5 правила за ефективно хранене

Правилното хранене е тайната към добрите спортни показатели, подпомага организма с енергия и възстановяване след тренировкитеВъзможно е по време на Олимпийските игри много хора за пореден път да се захващат да променят живота си – започват да бягат сутрин и се замислят, най-накрая, за здравословното хранене.

Експертите по спортна диетология разкриват какво лежи в основата на храненето на атлетите и какви правила трябва да се съблюдават, докато се провежда диетата.

За да постигнете резултат в спорта, са важни две неща: натоварването и възстановяването. Ако не успявате да се възстановите след тренировка, просто няма смисъл да „приемате следващата доза“ тренировки – ще Ви върне назад. Възстановяването е преди всичко храненето, което дава на организма енергия, строителен материал за новите клетки. Правилното хранене е най-доброто лекарство срещу много болести. Основата на системата за хранене е една и съща на всяко ниво от подготовката. Най-важното в тези неща са петте правила, които трябва да спазвате, независимо от степента на натоварванията.

Редуване на хранителните продукти

Всеки продукт влиза в определена група, а те са общо шест. Ето ги по ред, в който трябва да се употребяват: течности, плодове/зеленчуци, сладкарски и хлебни изделия, ядки/масло, яйца/млечни продукти, риба/месо. Може да се яде всичко, само трябва да се спазва последователността, макар че все пак при някои хора се наблюдава индивидуална непоносимост към отделните продукти.

При правилното хранене за добри спортни показатели е важно да не се смесват продукти от различни групи - да се храним разделноЗа един ден се препоръчва употребата на продукти от не повече от 3 групи. Освен това, продуктите от различните групи не бива да се смесват, а да се консумират поотделно. Така се усвояват много по-добре. Например, ако вземем един хамбургер, където има месо, маруля, кашкавал и хляб, и ги изядем поотделно, ползите ще са повече. Като поглъщаме всичко наведнъж, организмът ни просто не може да отдели едновременно всички вещества, които са необходими, за да се преработи правилно този комплекс.

Месните салати, бургерите, супите – всичко това е вредно. Най-ужасното нещо е боршът. Нищо от тази „полезна“ супа не се усвоява правилно от организма, затова има и много стомашни заболявания в Украйна, където е традиционно ястие. Изобщо, първите ястия са се появили заради бедността. Трябвало е да се вари супа, за да се изхрани семейството. Между другото, сланината е много полезен продукт. Усвоява се на 100%, съдържа много строителни материали за организма, има висока енергийна стойност.

А, и последно – трябва да се пие преди хранене и то само вода, много вода. Пиенето на вода по време на хранене е вредно за храносмилането, а след ядене трябва да се изчака поне 40 минути.

Период на хранене – от 6 до 6

Важно при правилното хранене за поддържане на добра фигура, тонус и енергия, да се спазват часовете за храненеТук става дума за периода от 6 сутринта до 6 вечерта. Това е едно от най-известните и най-лошо спазваните правила. Трябва да се храните само в периода между тези два часа. В седем часа вечерта стомахът ни, грубо казано, заспива: работи два пъти по-малко от нормалното. Всяко чувство на глад след 6 часа вечерта трябва да се потиска – това е лош навик, нищо повече. Най-трудно на човек му е да промени навиците си. Ето пример от историята: Чингисхан е имал китайски съветник, който казвал: „Можеш да завоюваш целия свят, можеш да разделяш хората от близките им, можеш да им отнемаш живота, да ги въртиш както си искаш, но никога не се опитвай да промениш навиците на човека, или ще претърпиш провал“. Така че на специалистите-диетолози им се налага да извършват подвизи, на които не се е осмелил дори великият хан.

Алкохол, захар, гъби – три отрови

Разбира се, в най-малки дози те не вредят. Но да се увличате по тях е голяма грешка. Ако за алкохола можем да разберем защо е така, със захарта и гъбите е малко по-тънък моментът. Първо, захарта изобщо трябва да се забрани във формата, в която я знаем. Този бял пясък е отрова. Няма го в природата. Създаден е чрез химична обработка. Захарта извежда от организма калция, което води до увисване и преждевременна старост. Ако сравним 16 годишен и 60 годишен човек, то е видно, че при първия в организма му има 6 пъти повече калций. Що се отнася до гъбите – те не се усвояват от организма. Няма нищо полезно в тях, това е мит. Може и да не е вредно да ги консумираме, но е пък безполезно.

Сложи храната в дланите си

За добро поддържане на спортните показатели, трябва да се ограничава количеството на приетата храна, да се храним с полезни продукти и да избягваме захартаИменно толкова е голям стомахът ни. Ако сте изяли повече, а сте пили и бира, няма да се получат сметките. Разширявайки стомаха си, ние притискаме други органи, включително и белите дробове (става ни трудно да дишаме), жлъчния мехур, черния дроб. Храносмилането става неправилно и се чувстваме, фактически, все едно сме с махмурлук. Ако го правим често, рано или късно задължително ще се сдобием с цял арсенал от стомашно-чревни болести.

Негативните емоции – вън

Храната не трябва нито да се готви, нито да се употребява, ако в момента сте обхванати от негативни емоции. Това вече е от психологична гледна точка. Например, страхът въздейства върху бъбреците, те спират да функционират нормално и се нарушава обмена на веществата.