Нашият организъм произвежда АТФ, за да получи енергия, за да се движи, но често тази енергия не е достатъчна. Трябва ли в този случай да се приема АТФ под формата на добавки?

Аденозинтрифосфат, или АТФ, е основен източник на енергия, която поддържа всички процеси в нашия организъм. Всъщност, ако в организма се прекрати произвеждането на АТФ, това значи че ние… умираме. Дълго време АТФ се смяташе за химично вещество, което организмът може да синтезира от други хранителни вещества, но не може да се получи самостоятелно от хранителна добавка. Но приемът на таблетки или прах от АТФ може да донесе осезаема полза за Вашите тренировки.

Какво представлява АТФ?

АТФ е вид молекула (аденозинтрифосфат), която увеличава енергиятаВъв всяка молекула АТФ има фосфатни групи (трифосфат). При освобождаването от молекулата на фосфатните групи се отделя много енергия. Организмът използва тази енергия за осъществяването на важни процеси. Към тях се отнасят транспортирането на белтъчините и липидите в клетките и от клетките, комуникацията между клетките, синтеза на ДНК и на РНК, и накрая, мускулните съкращения, които правят движението възможно.

Как АТФ дава енергия?

В процеса на двигателна активност организмът постоянно произвежда нови АТФ-молекули, за да удовлетвори потребностите на клетките от енергия. Запасите от готови АТФ в мускулните клетки стигат само за секунди. В хода на интензивна мускулна активност енергията се изразходва много бързо, затова на организма му трябва достатъчно фосфокреатин, глюкоза и кислород за попълването на запасите от АТФ.

Някои хора приемат добавки с креатин, за да получат повече енергия за изпълнението на кратковременни, високо интензивни физически упражнения. Креатинът осигурява повишаване на нивата на енергията чрез увеличаване постъпването на фосфокреатин, който организмът може да използва за по-нататъшното формиране на повече АТФ. Употребата на въглехидрати преди тренировка работи по подобен начин. Приемайки въглехидрати Вие повишаване нивата на глюкозата в кръвта си. Глюкозата, на свой ред, също може да се използва за получаване на АТФ в хода на процеса, наречен гликолиза.

Ползата на добавките с АТФ

Да не би в този случай да няма смисъл да изключим междинното звено и просто да приемаме добавки с АТФ? И да, и не. Някои изследвания доказват позитивни резултати, но това са основно резултати от опити, проведени върху лабораторни мишки. Последвалите изследвания върху хора не са толкова многообещаващи. Но това не значи, че добавките с АТФ нямат полезни свойства. Може и да не позволяват директно да се увеличат запасите от АТФ в мускулната тъкан, но те съдействат за подобряване притока на кръв към активните тъкани, за повишаването на физическата работоспособност и за ускоряване на възстановяването.

Повишаване на силовите показатели и издръжливостта

АТФ хранителни спортни добавки увеличават силата, енергията, издръжливостта по време на тренировка и подобряват възстановяването на тялотоВ хода на изследване, направено през 2004 година, са открили, че две седмици прием на АТФ-добавки не влияе за увеличаване на АТФ-запасите в мускулите. Но изпитваните, които приемали АТФ, изпълнявали повече повторения на упражненията, отколкото изпитваните, които приемали плацебо.

Още едно изследване посочва, че приемът на 400 мг. АТФ в продължение на 15 дни намалява мускулната умора и помага за по-ефективното използване на енергията в хода на интензивни упражнения.

Изследователи от университета в Тампа установили, че в хода на 12-седмична програма от силови тренировки при изпитваните, които ежедневно приемали по 400 мг. АТФ, значително се подобрили показателите за сила и издръжливост при вдигане на тежести. Изследването също така доказало, че при атлетите, които приемали добавки, дебелината на мускулите на бедрата се увеличавала два пъти повече, отколкото при тези, на които давали плацебо.

Увеличаване на кръвотока

Освен подобряването на мускулните функции приемът на АТФ под формата на добавки също съдейства за разширяването на артериите. По-широки съдове означава повече гориво, в частност повече кислород и глюкоза, да постъпва по-бързо в активните мускули. Разширяването на артериите също така способства за извеждането от мускулната тъкан на метаболитни отпадъци като млечна киселина и осигурява постъпването на повече питателни вещества за ускоряване на мускулното възстановяване.

Подобряване на възстановяването

Проведено през 2017 година изследване доказва, че приемът на хранителни добавки на основата на АТФ помага да се предотврати намаляването на запасите от тези молекули след голямо натоварване при интензивно трениране. Изпитваните, които приемали такива добавки, също показали голяма мощ, в сравнение с групата, която приемала плацебо, в хода на изпълняване на повтарящи се анаеробни тестове.

Имат ли АТФ хранителните добавки странични ефекти?

Днес няма никакви известни странични ефекти от прима на аденозинтрифосфат. Но имайте предвид, че най-продължителното изследван върху АТФ е продължително само 12 седмици. Ефектите от по-продължителното използване на тези добавки не са изучени.

Взаимодейства ли си АТФ с други добавки?

Безопасно е да се комбинира АТФ с други хранителни добавки. Освен това понякога това дава позитивен синергичен ефект и позволява да се усили полезното действие на добавки като креатин и бета-аланин.

По колко и в каква форма е най-добре да се приемат добавки с АТФ?

Тези добавки най-често се предлагат под формата на таблетки. Съставката АТФ може да се открие и в състава на някои добавки на прах. Експертите в областта на здравеопазването смятат, че ако искате да увеличите нивата на АТФ по време на физически упражнения, е най-добре да приемате креатин монохидрат. Независимо от формата на добавката, за максимална полезност е необходимо да приемате 400 милиграма АТФ.

Кога е най-подходящо да се приемат АТФ?

До днес няма окончателни изводи от изследванията относно оптималното време за прием и дозировките на добавките с АТФ. Съществуващите изследвания показват, че е най-добре да се приемат 400 мг. от веществото 30 минути преди тренировка. В дните, когато не тренирате, е добре да приемате добавката на гладно половин час преди първото си хранене.