Продължаваме със съветите как да превърнете фитнеса в част от Вашия живот.

11. Изчакайте първите резултати

Успехът от фитнес упражненията и усилията не идва веднагаВсеки фитнес ентусиаст ще Ви каже, че е много по-лесно да се придържате към курса, когато вече сте спазвали успешна програма. Успехът поражда успех. И обратното, новаците много по-лесно кривват от пътя, защото те все още не са инвестирали нищо. Когато тялото Ви се промени, ще видите тези промени, ще се мотивирате още повече да продължите. Ето защо първите няколко месеца са толкова важни, защо трябва да полагате усилия, дори когато разумът Ви Ви казва, че е по-добре да си останете на дивана. Влагайте всичките си сили в тренировки минимум три месеца и едва след това анализирайте резултатите. Само така ще можете да прецените реалните си успехи.

12. Бавно и полека

Чували ли сте поговорката, че маратонът не е спринт? Същото може да се каже и за фитнеса. Четиричасовите тренировки с надеждата да влезете бързо във форма вредят повече, отколкото помагат. И кой човек със здрав разум ще иска да прекара четири часа в спортната зала? Използвайте по-рационален подход. Създайте си правило да спортувате по час на ден. Ще спестите сили и ще получите по-добри резултати.

13. Лекувайте травмите си

Ако имате някаква стара травма, която ограничава възможностите Ви, идете при някой спортен лекар или физиотерапевт. Те ще Ви помогнат да се възстановите след травмата с лечебна гимнастика. Не по-малко важно е, че ще Ви кажат и как да организирате тренировките си, за да спортувате, без да има риск това за здравето Ви.

14. Станете и заблестете

Тренирайте сутрин, докато ангажиментите Ви за деня не са Ви обзели. Бонусът е, че сутрешните тренировки ще Ви дадат увереност за целия ден.

15. Надигайте си дупето на работа

Тренировки по време на работа са ефективен начин спортът да стане част от живота ВиРаботата на стол увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, да не говорим вече за 5-те или 10-те сантиметра по талията Ви (и между тези две неща има тясна връзка). Правете някакви упражнения на всеки 30 минути работа. Много работещи се разхождат из сградата, в която е офисът им, по няколко пъти на ден. Намерете други начини да разбиете дългите периоди на седене на стола, дори и това да е разговор с колега, на който сте можели да му изпратите имейл. Бъдете в движение!

16. Променяйте графика си, за да се справите със зимния настроение

Всички ни обхваща зимна меланхолия, особено тези, които живеят на северното полукълбо. Не всеки може да намери мотивация да тренира, когато трябва да наваксва в работата, а навън вече е тъмно. Затова тренирайте сутрин или в обедната почивка. Разбира се, тази почивка за обяд трябва да се удължи, така че поискайте от шефа си разрешение да си изработите това време след работа.

17. Пропускайте разтягането преди тренировка

Забележете, не Ви караме да пренебрегнете загрявката. Изключително много хора, които тренират, мислят, че разтягането е част от загрявката, макар че е най-добре да я оставите накрая. А 5-10 минути кардионатоварване ще Ви помогнат да усилите сърдечния си ритъм и да раздвижите кръвта си. Може даже да направите някое динамично упражнение в частта на загрявката. Но това не е краят на загрявката: не забравяйте да направите няколко леки серии с първото упражнение. Сега вече сте готови да вземете тежестите, без да има риск от травмиране, и ще бъдете по-силни.

18. Откажете се от сауната след тренировка

Сауната е вредна след тренировкаКогато след интензивна тренировка тече пот от Вас, тялото Ви се охлажда. Да го подлагате под екстремни горещини, за да „премахнете токсините от кожата си“, не е редно. Така само ще увеличите риска от гипертермия, при която телесната Ви температура ще достигне критични цифри. Също така е добре да се откажете и от горещите вани, докато тялото Ви не се охлади напълно.

19. Ходете на ресторант не повече от веднъж седмично

Когато не обядвате вкъщи, употребявате повече калории. Много от тези калории са съвсем безполезни, когато са в сладките напитки и десертите. Ще Ви е по-лесно да устоите на моментното изкушение, когато сте си у дома и нямате под ръка нито някой съмнителен десерт, нито сладка газирана напитка.

