Ако сте решили да започнете да ходите на фитнес, за начало ще трябва да прецените къде да ходите: във фитнес залата или на групови тренировки. Кое е по-ефикасно и с кое е най-добре да започне новакът?

Плюсове и минуси на груповите занятия

Всеки спортен клуб предлага ограничен асортимент от програми за групов фитнес. Повечето фитнес клубове предлагат занятия, в които група от 15-30 човека тренират под ръководството на професионален инструктор. Тренировките могат да са много и с много различна насоченост: аеробика, танци, сайклинг, кросфит, йога, пилатес. По-надолу ще разгледаме плюсовете и минусите на тренировките в група. Това ще Ви помогне да разберете какво да изберете: тренировъчната зала или груповите занимания?

Плюсове:

  1. С груповите тренировки може да започне да се занимава дори и най-новият новак, докато в тренировъчната зала трябва да изучите базовите фитнес основи.
  2. Занятията преминават под ръководството на треньор, който ще контролира дали упражненията се изпълняват правилно, за да се избегнат травми и разтягания.
  3. По време на тренировката в групата Вие ще сте постоянно тонизирани, за разлика от фитнесзалата, където може да се разсеете и да понижите интензивността на упражненията.
  4. Ще можете да избирате различни готови фитнес програми (силови, аеробни, танцувални, ниско-интензивни), ще можете да се спрете на най-подходящата и близка до Вас методика.
  5. Даже и да имате необходимите спортни знания, груповите тренировки винаги могат да Ви помогнат да разширите стандартния набор от упражнения, да научите нови движения и връзки, да се възползвате от нещо ново.
  6. Занятията в група дават допълнителна мотивация: като гледате другите, Вие ще се стремите да се усъвършенствате и да давате всичко от себе си.

Минуси:

  1. Всеки спортен клуб предлага ограничен асортимент от програми за групов фитнес. А и изборът на треньор не винаги е много голям.
  2. Цената на груповите тренировки по принцип е по-висока, отколкото да посещавате фитнес залата.
  3. Тренировките се провеждат в определени дни и часове, затова винаги ще трябва да се съобразявате с предварително изготвен график.
  4. По принцип на занятията в групи има ограничение в броя на хората, които могат да са едновременно в залата. Това е допълнително неудобство.

Както виждате, груповите тренировки са подходящи дори и за онези, които никога не са се занимавали с фитнес. Но ограниченията в избора на програми и строгият график правят посещението им не много удобно.

Плюсове и минуси на фитнесзалите

Тренировъчната зала представлява набор от силови и кардио-тренажори, а също и допълнителен инвентар: гири, щанги, тежести, килимчета и други. Тренировъчната зала представлява набор от силови и кардио-тренажори, а също и допълнителен инвентар: гири, щанги, тежести, килимчета и други. Ще разгледаме кои са плюсовете и кои минусите на самостоятелното посещение на фитнес без личен треньор.

Плюсове:

  1. Разширява се изборът на фитнес клубовете. Първо, обикновените фитнес центрове са много повече, отколкото залите за групови занимания. Второ, не е необходимо да се ориентирате спрямо някакъв определен график за тези тренировки.
  2. Сами регулирате натоварването, интензивността на тренировката и нейната продължителност в зависимост от възможностите Ви, настроението и самочувствието Ви.
  3. Посещението на фитнес залата не е свързано с определено време, което значи, че Вие сами си избирате кога ще ходите на фитнес.
  4. Винаги може да нарушите фитнес плана си и да го разнообразите с нови упражнения, за да разнообразите тренировките и да изключите застоя. При упражненията в група това не зависи от Вас.
  5. По принцип точно в тренировъчната зала тренират най-напредналите във фитнеса, за разлика от груповите тренировки, където повечето са новаци. Като гледате стегнатите тела и чуждите успехи, ще се стимулирате допълнително да влезете във форма. А и ще научите нещо ново.
  6. Ходенето на фитнес е по-евтино, отколкото ходенето на групови тренировки.

Минуси:

  1. Плюсове и минуси на фитнес-залите и тренировките в фитнеса.

    Ако сте начинаещ, Ви предстои да научите самостоятелно основите във фитнеса и базовите упражнения със свободни тежести и на тренажорите. Това изисква не само внимание, но и желание от Ваша страна.
  2. При самостоятелно трениране в залата няма да имате треньор, който да коригира техниката на изпълнение на упражненията Ви.
  3. Сигурно не веднъж сте се сблъсквали със ситуация, в която тренажорът, на който искате да тренирате, е банално зает. Особено това е актуално при тези, които ходят на фитнес вечер след работа – тогава фитнес центровете са пълни.
  4. Вие сами регулирате натоварването и интензивността на тренирането, затова рискът от това да не тренирате с пълни сили е висок.

Както виждате, за разлика от груповите тренировки тренировъчната зала е подходяща за тези, които обичат да тренират сами и са готови сами да научат фитнес основите.

Тренировъчната зала или груповите тренировки: на какво да се спрем?

Време е да направим изводи кое е по-добро и по-ефективно – фитнес залата или груповите занимания? Безспорно това е индивидуален въпрос, но все пак можем да си направим някои изводи.

  • Ако сте начинаещ, най-добре се спрете на занятията в група. Готовата тренировка и помощта на инструктора ще Ви помогнат бързо да се впуснете във фитнеса.
  • Ако не сте готови за строго разписание на тренировките, най-добре изберете тренировъчната зала. Закъснението ще Ви изпрати на най-неудобното за трениране място в групата или на опашката и, а може и да стане така, че да изпуснете тренировката, ако залата е препълнена.
  • Ако не Ви се дават много пари, по-добре се ориентирайте към фитнес залата. Груповото трениране винаги е по-скъпо, а понякога даже има и ограничение в посещенията месечно.
  • Ако нямате стимул да спортувате, се запишете на занятия в група. Колективната мотивация действа безотказно.
  • Ако имате възможност, редувайте тренировките във фитнесзалата с тези в група. Това ще Ви помогне да разнообразите тренировките си и да повишите тяхната ефективност.

В фитнес залата сами регулирате натоварването, интензивността на тренировката и нейната продължителност в зависимост от възможностите Ви, настроението и самочувствието Ви.