Кое ни кара да тренираме за отслабване?

Заседналият начин на живот, подигравките заради наднорменото тегло, липсата на модерни дрехи са повод да започнете тренировки за отслабванеПътищата са различни:

  • Изведнъж започвате да се чувствате трудноподвижни и тромави;
  • Все по-често Ви „навестяват“ проблеми със здравето и дискомфорт: задух, тежест при движение, неприятен мирис;
  • Трудно си избирате модерни дрехи;
  • Снизходителните погледи и откровените подигравки;
  • Трудно общувате с хора от противоположния пол.

Изходът от тази задънена улица е прост – фитнес тренировки и коригиране на хранителния режим.

Но защо е толкова трудно?

Какво пречи да се занимаваме със спорт за да отслабнем?

Общите причини са:

  • Не сме настроени достатъчно да работим продължително и упорито върху себе си;
  • Не искаме да се ограничаваме откъм храна;
  • Страхуваме се от перспективата да тренираме цял живот;
  • „Пътят“ до фитнес залата, а вкъщи ни мързи.

Често причина да не спортуваме, е мързелът и нежеланието да ограничим хранителния си режимВсеки може да поиска да стане любител на спортните занимания. Само трябва да поработите правилно с мозъка си.

Мотивацията често става жертва на липсата на знания и увереност, които тези знания дават!

Ние знаем едно – ако искате да отслабнете, трябва да се движите повече и да ядете по-малко. Но това не е достатъчно, а кашата от различната информация може да Ви лиши от увереността в това, което правите, а това води до съмнения в резултатите като цяло.

Ту вярвате, че бягането помага, ту не. Всичко зависи от това колко убедителна е поредната статия, която четете.

Какъв е изходът? За да започнете да отслабвате и да не спирате, трябва до съвършенство да усвоите основните принципи на тренировките, които ще стопят мазнините Ви.

Да, знаем, че има други средства, които лесно ще Ви доведат до целта – хранителни добави, продукти за отслабване, висококачествени, с доказана ефективност, от наложили се производители. НО! Това не би Ви помогнало, ако не стимулирате техния ефект – с движение, натоварване, влагане на усилия. Те не са чудотворни, те само помагат!

Тренировки за отслабване – основни принципи

Тренировките за горене на мазнини се отличават много от обикновените спортни занимания. Главната им цел е да „изгорят“ колкото може повече енергия, за да достигнат до запасите от мазнините в тялото Ви.

Всяко Ваше действие и бездействие изисква енергия. Калориите се изразходват за да се поддържа живота Ви, за да се загрявате и охлаждате, за да можете да мислите, за да извършвате разни движения.

Например, когато лежи без да спи един 70 килограмов човек изразходва около 80 ккал за 1 час, ако седи – 100 ккал, а ако стои – 110 ккал. А ако в това време чете и на глас, изразходва още 10 ккал.

За да бъде ефективна тренировката за отслабване трябва да се натоварват всички мускули, тренировките да са интензивни, продължителни и стресови

При избора на вида тренировка за отслабване трябва да се ръководите от няколко принципа, които ще превърнат отслабването Ви в реалност.

  1. Използвайте максимално много мускули. Колкото повече мускули работят, толкова повече енергия се изразходват за тях. Почти всички мускули се трудят по време на бягане, плуване, аеробика, игрови видове спорт, фитнес. При движения с тежести се задействат големи групи мускули при изпълнение на базовите упражнения – вдигане на тежести от легнало или изправено положение, при наклон, при клякане.
  2. Колкото по-голяма е интензивността, толкова по-висок е разходът на енергия. Залогът за интензивността е максимална работа за минимално време. Например, когато се занимавате с щанги или гири, трябва да увеличим броя на сериите. когато бягате или плувате, увеличавайте скоростта на движенията си.
  3. Оптимално време за тренировка. По време на физическите натоварвания се изразходва глюкоза. След това идва редът на гликогена, който се съхранява в мускулите и черния дроб. След като се изчерпят и тези запаси, идва редът на мазнините. Тоест, за да стигнете до мазнините, трябва да потренирате по-дълго.
  4. „Изненадващи“ натоварвания за организма. Всяко упражнение трябва да бъде за тялото стрес, за чието преодоляване ще се хаби повече енергия, отколкото при познатите натоварвания. Затова обичайно спокойно бягане по пътеката трябва да се редува с интервално бягане. Трябва често да променяте комплексите от упражнения, тежестите и т.н.

За нетренирания човек тези принципи трудно се спазват едновременно. Затова първоначално трябва да обърнете особено внимание върху постепенността и целесъобразността.

Най-добре е например да бягате 15 минути бавно, отколкото 3 минути бързо. И само когато пробягате 30 минути без почивки, може да започнете да увеличавате скоростта на бягането.

Съвети как да тренираме, за да отслабнем

Основно правило на тренировката за отслабване е да се загрява преди това, а също и да се редуват видовете упражнения

  1. Редуване на аеробни с анаеробни натоварвания – например, един ден бягане – един ден занимания във фитнес залата. Или ако един ден плувате, на следващия се занимавайте със статични упражнения.
  2. Движението е живот, затова спортувайте постоянно – само повтарящите се упражнения включват „фабриката“ за горене на мазнини.
  3. Продължителността на тренировките трябва да е не по-малко от 30 минути – ако не можете да бягате без почивки през цялото време, редувайте бягане с бързо ходене. Това се отнася и за тренировките с тежести. Ако не издържате повече от 10 минути, сменете тежестите с по-леки, намалете сериите и повторенията.
  4. Задължително загрявайте преди тренировка поне 5-10 минути, за да не разтегнете връзките и мускулите си, а и за да не претоварите сърцето си.
  5. Не спортувайте в горещините в топли дрехи и не се увивайте в найлони. Така се увеличава сериозно натоварването върху сърцето, което може да Ви накара да се почувствате зле. Увиването с найлон, освен всичко останало, провокира и поява на проблеми с кожата.
  6. Не се престаравайте със спортуването, за да не си навредите.
  7. Хранителният режим е не по-малко важен за отслабването
  • Намалете порциите си;
  • Комбинирайте правилно продуктите;
  • Яжте повече пресни плодове и зеленчуци, каши;
  • Изключете или максимално намалете употребата на захар, бонбони, сладкиши, колбаси, майонеза, хляб.

Тренировките за отслабване при спазване на тези правила ще дадат максимален ефект. И не по-късно от месец ще забележите, че талията Ви е по-малка, движите се по-лесно и бързо, а кожата Ви е по-свежа. При това ще започнете да чувствате по-голяма увереност в силите и знанията си, че красотата и здравето Ви наистина са във Вашите ръце!