Защо спортните добавки са вече не просто помощник а необходимост?

споетното хранене е удобен начин за повишаване на спортните показатели и гарантира чистота на съставкитеТук ще откриете кратък обзор на различните видове спортно хранене. Постарали сме се безпристрастно да Ви разкажем за най-популярните спортни добавки. Ако Вие смятате, че спортното хранене са стероидите и протеините в спринцовки, със сигурност си струва да прочетете този материал.

Темата за спортното хранене е доста популярна в последно време, актуална е заради популярността на спорта, а много хора се отнасят към спортното хранене много предубедено. Сега ще се опитаме да ориентираме онези, които не са съвсем наясно какво изобщо значи това словосъчетание.

Какво означава „спортно хранене“?

Това са спортни добавки, които допълват основния Ви режим на хранене. Към тях се отнасят много различни продукти. Ще Ви запознаем с най-популярните видове спортни добавки, а именно:

  • Протеини
  • Аминокиселини
  • Креатин
  • Витаминно-минерални комплекси
  • Горелки за мазнини.

А сега по-подробно за тях...

Кои са най-популярните и използвани добавки в спортното хранене?

Протеини

Протеиновите спортни добавки осигуряват на организма достатъчно белтък за поддържане високи нива на енергията и силите в организмаТова е концентриран белтък. Това е онзи същият белтък, който се съдържа в продукти, които консумираме всеки ден: яйца, пилешко месо, мляко. Отличава се само по консистенция и концентрация от тези продукти. Затова тези, които казват, че протеините са вредни, могат… да продължават да си го твърдят, едва ли ще ги убедим в нещо.

Протеинът се използва, за да можем бързо да получим необходимата ни порция белтък без да готвим някакви ястия. Съвсем допустимо е да се замени един прием на храна дневно с употребата на протеинова добавка. Такава добавка веднага засища, а ако към протеиновия коктейл добавим и един банан, можем спокойно да забравим за глада поне за няколко часа.

Много помага и в ситуации, когато трябва веднага да изядем порция белтък, но нямаме възможност да готвим в този момент.

Съветваме Ви да четете отзивите на вече опиталите избрания от Вас продукт, тъй като някои добавки с протеин не са с особено приятен вкус.

Аминокиселини

Това са елементи, от които се състоят белтъците. Мускулите са изградени на 35% от три аминокиселини: левцин, изолевцин, валин. Именно затова аминокиселините или BCAA (комплекс от тези 3 аминокиселини) често се използват като добавка към протеина, тъй като те по-скоро се допълват един друг, отколкото да се заменят. Най-често аминокиселините се пият сутрин, преди сън или по време на тренировка, защото катаболитните процеси в това време са максимално силни, а аминокиселините предотвратяват тези процеси.

Както и всички останали добавки, аминокиселините биват с вкус и чисти. Професионалистите препоръчват да се използват чисти аминокиселини, но пък не са особено вкусни. Ако не можете да го издържите, си набавяйте добавки с вкус, така ще получите удоволствие от приема на аминокиселините.

Креатин

Това е специална киселина, която участва в процеса на растеж на мускулната маса. Основната му задача е да увеличава мускулите. А както знаем, колкото по-силни сме, толкова по-големи мускули ще имаме.

Креатинът е може би най-действената добавка. Започвайки употребата му, Вие буквално след няколко дни ще почувствате повече сили в себе си. Това се случва, защото при изпълняването на упражненията мускулите изразходват АТФ, а креатинът попълва запасите му.

Комплексите с витамини и минерали помагат за възстановяването на организма и предпазва от травмиранеМного е разпространения теорията, че в началото на приема на креатин, няколко дни трябва да правим креатиново натоварване, като приемаме големи количества. Много от известните спортисти обаче не го препоръчват.

Не нанася никакви вреди (както и другите добавки, които споменаваме в тази статия), но при чувствителните хора при по-продължителна употреба на креатин могат да възникват храносмилателни проблеми. Докато не пробвате няма как да разберете.

Витаминно-минерални комплекси

Всички са ги ползвали и всички знаят какво е това. Но спортните витаминно-минерални продукти са малко по-различни от обикновените, които може да се закупят във всяка една аптека. Основните различния са:

  • Голямата концентрация на минерали и витамини
  • Други съставки, които подхождат за спортното натоварване.

Ако Вие сте начинаещ в спорта, приемете един съвет – започнете да използвате такива добавки още сега. Ако не го направите, после ще Ви се наложи да се примирявате със стари травми, получени при повдигането на тежестите в залата. Организмът няма да Ви прости това. Тези комплекси биха предотвратили такова травмиране, а ако не успеят на 100%, то поне ще смекчат последиците от травмите.

На пазара има много различни комплекси от този вид, а на всяка една опаковка е описан и съставът им. Разглеждайте съставките внимателно, за да изберете най-подходящата добавка за Вас. Макар че единственият страничен ефект, който може да се получи при приема на такъв продукт, е урината да се оцвети в жълто при първите приеми. Това се случва, защото в много от комплексите присъства витамин В2, който всъщност дава този характерен цвят.

Горелки за мазнини

Горелките за мазнини са хранителни спортни добавки, които помагат за понижаване нивото на мазнините в организма и за отслабванеТова са специални средства, които способстват намаляването на мастните отлагания. Молим Ви, не оставайте с илюзиите, че тези продукти ще премахнат излишните килограми от Вас. Те ще Ви помогнат, но само ако в добавка към това тренирате и се храните правилно.

Има два вида горелки на мазнини:

Действието на термогениците се изразява в увеличаване на телесната температура, заради което се увеличава и разходът на калориите. Липотропиците ускоряват освобождаването на мастни киселини от клетките и заради това подпомагат отслабването. Решението кое ще изберете е само Ваше.

Изводи: Надяваме се, че сте разбрали, че приказките, че спортното хранене е вредно, са само мит. Спортните добавки са по-скоро удобство, отколкото необходимост. Ако имате възможност да се храните правилно и да получавате всички необходими елементи от обичайната храна, може да не поглеждате към този вариант. Само че… Замислете се, къде в днешно време ще намерите истински безвредни хранителни продукти, богати на всички необходими за спортната Ви натура елементи? В днешно време хранителните продукти са се превърнали в средство за търговия, без да се спазват изискванията за чистота и полезност. Точно това е и причината спортното хранене да стане толкова популярно. То гарантира, че ще получите точно това, което е описано върху опаковката.