Търсите начин да се промените към по-добро? Тези съвети ще Ви помогнат да направите фитнеса част от Вашия живот, независимо какви цели сте си поставили!

Твърдо сте решили, че е време да започнете да спортувате и да превърнете спорта в навик за Вас, но заради трудните първи крачки още на втория месец искате да се откажете от това начинание? Ако съдим по това, че в спортните зали януарският наплив се заменя с февруарско затишие, не сте единствените!

Въпросът е как да превърнете решенията си в действия, които ще продължат повече от 30 дни. Можем да Ви дадем много съвети как да повишите ефективността на тренировките си, но не можем да дойдем у Вас и да Ви накараме да се движите напред. Все някога ще трябва да положите усилия. И никой няма да направи това вместо Вас.

Преди да преминем към изброяването на всичките 61 съвета как да направите фитнеса част от живота си, искаме да си обещаете сами нещо на себе си… Две неща:

  1. Обещайте си, че ще дочетете тази статия, разделена на 4 части (съветите ни са доста, цели 61) докрай.
  2. Разпечатайте си статията, вземете един молив и оградете с кръгче най-малко 20 от точките, които може да направите веднага.

Този списък е разделен на няколко секции и включва съвети за това с какво трябва да започнете, как да увеличите мускулната си маса и как да отслабнете. Много от тези съвети са подплатени с богат опит, така че можете да сте сигурни, че ще помогнат и на Вас.

Но нека сме наясно, това не е статия, която ще Ви умолява да се върнете към тренировките! Нека да спестим време и да продължим да работим усърдно.

Стратегии за добро начало

1. Поставете си цели

За фитнеса като начин на живот трябва да си поставите фитнес цели, които да преследвате, да си осигурите време за здраве, да изберете упражнения, които носят удоволствиеЗапишете си глобалните си фитнес-цели и опишете как искате да изглеждате. Включително телесната маса, процента мазнини и подобряването на телосложението, което искате да видите. Това е Вашият ориентир за следващите 90 дни, през които Ви предстои да преминете една трета от пътя.

2. Намерете си време за здраве

Намерете 60 минути за ежедневна физическа активност. Не е задължително това да са упражнения с щанги седем дни в седмицата, може да е просто разходка с кучето или разходка с колело. Възползвайте се от хубавото време, за да тренирате сред природата. Ако сте нови във фитнеса, започнете с две 15-минутни тренировки или три 10-минутни, докато свикнете.

3. Разберете кое Ви носи удоволствие

Вдигането на тежести е най-добрият начин да подобрите начина, по който изглежда тялото Ви. За съжаление, силовият тренинг не се харесва на всички хора. Най-доброто решение за дългосрочен успех във фитнеса е да разберете колко силно Ви харесва един или друг вид натоварване. Изберете това, което ще превърне тренировките Ви в удоволствие. Изучавайте нови спортни секции и видове активност, за да решите кой вариант е най-подходящ за Вас. На новаците почти всичко им се струва сложно, но резултати се виждат още след първата седмица.

4. Търсете си „другарчета“

За да бъде фитнесът част от живота Ви, трябва да си осигурите добра компания, да не се сравнявате с другите и да се мотивирате постоянноТренирайте с приятел или приятелка, които са на Вашето ниво на подготовка и са си поставили подобни на Вашите цели. Когато отговаряте за някого, вероятността да се откажете намалява в пъти. Доброто съперничество е добра мотивация и Вие едва ли ще се поддадете на изкушението да намалите времето за трениране.

5. Заобиколете се с хора, чиито цели са като Вашите

Приятелите могат да помагат по различни начини. В офиса, в университета или в личния живот се опитвайте да се заобиколите с хора, които се грижат за здравето си и спортуват. Хората, които са избрали здравословния начин на живот, ще са добър пример за Вас. И обратното – ако приятелите Ви се придържат към противоположните гледни точки, те по-скоро ще Ви дърпат назад и ще Ви отдалечават от целта Ви.

6. Не се сравнявайте с другите

Вместо това се сравнявайте със самите Вас от миналата седмица. Ако всяка седмица ставате малко по-добре от предната, ще се движите напред и ще прогресирате. Опитвайте се в сравнение с предната седмица да подобрите показателите си с 5-10%. На всеки би му било трудно, ако се сравнява с професионалните спортисти, които тренират с години и само това правят. Единственото, по което си приличате с тези хора, е че в някакъв момент сте решили да промените тялото си, помислили сте и сте започнали.

7. Четете, учете се, мотивирайте се

Най-лесният начин да намерите вдъхновение и да почерпите нови знания за фитнеса, тренировките и храненето е да четете онлайн по една статия за фитнес всеки ден. Много подобни статии са публикувани и тук – в нашия блог. Няма да можете да научите всичко за една седмица, но ако научавате нещо ново всеки ден, ще можете по-добре да разберете какво и как да правите в спортната зала и защо трябва да го правите. Само помнете, че в мрежата има изключително много глупости, така че се придържайте към сайтове, на които може да се доверите.

8. Напуснете зоната си на комфорт

За да постигнете целта спортът да е част от живота Ви, трябва да излезете от зоната си на комфорт и да не бързате да виждате резултати на моментаВсички искаме да ни е комфортно, но тренировките дават по-добри резултати, когато са малко или много некомфортни. Тялото се адаптира към промените, когато поискате от него да направи повече от обикновеното. За да имате прогрес, трябва да излезете от границите на собствения си комфорт. След време се опитвайте да търсите нови изпитания и ще видите, че тялото Ви отговаря на тях.

10. Не бързайте с изводите

Много хора се отказват да тренират, защото не получават резултати на мига. Физиологичната адаптация е продължителен процес. Почти сигурно е, че няма да видите големи промени, може даже да не видите никакви промени за една седмица, но със сигурност ще ги почувствате след 90 дни. Ето защо в началото на курса трябва да вземете твърдо решението да се занимавате минимум три месеца. Само след това може да сравнявате снимки „преди“ и „след“.

10. Хванете се на бас, че ще се промените за 90 дни

Искате да видите максимални резултати? Хванете се на бас с някого! Не е нужно да залагате пари, може да е просто „за баса“. Залогът при наличието на краен срок може да Ви даде мотивация, която може да стане част от самите Вас. Изключително много хора са използвали този метод, за да постигнат невероятни резултати. Вие също можете!

Останалите съвети може да прочетете в част 2, част 3 и част 4 на тази статия.