Аминокиселини
Аминокиселините са основните градивни компоненти на белтъчините в човешкото тяло. Те представляват сложни съединения и реално съществуват в природата. Човешкото тяло използва 20 от тях, но науката познава още около 150 вида.
Аминокиселините имат огромно значение за развиването на мускулатурата. На практика участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма. Функциите на аминокиселини са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна, енергийна.
Aминoĸиceлинитe ca мoлeĸyли, съдържащи aминoгpyпa, ĸapбoĸcилнo-ĸиceлиннa гpyпa и cтpaничнa вepигa, ĸoятo e paзличнa зa paзличнитe видoвe aминoĸиceлини. B зaвиcимocт oт видa нa вepигaтa, aминoĸиceлинитe бивaт двa видa – нeзaмeними и зaмeними, като вторите се cинтeзиpaт oт тялoтo, а незаменимите трябва да бъдат приемани с храната или с хранителни добавки. И двата вида заедно образуват така наречения Аминокиселинен профил, без който не можем да живеем. Всяка една аминокиселина има важна роля за функционирането на нашето тяло:
- Лизин – подпомага възстановяването на тъканите, помага в производството на колаген и подобрява състоянието на кожата. Лизинът има огромен принос за мастния метаболизъм, осигурява енергия и помага в изграждането на мускулни протеини.
- Триптофан – подпомага продукцията на някои витамини от група Б, в частност – на ниацин, който пък формира мозъчния невротрансмитер серотонин.
- Левцин – подпомага растежа на бюста, действа като мощен енергетик, антикатаболик, потиска болката и предпазва от загубата на мускулна маса. Левцинът, Изолевцинът и Валинът се наричат "верижно разклонени аминокиселини” – BCAA.
- Треонин – осигурява енергия, участва в изграждането на емайла на зъбите, еластина и колагена. Има и липотропно действие. Треонинът действа имуностимулиращо и подпомага развитието и активността на тимусната жлеза;
- Метионин – подобрява чернодробната функцията, елиминира тежките метали като олово, кадмий, живак. Действа детоксикиращо и премахва умората. Подобрява състоянието на кожата и ноктите.
- Валин – подпомага възстановяването на тъканите и стимулира растежа на мускулна маса, подобрява функцията на нервната система, действа като антикатаболик и енергетик.
- Фенилаланин – невротрансмитер, помага за лактацията и нарастването на бюста, подобрява паметта и потиска апетита. Фениланинът действа като прекурсор на тирозин, освен това подобрява настроението.
- Изолевцин – аминокиселина, която е концентрирана в мускулната тъкан. Действа като мощен антикатаболик и ускорява оздравителните процеси, подпомага работата на черния дроб и регулира нивото на кръвната захар. Изолевцин, Левцин и Валин се предпочитаната комбинация от активно спортуващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса.
- Хистидин – отлично средство, помагащо при дерматит, защитава от ултравиолетовите лъчи, помага при храносмилането, има съдоразширяващо действие, а от там понижава и кръвното налягане.
- Аланин – участва в процеса на получаване на енергия от глюкозата, подобрява вида на кожата.
- Глутаминова киселина – глутаминовата киселина подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма;
- Глутатион – има антиоксидантно действие и забавя процеса на стареене. Действа като подсилва имунната система и намалява страничните ефекти на радиационното облъчване.
- Аргинин – подобрява храносмилането, действа като невротрансмитер, осигурява енергия, и стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизата. Недостигът на аргинин води до нарушения в растежа и половите функции при мъжа.
- Аспарагин – Л-Аспартанова киселина ДНА/РНА – транспортира генитична информация на междуклетъчно ниво, подпомага храносмилането. Калиевият аспартат подобрява състоянието при различни сърдечни проблеми и повишава издръжливостта. Аспарагиновата киселина е едната от двете главни възбуждащи аминокиселини в мозъка.
- Цистеин – аминокиселини прекурсор на глутатиона, която действа детоксикиращо и участва в мастния метаболизъм, подобрява усвояването на желязо. Един от най-ефективните антиоксиданти в организма на човека. Елиминира успешно свободните радикали, които се образуват при метаболитните процеси и причиняват различни патологични промени.
- Глутамин – осигурява енергия, добър невротрансмитер е. Глутаминът действа като стимулира имунната система, мозъка и производството на растежен хормон. Повишава способността за концентрация, подобрява мисловния процес и настроението. Подпомага и възстановяването на мускулатурата.
- Глицин – действа като имуностимулатор, балансира холестерола. Глицинът е важен за оптималното функциониране на централната нервна система и простатната жлеза при мъжа, подобрява имунитета, детоксикира тялото, осигурява енергия. В по-високи дози глицинът може да стимулира отделянето на растежен хормон и зарастването на раните.
- Пролин – има важна роля за съединителната тъкан и кожата.
- Тирозин – подпомага производството на тероидни хормони и действа като прекурсор на някои невротрансмитери в мозъка, които имат важно значение за развитието на депресивни състояния.
- Л-Орнитин – действа като детоксикатор, подобрява функцията на бъбреците и черния дроб. Има детоксикиращи свойства, подобрява функцията на бъбреците и черния дроб. Стимулира работата на растежния хормон и действа като имуностимулант.
- Таурин – балансира холестерола, действа като антикатаболик. Има потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и други. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта;
Без значение каква е Вашата цел във фитнес залата – дали ще отслабвате, дали ще чистите мазнини или ще качвате мускулна маса, дали тренирате просто за здраве и по-добър тонус, щом се натоварвате физически, трябва да обърнете внимание и на възстановителния процес. Ако тренировките Ви са сериозни и тежки, това означава, че задължително се нуждаете от аминокиселини. Разработени са формули с високо съдържание на свободни аминокиселини. Когато приемате свободни аминокиселини, ефектът е по-голям в сравнение с приема на протеинови концентрати. Това се дължи на по-доброто им възприемане от човешкия организъм.