изследователите са изучили вече всичко: от състава на въглехидратите до точната комбинация на аминокиселините, необходими на организма след тренировка. Но научните опити продължават, специалистите правят нови открития в областта на спортните добавки и усъвършенстват добавките за след тренировка.

По правило, следтренировъчните продукти изпълняват следните задачи:

 • Попълват нивата на гликогена;
 • Намаляват протеиновия разпад;
 • Активират синтеза на протеини.

С други думи, благодарение на следтренировъчните добавки, спортистите могат:

 • Да попълнят запасите си от енергия;
 • Да увеличат обема и силата на мускулите си;
 • Възможно най-бързо да се възстановят.

За кого за подходящи следтренировъчните смеси?

Ако на Вас наистина Ви харесва да вдигате тежести и искате да имате най-добрите резултати, е важно да отчитате съветите на диетолозите по повод правилното хранене преди и след трениране. Много начинаещи бодибилдъри се сблъскват с проблем: независимо колко интензивно тренират, те все пак не трупат мускули. И причината за това е неправилната програма на хранене.

Правилото гласи, че всеки организъм, след определена физическа работа, се нуждае от продукти от Post Workout. Следтренировъчните смеси са добавки от категорията на спортното хранене и формулата им е разработена специално за спортисти. Ежедневната физическа активност не изисква възстановяване с прием на спортни добавки. Макар че някои спортни добавки за не много подвижните хора могат да послужат като източници на полезни вещества при авитаминоза, недостиг на белтъчини или въглехидрати, провокиран от неправилното хранене.

Предимства на добрата следтренировъчна добавка

 • По-ускорено възстановяване след тренировките;
 • Намаляване на мускулните болки;
 • Увеличаване на мускулната маса;
 • Повишаване здравината на костната тъкан;
 • Подобряване способностите на организма да използва подкожните мазнини като източник на енергия.

И тези предимства, както показва практиката, работят за всички спортисти, независимо от пола и възрастта.

Защо са толкова важни нутриентите след тренировка?

По време на изпълняването на силови упражнения на микрониво протича увреждане на клетките на мускулната тъкан, които организмът използва като гориво. В крайна сметка това прави тялото по-силно, по-стройно, по-здраво и по-мускулесто. Но в краткосрочен план след този процес организмът има нужда от „ремонт“. След разпадането на старите увредени белтъчини трябва да се произведат нови. Заедно тези процеси се наричат обмяна на протеини.

След тренировка скоростта на белтъчния синтез или не се променя, или се увеличава, но незначително, а в същото време разпадането на протеините рязко се ускорява. Връзката между тези два параметъра (скорост и разпадане на мускулните белтъци) е метаболитна основа за растеж на мускулна маса. Увеличаването на мускулите е възможно само тогава, когато по време на почивка се възстановява баланса на белтъчините. С други думи: когато организмът получава достатъчно белтъчини за синтеза на нови клетки. И както показват изследванията, определен тип хранене стимулира синтеза на белтъчините и инхибира разпадането на мускулните клетки след тренировка.

Но, освен белтъчини, не по-малко важни за спортистите са и въглехидратите, чийто баланс също трябва да се възстанови след натоварване. Ако запасите на гликоген в организма не се възстановят, загубата на мускулна маса би продължила. Една от функциите на гликогена е да подпомага хидратирането на мускулите. Без достатъчно количество течности, мускулатурата не може да получи необходимото количество полезни вещества, което се отразява зле на растежа и.

Така се получава, че в периода след спортни занимания организмът се нуждае най-малкото от два компонента – белтъчини и въглехидрати. И като източник на тези вещества се използват така наречените следтренировъчни комплекси. Изборът на спортните следтренировъчни смеси в Protein.bg е много голям, като може да изберете за себе си подходящата добавка за след тренировка на добра цена.

Марка: Nutrend Модел: NUTREND After Training Protein 2520 g
Интегрирайте най-доброто във Вашата пост-тренировъчна рутина с NUTREND After Training Protein Като онлайн магазин за фитнес добавки, ние от Protein.bg разбираме дълбочините на взаимовръзките между съставките на една протеинова смес и ефектите, които те оказват на възстановяването на тялото след инт..
165.00 лв.
Без данък:165.00 лв.
Купи
Марка: Nutrend Модел: Regener 10 сашета x 75 гр.
Обновете силите си с NUTREND Regener - напреднал регенератор след тренировка Като фитнес инструктор и представител на онлайн магазин за фитнес добавки с медицинско образование, знам колко е важно да предложим на тялото си най-добрата подкрепа след интензивни упражнения. Сега ви представям NUTR..
64.00 лв.
Без данък:64.00 лв.
Купи
Musclepharm Re-Con
2 - 3 Дни
Марка: Musclepharm Модел: Musclepharm Re-Con
Re-Con е продукт на Musclepharm, специално проектиран, за да осигури всичко необходимо на тялото за максимално възстановяване след тренировка и увеличаване на мускулната маса. Благодарение на уникалната си формула, Re-Con възстановява енергията, запасите от гликоген, намалява катаболитните процеси, ..
88.00 лв.
Без данък:88.00 лв.
Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)
Филтрирай