Най-лошото, което можем да причиним на организма и здравето си е неправилното храненеНай-лошото, което можем да причиним на здравето си, е неправилното хранене. Какво да правим, ако експертите също не са прави? Представете си да видите надпис в магазина: „Този продукт ще Ви помогне да направите хранителния си режим богат на хранителни вещества и фруктоза!“, а се окаже, че става дума за най-обикновен консервант? Защо се чудим после, че много хора, повярвали на рекламите и избрали неправилните продукти, имат абсолютно неправилно разбиране за храненето?

При избора на продукти трябва да разсъждаваме трезво по отношение на това доколко са полезни те за здравето ни. Когато става дума за нашия избор на хранителни продукти, може със сигурност да кажем, че много от нас се опитват да го правят с разум, да купуват само здравословни продукти и да се опитват да използват здравословни рецепти. Когато обаче има толкова много варианти, е трудно да изберем онова, което е наистина полезно.

В днешно време има много маркетингови подходи, благодарение на които се продават успешно продукти, способни да ни нанесат много вреди и да нарушат здравето ни.

Кои са най-големите митове за здравословното хранене?

Яйцата са вредни за здравето

Яйцата предотвратяват инфаркт и инсултЯйцата имат лоша репутация заради това, че уж са свързани с болестите на сърцето. Харвардският университет опровергава това и твърди, че всъщност регулярната употреба на яйца помага да се предотвратят сърдечните пристъпи и инсулти. Яйцата са невероятно полезни за здравето ни. А най-полезните яйца може да си купите от познати фермери, които хранят кокошките си с естествени продукти – насекоми, подобрители и т.н. Благодарение на това яйцата на такива кокошки са с високо съдържание на различни питателни вещества. Те са пълни с антиоксиданти, които са полезни за зрението, и всъщност предотвратяват загубата на тегло. Едно яйце съдържа 6 грама белтъчини и всичките незаменими аминокиселини.

Наситените мазнини оказват лошо влияние върху организма

Преди няколко десетилетия няколко некоректни изследвания доказаха, че употребата на прекалено много мазнини е причина за много болести. Някак тази теория стана много популярна сред хората. Но и да гледате количеството и качеството на наситените мазнини, няма никакви научни доказателства за корелацията между болестите на сърцето и наситените мазнини. Всъщност природните продукти като кокосово масло и обикновено масло, при които съдържанието на наситени мазнини е високо, влияят добре върху здравето.

Зърнените култури за полезни за храносмилането

Може би сте чували за глутеновата непоносимост, синдрома на раздразненото черво и цьолиакия. Зърнените храни, особено пшеницата, могат да предизвикат проблеми със здравето, включително IBS, алергии, подуване на корема, запек, повишаване на теглото и т.н. Много хора съобщават, че благодарение на премахването на глутена от менюто си са започнали да се чувстват много по-добре и проблемите им, свързани с храносмилането, са изчезнали.

Мазнините са полезни при депресия, сърдечно-съдови заболявания, диабет

Продуктите с ниско съдържание на мазнини влияят положително върху организма ни

Всеки път, когато видите надпис „с ниско съдържание на мазнини“ върху опаковката, знайте, че това е само химия. Продуктите, от които са отделени мазнините, всъщност имат вкус на картон. Производителите знаят това и добавят разни добавки, за да компенсират липсата на мазнините. По принцип това са подсладители като захар, различни сиропи с високо съдържание на фруктоза и аспартам. Другите добавки са йодирана сол, натриев глутамат и химикали, които е трудно да се произнесат. Тези много преработени и с ниско съдържание на мазнини продукти могат да доведат до сериозно затлъстяване, захарен диабет, метаболитен синдром, сърдечно-съдови патологии и депресия. А продуктите с високо съдържание на мазнини по принцип са натурални.

Много малки приеми на храна през деня е полезно

Не е естествено за човешкия организъм винаги да е пълен с храна и да я преработва. Най-добре е да приемате храна само от време на време. Препоръчваме Ви да се храните правилно, като съблюдавате правилата по време на хранене. Тоест трябва винаги да се храните по едно и също време и с правилните продукти, които се усвояват лесно. Освен това трябва да се храните осъзнато и да се спирате, когато чувствате, че сте утолили глада си.

Високото съдържание на омега-6 мастни киселини е полезно

По-високото съдържание на омега-6 от омега-3 мастни киселини не е полезно за здравето.Смята се, че полиненаситените мазнини са полезни, защото някои изследвания са доказали, че те могат да понижат риска от сърдечно-съдови болести. Но има много видове полиненаситени мазнини, а хората са различни един от друг. Много хора приемат прекалено много омега-6 заради приема на много обработени хранителни продукти. Към тях се отнасят чипсовете, пърженото и обработените с растителни масла като соево царевично и слънчогледово масло продукти. Правилното съотношение на мазнините омега-3 с омега-6 трябва да е около 1:1. А някои хора получават съотношение 1:32!!! Вие просто трябва да премахнете преработените растителни масла във всичките им форми от менюто си. Яжте вместо това продукти, богати на омега-3 като треска, рибна мазнина, ленено масло, сьомга и ядки. Винаги гответе с кокосово или краве масло.

Ниско-въглехидратните диети са опасни за здравето

При много хора се наблюдава подобряване на здравословното им състояние, когато намалят или премахнат въглехидратите от хранителния си режим. Повечето от нас в съвременния свят приемат прекалено много въглехидрати, повечето – под формата на хляб. А диетите с ниско съдържание на въглехидрати са свързани с понижаването на мазнините в тялото ни, с понижаването на артериалното налягане и кръвната захар. Не казваме, че трябва напълно да се откажете от въглехидратите и да минете на мазнини. Диетата само с мазнини не е полезна. Всъщност можете да намалите малко броя на въглехидратите и да се радвате на предимствата от това. Вместо въглехидрати яжте повече зеленчуци, а също и висококачествено месо и риба.

Можем да Ви дадем много примери. Но Ви призоваваме да направите Ваше собствено изследване. Проверете какви продукти Ви помагат да се чувствате по-добре, кои продукти организмът Ви усвоява най-добре. Използвайте собствената си интуиция. Вие и само Вие можете да прецените кое работи най-добре за Вас.