20. Пробвайте нова рецепта за полезно ястие веднъж в седмицата

Не всеки обича да готви. Между другото, всеки може да превърне една лесна рецепта във вкусно ястие, което е полезно и е заредено с протеини.

21. Запознайте се с новите кухненски уреди

Покупката на нова играчка за кухнята Ви може да направи приготвянето на здравословна храна по-приятно. Правилните инструменти могат да спестят време, а в дългосрочен план да Ви спестят и пари.

22. Всеки месец пробвайте нов продукт от зеленчуковия щанд в супермаркета

За ефективност на тренировките е важно здравословното хранене със зеленчуци и други полезни хранителни продуктиОсвен мощния заряд на влакната, повечето зеленчуци съдържат малко калории и са пълни с хранителни вещества.

23. Вместо бързи, купувайте бавни въглехидрати

Бавно усвояващите се въглехидрати като кафяв ориз, пълнозърнести храни, сладък картоф и киноа осигуряват непрестанен приток на енергия за целия ден. Този тип въглехидрати трябва да е по-голямата част от Вашето меню. Бързите въглехидрати като захар и бял хляб провокират рязко покачване на кръвната захар и ответното изхвърляне на инсулин. Използвайте ги за след тренировките, когато тялото Ви може да използва излишните въглехидрати за попълване на топлинните запаси и няма да им позволи да се превърнат в мазнини. И не прекалявайте със сладките напитки!

24. Пригответе полезни, немазни ястия за следващата другарска среща

В приятелска компания на масата е прието да се сервират сладки неща и всякаква бедна на нутриенти храна. Започнете с това да сложите по чиниите малко полезни продукти, като се подготвите после да сипете допълнително. Това ще позволи първата порция да Ви засити. А правилото „да си вземете от всичко по малко“, по което се ръководят всички по такива вечеринки, най-добре го забравете.

25. Спрете да купувате за Нова година бонбони, които ще си ги и изядете

Ако обичате сладко, не си купувайте бонбони за Нова година предварително, за да бъде пълна кошницата на 31 декември отрано. Най-добре избирайте бонбони, които не са Ви от любимите, за да не се изкушавате да пъхате постоянно ръката си там, дори и да остане нещо там след празника.

26. Не подарявайте сладки работи

Не изкушавайте приятелите си със сладко по празниците и рождените дни. Те могат да Ви се отблагодарят по същия начин.

27. Намалете риска от пристъпите на нощен глад.

Нощните пристъпи на глад могат да зачеркнат всичките Ви постижения от през деня, така че не се поддавайте на вредните изкушения. Добър избор преди сън биха били извара, твърдо сварено яйце, месни деликатеси и ядки. Ако искате нещо сладко, хапнете малко богати на антиоксиданти плодове: ягоди, боровинки, малини и цитруси. Грейпфрутът е много добър!

28. Преместете тренировката от понеделник на неделя

Дневник на тренировките, храните и храненията е добър начин да следите тренировъчния курс и прогреса от фитнесаОсвен че няма да Ви се наложи да стоите в задръстване, а ние знаем, че това може да си е истинско главоболие, ще разполагате с цяла тренировъчна зала, ще можете да тренирате на който пожелаете тренажор и без проблем да изпълнявате суперсерии! Освен това ще изпреварвате тренировъчния график с цял ден.

29. Записвайте си тренировките и какво ядете в някое приложение за смартфон

Мина времето, когато трябваше да си записваме всичко това на тефтерчета със спирала. Днес вече има приложения за смартфон, които Ви смятат всичко. Разчетът на тренировъчните Ви сесии и калоричността на дневното Ви меню ще Ви помогне да се придържате към курса и ще усили мотивацията Ви. Можете също и да качите в тези приложения ястията, тренировъчните си цели и снимки с акаунти в социалните мрежи, в които може да намерите приятели със сходни интереси, готови да Ви поддържат винаги.

30. Разберете, че големите мускули не означават здраво тяло

Фитнесът е повече от трупане на мускули. Гъвкавостта, състоянието на сърдечно-съдовата и дихателната Ви системи, мускулната Ви сила и издръжливост, композиционният състав на тъканите Ви – тези елементи определят колко сте здрави и за всеки един от тях има определен вид активност и упражнения. В крайна сметка, балансираният подход, насочен към всяка една от точките, е необходим за наистина здравословния начин на живот.

Останалите съвети може да прочетете в част 1, част 3 и част 4 на тази статия.