Виж всички
Цена
Производители
Вид опаковка/разфасовка
Всички категории

Въглехидрати

Покажи:
Сортировка:
Малтодекстринът е висококачествен и ефективен продукт на марката Battery, който представлява глюкозе..
28.00 лв.
Професионалните спортисти и тези, които искат да подобрят значително своите спортните постижения, от..
100.00 лв.
Продуктът е хранителна добавка, осигуряваща подобряване на спортните резултати. Висококачествен..
37.00 лв.
Myprotein ви предлага продукта Instant Oats Flavoured, който е отличен начин да повишите дневния при..
33.99 лв.
Myprotein ви предлага продукта Tri Carb 800 g, който доставя три вида въглехидрати с висок гликемиче..
33.99 лв.
Now Foods Carbo Gain Complex Carbohydrate е хранителна добавка, съдържаща висококачествена формула, ..
38.00 лв.
Now Foods Waxy Maize Starch представлява висококачествен суплемент за повишаване на енергията, ускор..
100.00 лв.
Prozis Maltodextrin е хранителна добавка, съдържаща комплексни въглехидрати, осигуряващи бързо освоб..
15.00 лв.
Въглехидрати

Въглехидратите представляват химични съединения, съдържащи елементите въглерод, водород и кислород. В зависимост от това какъв е съставът им, те се разделят на прости и сложни. Простите се наричат още “захари”, които се разделят на две групи: монозахариди и дизахариди. Монозахариди са глюкозата (гроздовата захар) и фруктозата (плодовата захар). Дизахариди са захарозата (цвекловата захар) и лактозата (млечната захар). Сложните въглехидрати се състоят от много монозахариди (стотици, дори хиляди). Към полизахаридите спадат нишестето (скорбялата) и целулозата (влакната).

Много по-бързо се усвояват простите въглехидрати от организма в сравнение със сложните. Простите въглехидрати започват своето разграждане още в устата под действието на слюнчения сок. Още преди да са стигнали до стомаха, те вече са разградени. Последното им смилане се осъществява вече в стомаха. Нишестето, като сложен въглехидрат, се смила по-бавно, защото първо трябва да се разгради до прости въглехидрати. Отнема доста повече време и усвояването му става в червата. Друг сложен въглехидрат е целулозата, която не се усвоява от човешкия организъм, но тя също така има важна роля, понеже подпомага храносмилането и елиминира отпадъчните продукти от обмяната на веществата.

Основната роля на въглехидратите е да доставят енергия, за да подпомагат всички жизнени процеси в организма. А простите захари имат свойството да стимулират панкреаса, за да отделя инсулин. Този инсулин попада в кръвта и помага на вече разградените сложните захари и аминокиселините от протеините да се усвоят от клетката. Сложните захари се натрупват под формата на гликоген в мускулните клетки и черния дроб. Вследствие на това те изпълняват своята енергийна функция.

Въглехидратите в никакъв случай не са вредни и ако искате да качвате маса трябва да наблягате на тях. Избягвайте простите въглехидрати и нездравословната храна. Въглехидратите са много важни в храненето преди и след тренировката и за да повишите мускулната си маса Ви трябват 2 или 3 пъти по-голям прием на въглехидрати в сравнение с протеина. Bъглexидpaтитe ocъщecтвявaт мнoгoбpoйни жизнeнo вaжни фyнĸции за тялото и техните пpoизвoдни влизaт в cъcтaвa нa мнoжecтвo вaжни биoмoлeĸyли, игpaeщи ĸлючoви poли в имyннaтa cиcтeмa, oплoждaнeто, зaщитaтa oт пaтoгeни, eмбpиoнaлнoто paзвитиe.