През 1920 година Джоузеф Пилатес представил на Америка ефективен комплекс от упражнения, който трябвало да помага на травмираните спортисти и танцьори да се възстановят и да си върнат предишната физическа форма. Тогава възниква направлението пилатес, което придоби колосална популярност през последните 10-15 години. По статистика само в САЩ броят на инструкторите по пилатес е над 11 000 човека.

Обща информация за пилатеса

Пилатес е серия от упражнения за увеличаване здравината на тялото, развиване на мускулите, подобряване на стойката, баланса и координацията. Всяко упражнение се прави много внимателно по отношение на правилната техника на дишане и контрол на коремните мускули. Това помага движенията да се изпълняват с максимална мощност и ефективност. Пилатес удължава и заздравява мускулите, подобрява мускулната еластичност и подвижността на ставите.

Джоузеф Пилатес - основоположникът на направлението пилатес - е бил здрав до края на дългия си животПилатесът се определя не с количеството упражнения, а с качеството им. Упражненията по принцип се правят в определен ред, меко сменяйки едното с друго. Това не е онзи тип тренировка, когато работите до откат, но определено ще усещате напрежение в мускулите си по време на всяко упражнение. Ще получите по-силни, тонизирани мускули, при това ще увеличите гъвкавостта и ще подобрите състоянието на гръбнака си.

Повечето традиционни тренировки провокират възникването на мускулен дисбаланс: силните мускули стават по-силни, а слабите – обратното – стават по-слаби. По време на заниманията с пилатес мускулатурата Ви ще работи равномерно и балансирано, като така ще осигурява се по-висока производителност на тренировките и ще се понижава вероятността от травми. Ето защо толкова много професионални спортисти използват пилатес в тренировъчния си режим.

В пилатеса мускулите Ви никога няма да работят до изнемогване, няма да се потите и да усещате силна умора. Занятията включват точни упражнения и специално дълбоко дишане. Ако не обичате програми, изградени върху концентрацията, пилатесът може да Ви се стори скучна тренировка. Но ако искате да заздравите коремните си и тазовите си мускули, а също и да запазите добрата си стойка и да се избавите от болките в гърба, то пилатесът е точно за Вас.

Регулярните занимания с пилатес ще Ви помогнат да почувствате „ефекта на пилатеса“. Благодарение на комплекса от упражнения Вие ще стегнете мускулите на корема си, ще отпуснете раменете, ще издължите врата си, ще повдигнете гърдите си и ще изправите стойката си. В края на урока гръбначният Ви стълб ще е по-дълъг, коремът – по-стегнат, а тялото – свободно и леко. Позите от пилатеса ще Ви накарат да се чувствате по-уверени, отколкото сте били преди час.

15 предимства на пилатеса

Разгледайте 15-те предимства на пилатеса, които може би ще Ви убедят в ползата на това фитнес направление:

Пилатес е направление, което стяга мускулатурата на корема и гърба и подобрява стойката1. Създавате си стегнати мускули на пресата и силен гръб, а също така работите и върху дълбоките мускули на корема. Основният принцип на пилатеса е да се свие коремът към гръбнака. Използвайки тази лесна техника ежедневно, ще направите корема си плосък и по-привлекателен.

2. Пилатесът изравнява и стабилизира гръбната, намалява дискомфорта и болката в гърба. Изследванията сочат, че пилатес също избавя от различни болки в кръста.

3. Системните занимания с пилатес помагат да стегнете тялото си, да заздравите мускулите си, да увеличите силата им. При това ще изграждате стройно тренирано тяло без ярко изразени напомпани мускули.

4. Пилатес е толкова безопасен, че дори се използва във физическата терапия за реабилитация след травми. Също така системните занятия са отлична профилактика на травми на опорно-двигателния апарат.

5. Благодарение на пилатес ще подобрите стойката си. Това не само е полезно за профилактика на болките в гърба, но и за добрата работа на всички вътрешни органи.

6. Пилатесът подобрява формата на тялото. Ще тонизирате мускулите си в проблемите зони като бедра и корем, създавайки красив и строен силует.

7. Контролирайки дишането и правилното положение на тялото си, Вие се учите да контролирате движенията си и да чувствате тялото си повече.

8. Дълбокото дишане, което е в основата на пилатеса, помага да намалите безпокойството, да се избавите от депресията и безсънието.

9. Упражненията от пилатеса ще увеличат гъвкавостта и подвижността на Вашите стави. Ще работите в насока безопасно увеличаване дължината и разтягане на мускулите, а освен това за повишаване диапазона на движения на ставите. В този аспект пилатесът отстъпва само на йогата и стречинга.

10. Пилатес понижава кръвното налягане и подобрява дейността на сърцето и съдовете. Чрез дълбокото дишане Вие ще увеличите и обема на белите си дробове и кръвообращението.

11. За разлика от някои други фитнес програми, пилатес се фокусира върху развитието на цялото Ви тяло, без да пренебрегва нито една мускулна група. Занятията помагат да се избавите от мускулния дисбаланс, което повишава ефективността на тренировките и намалява риска от развитие на травма.

Пилатес тренировките хармонизират духа, тялото и ума

12. Значително подобрявате баланса и чувството си на координация. Всеки гимнастик знае: за да не паднете от трупите, трябва да имате силни мускули на тялото, което се проработва активно точно при занимания с пилатес.

13. Пилатес е подходящ за всички възрасти и за хора с различна физическа подготовка, от начинаещ до напреднал. Това са нискоударни тренировки, затова са подходящи и за хора с проблеми в ставите.

14. Според Джоузеф Пилатес този метод на упражнения е за да се хармонизират духът Ви и разумът Ви, за избавяне от негативните емоции. Ще се заредите с положителна енергия за целия ден!

15. Някои програми от пилатеса са подходящи и по време на бременност. Това помага на бременните да облекчат болките в гърба, да запазят фигурата си стройна и да усвоят техниката на дишане за по-леко раждане.

Ако говорим за минусите, то е важно да отбележим, че за горене на мазнини и отслабване пилатес не е най-ефективният метод. Също така пилатес няма да Ви помогне да развиете издръжливост и да подобрите съществено физическата си подготовка. Да, това не е най-добрият начин за отслабване и избавяне от излишните килограми, но затова пък пилатесът е идеален за подобряване на здравето и създаване на силно здраво тяло.

Пилатес е много изискващ към качеството на упражненията, затова при самостоятелни занимания или с неграмотен инструктор има вероятност да не провеждате тренировките си много ефективно. Много е важно да спазвате правилната техника на упражненията, които изискват голяма точност и внимание.

Пилатесът е отличен начин за укрепване и тонизиране на мускулите на тялото Ви и за повишаване на гъвкавостта Ви, но това не е комплексна силова програма. Трябва да допълните с някакви други тренировки, ако искате да стегнете ръцете или да работите качествено на долната част на тялото си.

Има ли противопоказания и доколко пилатес помага за отслабване, разберете в следващата част на тази статия.