Тези, които четат тези редове, може би са запознати отблизо с проблема с избавянето от излишните килограми. Но след като се запознаят с тази статия, много хора ще могат да се отнесат съвсем различно към проблема за привеждане в ред на собственото им тяло. Изобщо не трябва проблемът с отслабването да се асоциира със строгите диети, постоянното гладуване, постните и безвкусни продукти и други ужасии. Не диетите, способни да Ви уморят, трябва да използвате за отслабване, а да стимулирате ускорението на обмена на веществата. Ето това, какво е това обмен на веществата, как с негова помощ да създадем стройна фигура, ще се опитаме да разберем в тази статия. Темата за ускоряването на обмена на веществата, което се нарича още метаболизъм, е изключително важна и крайно необходима.

Метаболизъм – какво е това?

Метаболизъм това е скоростта на обмяна на веществата в организма, като той съществува в две форми - анаболизъм и катаболизъмПонятието метаболизъм се отнася към онези биологични процеси, които протичат във всеки жив организъм и поддържат живота му, помагайки му да расте, да се възстановява от увреждания, да се размножава и да си взаимодейства с околната среда. Метаболизмът обикновено се определя с количествена характеристика, която показва колко бързо организмът преобразува калориите от постъпващите храна и напитки в енергия.

Обменът на веществата съществува в две форми:

  • Дисмилация, разрушителен метаболизъм или катаболизъм;
  • Асимилация, конструктивен метаболизъм или анаболизъм.

Върху масата на тялото и неговата композиция оказват влияние всички тези форми. Количеството калории, от които човек има нужда, пряко зависи от няколко параметри:

Метаболизмът е преобразуване на енергията и веществата на основата на вътрешен и външен обмен, катаболизъм и анаболизъм. В хода на съзидателен процес – анаболизъм – от дребни компоненти се построяват молекули. Този процес изисква за синтез енергия. Разрушителните процеси на катаболизма това са редица химични реакции с деструктивна насоченост, при които сложните молекули се разпадат на значително по-малки. Тези процеси по принцип се съпровождат с освобождаване на енергия.

Как протича анаболизмът?

Анаболизмът води до създаване на нови клетки, до растеж на всички тъкани, увеличаване на мускулната маса, повишаване минерализацията на костите. За строежа на сложните полимерни съединения при протичането на анаболитните процеси се използват мономери. Най-типични примери за мономери са аминокиселините, а най-честите полимерни молекули – протеините.

Хормоните, които определят анаболитните процеси, са:

  • Растежният хормон, благодарение на който черният дроб синтезира хормона соматомедин, отговарящ за растежа;
  • Инсулиноподобният фактор на растежа IGF1, стимулират производството на белтък;
  • Инсулинът, който определя нивото на мъжките полови хормони;
  • Естрогенът – женският полов хормон.

Как протича катаболизмът?

Между анаболизма и катаболизма има взаимна връзка и коректната им работа водят до нормален метаболизъм

Целта на катаболизма е да осигурява енергия на тялото на човека и на клетъчно ниво, и за извършване на различни движения. Реакциите от катаболитен характер протичат с разрушаване на полимерите на отделни мономери. Примери за такива реакции са:

  • Разлагане на молекулите на полизахаридите до ниво монозахариди, при което сложните молекули на въглехидратите от типа на гликогена се разпадат на полизахариди, а по-простите – рибоза и глюкоза – се разпадат до монозахариди;
  • Белтъците се разпадат на аминокиселини.

При употреба на храна в организма протича разграждане на хранителните органични вещества, при това разрушително действие се освобождава енергия, съхранявана в организма в молекулите АТФ.

Основните хормони, подсигуряващи катаболитните реакции, са:

  • Кортизолът, който често се нарича хормон на стреса;
  • Глюкагонът, който способства в черния дроб да се усилва разпадът на гликоген и който повишава в кръвта нивото на захарта;
  • Адреналинът;
  • Цитоксините, които осигуряват своеобразно взаимодействие между клетките.

Запасената под формата на АТФ енергия служи за гориво за протичането на анаболитните реакции. Получава се това, че има тясна връзка между катаболизма и анаболизма: първият осигурява за втория енергия, която се изразходва за растежа на клетките, възстановяването на тъканите, синтеза на ензимите и хормоните.

Ако в процеса на катаболизъм се произвежда излишна енергия, тоест се произвежда повече, отколкото е необходима за анаболизма, тялото на човек започва да я съхранява под формата на гликоген или мазнини. В сравнение с мускулната тъкан мастната е относително неактивна, клетките и бездействат и за поддържането им не е необходима много енергия.

В таблицата се виждат основните разлики между анаболитните и катаболитните процеси:

Признаци за сравнение Анаболизъм Катаболизъм
Основни функции Строеж на тъканите и пластичен обмен Осигуряване на клетките на енергия – енергиен обмен
Какво се случва с веществата? От простите вещества се получават сложни Сложните вещества се разпадат на прости
Енергия Губи се Освобождава се
АТФ Изразходва се Получава се и се събира

Връзката на метаболизма с телесната маса

При проблеми с метаболизма възникват проблеми с телесната маса, заради неизразходваната енергия, която се преобразува в мазниниВръзката е тази, че ако не се задълбочаваме в теорията, може да се опише по следния начин: теглото на тялото ни е последица от катаболизма минус анаболизма или обемът освободена енергия минус онази енергия, която нашето тяло използва. Излишната енергия в организма се натрупва под формата на мастни отлагания или като гликоген, който се събира в черния дроб и мускулите.

Един грам мазнини, освобождавайки енергия, може да даде 9 ккал. За сравнение: същото количество белтъци и въглехидрати дава по 4 ккал. Наднормените килограми се получават заради повишената способност на организма да съхранява под формата на мазнини излишната енергия, но причина за това може да са също и хормонални проблеми и заболявания, включително и наследствени. Тяхното негативно въздействие може да забави обмяната на веществата.

Много хора смятат, че при слабите хора метаболизмът е ускорен, а пълните хора са с бавен метаболизъм, което и води до тяхното наднормено тегло. Но забавеният метаболизъм рядко е истинската причина за излишните килограми. Върху енергийните потребности на организма той, разбира се, влияе, но основа за прираста на теглото е дисбалансът на енергията в организма, когато калориите се използват забележимо повече, отколкото се изразходват.

Нивото на обмяната на веществата на човека в процес на почивка, което често се нарича основен или базов метаболизъм, не може да се промени всякак. Една от ефективните стратегии за придаване на метаболизма интензивност е натрупването на мускулна маса. Но по-ефективна е стратегията, при която се определят енергийните потребности на организма, след което с тези показатели съобразяваме начина си на живот. Теглото ще бъде ликвидирано по-бързо и качествено.

Как се разпределят употребените калории, как можем да разберем каква е скоростта на метаболизма ни и откъде организмът ни получава енергия, може да разберете във втората част на тази статия.