Не всеки покачване на килограмите е свързан с мазнините. Ето 5 съвсем нормални причини числата на кантара да са различни от очакваното. Някои ще Ви учудят много!

Случвало ли Ви се е да заставате на кантара, да виждате числата и да си мислите „Това истина ли е?“ Били сте последователни в тренировките си, храните се абсолютно както трябва, но кантарът показва повече с 1-1,5 кг! Какво се е случило?

При „нормалните“ хора причината за неочакваното покачване на теглото най-често е не добре преценената калоричност на хранителния режим или надценяването на разхода на енергия по време на трениране, но тук не става дума за тези цифри. Вие стриктно следите как се храните, внимателно мерите всяка Ваша порция, смятате и често надценявате ежедневния разход на калории. Логиката подсказва, че трябва да губите килограми, а вместо това Вие ги трупате.

Преди да се паникьосате или да изпаднете в униние, нека разгледаме 5-те причини, заради които числата на кантара може да са неточни или най-малкото – да не отразяват как стоят нещата в действителност.

Колебания във водно-солевия баланс

При прекалена употреба на натрий организмът задържа течности - възникват нарушения във водно-електролитния балансУпотребата на натрий оказва съществено влияние върху количеството течности в организма. Натрият привлича водата в клетките. Ако в менюто Ви има повече солени храни от обикновено, организмът Ви за известно време задържа течностите, за да уравновеси водно-солевия баланс. В едно контролирано изследване е доказано, че това може да доведе до повишение на телесната маса с 1,5 кг.

Но не бързайте да отваряте дневника си за хранене и да изключвате от менюто си всичката сол. Имайте предвид, че натрият участва в жизнено важни процеси, включително в поддържането на обема на циркулиращата кръв, в мускулните съкращения, в регулиране предаването на нервните импулси и функциите на главния мозък. Важно е да се контролира употребата на сол, а не да се изключва напълно. Минимално натрий трябва да се употребява 1500-2300 мг. на ден и повече, ако се потите много по време на тренировка. Например, за един час интензивно отделяне на пот може да изгубите около литър вода и 1000 мг. натрий. Това значи, че Ви трябват 2500-3000 мг. натрий, за да попълните баланса на електролитите.

За да не изкривяват колебанията на водно-електролитния баланс цифрите на кантара, поддържайте употребата си на натрий на постоянни нива, които съответстват на потребностите Ви, имайки предвид интензивността на тренировките Ви. Опитайте се да не се теглите няколко дни след като сте приели обилно солена храна, тъй като най-много масата на тялото се увеличава с около 1 кг. заради задържането на течности.

Теглене след хранене

Това може да е очевидно, но ако сте си хапнали добре или не сте изпразвали корема си в продължение на два дни, стрелката на кантара ще покаже повече. Ето защо препоръчваме да се теглите сутрин, на гладен стомах и след посещение на тоалетната.

Ако страдате от нерегулярно изхождане (за регулярно се смята веднъж дневно), пробвайте да добавите в менюто си 25-40 грама фибри и всеки ден да пиете по 3,5-4 литра вода. Може да помогне приемът на хранителни добавки с пробиотици. Но прекалено мазната храна, млечните продукти (ало понасяте лошо лактозата) и растителните фибри в менюто Ви може да предизвикат запек, така че не прекалявайте.

Някои аналгетици, антидепресанти и хипотензивни средства също могат да доведат до запек. Слабителните чайове могат да доведат до временно облекчение, но ако запеците са се превърнали в хроничен проблем, се консултирайте с лекар.

Претоварване с въглехидрати

При консумираме на по-големи количества въглехидрати от нормалното теглото на телесната маса се увеличаваАко преди ден, дори и преди 2-3 дни сте превишили обичайната норма въглехидрати, организмът Ви е акумулирал допълнителни въглехидрати под формата на мускулен гликоген.

С всеки грам мускулен гликоген в скелетната мускулатура организмът задържа около 3-4 грама вода. Може да Ви се стори, че тези цифри не са големи, но все пак те се сумират. В мускулите и черния дроб на средностатистическия човек може да се натрупат до 500 гр. гликоген и това е преди да започнат да се трупат мазнини.

Да речем, че сте се насладили на една тортичка или пастичка, в резултат на което сте превишили дневния си лимит на въглехидрати с 300 грама. Да предположим, че всичките 300 грама са отишли за компенсирането на мускулния гликоген. Накрая числото на кантара ще се повиши с 1200-1600 грама и това е заради гликогена в комбинация с течностите. Масата на мазнините при това изобщо не се е увеличила.

Масата на гликогена винаги трябва да се взема предвид. Ако искате показателите на кантара да отразяват реалната картина, се мерете сутрин, преди да приемете въглехидрати (преди хранене) или се мерете поне 4 дни след обилното използване на високо въглехидратни храни.

Хормонални нарушения

Високите нива на кортизол могат да доведат до задържане на натрий, който, както вече знаете, може да задържа водата. Към повишаването на концентрацията на кортизол могат да доведат различни причини, включително недоспиването, стресът, претренирането и екстремният дефицит на калории.

Още една възможна причина за задържането на вода е повишената концентрация на естрогени. Това обяснява защо жените се оплакват от отоци и задържане на течности няколко дни преди менструалния цикъл. Теглото при това се увеличава с 1-2 килограма. С други думи, ако скоро ще Ви дойде следващият цикъл, не се плашете, че кантарът е започнал да сигнализира за увеличаването на телесната Ви маса, независимо, че се храните правилно и тренирате постоянно. Премерете се след седмица – всичко трябва да е нормално.

При хормонални нарушения, а също и при възстановяване след усилена тренировка телесното тегло е по-високо от нормалнотоНивото на естрогените може да се колебае през менопаузата заради естроген-заместваща терапия. Доказано е, че естрадиолът – форма на естрогена, използвала при лечение на симптомите на менопауза – може да предизвика увеличаване масата на тялото заради задържането на водата.

В тази ситуация е най-добре да отместите кантара настрана и да се съсредоточите върху това да тренирате регулярно, да се храните с полезни продукти и да получавате калории, необходими за поддържането на теглото Ви.

Възстановяване след тежка тренировка

Синдромът на отложената мускулна болка се проявява със силни болки в мускулите след 24-48 часа след нова или особено безжалостна тренировка. По принцип болката се увеличава в продължение на 48-72 часа след тренировка, а минава след 3-5 дни. Този синдром е следствие от микроскопичните структурни увреждания на мускулните влакна. Причина за него може да е не само силовата тренировка, но и всяка физическа активност. Ходили сте на йога за напреднали или се поиграли футбол? Не се учудвайте, ако това водете до силни мускулни болки.

Един от страничните ефекти на такова увреждане на тъканите е възпалението и отокът. Тъй като възпалението се характеризира със задържане на течности вътре и между мускулните клетки, синдромът на отложената мускулна болка може да се съпровожда с незначително увеличаване масата на тялото. Когато болката и отоците утихнат, теглото Ви ще се нормализира. Отокът обикновено спада след 3-4 дни, но може да отнеме и 10 дни.

И така, най-добре се мерете най-малко седмица след изнурителна тренировка или непривична за Вас физическа активност, предизвикала болезненост.