Menu
Your Cart

Подпомагащи съня

Вместо да идете да спите, Вие будувате по нощите? Този навик може да се превърне в нощен кошмар за фигурата Ви, но добавките за нормализиране на съня ще Ви помогнат да се избавите от него.

Стара поговорка гласи, че успехът във фитнеса на 80% зависи от диетата и на 20% от тренировките. Но в това уравнение не достигат едни 33%: онези осем часа, през които трябва да спите. В това време тялото отпочива и се възстановява след тежките тренировки. По време на сън организмът произвежда лавина от анаболитни хормони и колкото по-дълбок и продължителен е цикълът на съня, толкова по-активно се секретират те. А ако Вие цял ден търсите начин да увеличите анаболизма в тялото си, дори и за сметка на съня, това само може да Ви спъне по пътя към целите Ви в спорта.

За съжаление стресът (в частност, кортизолът), интензивните тренировки и житейските обстоятелства често пречат на здравия сън и съответно, на възстановяването. Преди поредната безсънна нощ, се запознайте с добавките, които биха Ви помогнали да заспите като бебе и да се възстановите бързо за нови победи в тренировъчната зала

Добавки, подпомагащи съня

  • L-триптофан – ако не можете да заспите, това е добавката за Вас. Това вещество участва в много реакции и в крайна сметка повишава синтеза на мелатонин в главния мозък, като едновременно с това повишава изработването на протеин и ниацин.
  • 5-HTP – триптофанът може да се превърне в различни метаболити, а 5-HTP е по-полезен от гледна точка на синтеза на мелатонина. Освен това, това вещество повишава продукцията на серотонин, който не само влияе върху съня, но и потиска апетита вечерно време.
  • Мелатонин – доказано е, че 5-HTP повишава мелатониновите нива чрез продуциране на серотонин, но това не винаги стига, за да спите през цялата нощ. Мелатонинът съкращава периода на заспиването и осигурява по-спокоен сън.
  • GABA – това е основният стопиращ медиатор в главния мозък. Той отпуска и подпомага съня, като „отключва“ възбуждащите хормони и възпрепятства действието им. Като допълнителен бонус ГАМК стимулира синтеза на растежния хормон, като така увеличава анаболитния потенциал на съня.

Добавки за възстановяване по време на сън

Тихият час

Нямате време да спите 8 часа и не можете да си позволите да си набавите тези добавки? Подремнете! Не, сериозно, учените са стигнали до извода, че при недостиг на сън е полезно да дремнем малко преди тренировка. Това ще повиши трудоспособността Ви. Ако чувствате че нямате сили, пробвайте да затворите очи за 30-45 минути половин час преди тренировка.

А що се отнася до растежа и възстановяването… в крайна сметка трябва да отдъхвате и да се възстановяване. Има стотици добавки, които ще създадат докато спите идеалната анаболитна среда за растеж на мускулатурата. Ето някои проверени добавки, които достоверно подобряват възстановяването в нощните часове:

  • ZMA – за регенериране и възстановяване на мускулите през нощта. Комбинацията от цинк, магнезий и витамин В6 в този продукт е доказано ефективна за форсирането на мускулното възстановяван, прираста на силите и мускулната маса. Попълва енергийните резерви и помага сънят да бъде по-дълбок.
  • Рибено масло – благодарение на съдържащите се омега-3 мастни киселини, рибеното масло играе важна роля в профилактиката на сърдечно-съдовите болести. А здравата сърдечно-съдова система доставя по-бързо и ефективно веществата в клетките и тъканите. Доказано е и че това масло стопира възпаленията и намалява мускулните болки след натоварване. Това ускорява нощното възстановяване, защото възпаленията се развиват като цяло точно през нощта.
  • Витамин D – освен, че е важен за костите, това вещество има редица други полезни качества – укрепва имунитета, има противовъзпалителен ефект и подобрява дейността на мускулите. Не пренебрегвайте този витамин, тъй като дефицитът му ограничава физическата Ви работоспособност.
  • Витамин С – това вещество участва пряко в превръщането на триптофана в серотонин. Освен това поддържа продукцията на L-карнитин, който подпомага окисляването на мазнините. Още по-важното е, че тъй като е антиоксидант, защитава мускулната тъкан от разрушаване.

Тези и още хранителни добавки за подпомагане на добрия сън може да откриете в тази категория на невероятни цени.

Марка: Pure Nutrition Модел: Pure Nutrition Melatonin 3 mg
„Нещо не изглеждаш добре. Състарил си се. Да не би да не си се наспал?“ – това казваме на човек, който незнайно защо в този момент ни изглежда по-стар, отколкото е. И дори не подозираме колко сме прави.За какво ни е нужен нощният сън? Всички знаем отговора: за да възстановим фи..
15.00 лв.
Без данък:15.00 лв.
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)
Този сайт използва бисквитки
За по-лесна навигация и удобство, този сайт изпозлва бисквитки и продължавайки, вие се съгласявате с тях.