Направлението Майнд Боди работи в много фитнес клубове. Заниманията продължават от 55 до 90 минути, но по мнението на опитните треньори оптималната продължителност е 60 минути със загряването. Тренировките се построяват „от лесно към трудно“.

Първо се прави загрявка на всички групи мускули, за да ги включим в режим „работа“. Когато постигнем целта си, се изпълняват упражнения за трениране на правилното дишане и координиране на движенията. Когато минем и този етап, започваме да правим по-трудни упражнения за синхронизиране на движенията, за усещането на тялото ни в пространството, при това с максимална концентрация на вниманието.

Основното при Боди Майнд е че всички упражнения се изпълняват, докато ни е лесно да ги правим! Не се налага да издържаме в дадена поза, докато тялото ни се вкамени, не трябва да се напрягаме, за да направим даден брой махове с крак!

Първоначално Mind Body се е изпълнявал върху килимчета, по-късно започнали да добавят други тренировъчни инструменти. Първоначално Mind Body се е изпълнявал върху килимчета, по-късно започнали да добавят други тренировъчни инструменти. Най-първите килимчета се използвали при заниманията с йога в Древна Индия. Това били тигрови и еленови кожи. Когато започнали да се интересуват от йога на Запад, постилали на пода памучна кърпа.

Килимчето е необходимо, за да може да защитим лактите, коленете, гърба и главата си в случай на удар в пода. То не боде и „лепва“ добре към пода, така „няма да ходим никъде“ и няма да пречим на останалите от групата.

Килимчетата за Mind Body изглеждат като туристически килимчета с гладка повърхност, непрекъснати. При пренасянето или съхраняването им е достатъчно да ги завиете на руло.

Основният тренировъчен инструмент в пилатеса (направление, което влиза в Майнд Боди) е голяма гумена топка, известна повече като „фитбол“. Използва се и стол (основното упражнение е въртене на педали), фриформ – мек кръг на колела (използва се за обработването на гръбначните отдели) и други.

При занятията с каланетика не се изисква оборудване, трябва Ви само килимче.

Ци гун и Тай-чи също не изискват нищо повече от желанието Ви да тренирате. Има даже и такова направление като „ци гун на диван“, така че може да го практикувате, без да се налага да излизате от дома си.

Основата на основите на Майнд Боди е равновесието на движенията и дишането, тяхната синхронизация, мисълта и съсредоточеността над всяко извиване и накланяне.

Всичко е до правилното дишане!

Основата на основите на Майнд Боди е равновесието на движенията и дишането, тяхната синхронизация, мисълта и съсредоточеността над всяко извиване и накланяне. По време на тренировката значително внимание се обръща върху това да работи правилно дишане. В обичайното ежедневие ние не се замисляме над този естествен процес, друго нещо е обаче на занятията с Боди енд Майнд. При изпълнението на упражненията правилното дишане прави ефекта от тях много по-осезаем, неправилното може да сведе до нулата всичките ни усилия. А тъй като целта ни е да постигнем максимални резултати с минимални средства, трябва да контролираме дишането си от началото до края на тренировката.

За всяко упражнение се изисква определен ритъм на дишане, най-добре това могат да го обяснят професионалните треньори. Когато се занимаваме с Майнд Боди, всички техники на дишане се обединяват от това, че то трябва да е бавно, непрекъснато, свободно и осмислено.

Тоест никакви резки „вдишвания-издишвания“, задържания на въздуха също не трябва да има! Положението на тялото не ограничава свободата и лекотата на дишането ни – трябва да се научите на това нещо. Освен това трябва да можете да отпускате мускулите си в процеса на изпълняване на упражненията – те се разтягат по-лесно и почти не се усеща болка.

Кой не трябва да прави Mind Body?

Както споменахме и в статията ни „Mind Body (Майд Боди)“, това направление е препоръчително за всички желаещи.

Както споменахме и в статията ни „Mind Body (Майд Боди)“, това направление е препоръчително за всички желаещи. Но има все пак и някои изключения. Тези противопоказания са актуални като цяло за фитнеса. Става дума за злокачествени тумори, епилепсия, инфаркти, психически разстройства, органични увреждания на сърцето, черепно-мозъчни травми и тежки травми на гръбнака, астматични заболявания.

По-добре е ако боледувате от простуда да пропуснете едно-две занятия, а също и ако не сте се наспали или са Ви се обострили хроничните болести. Спрете за известно време и след хирургична операция (включително и секцио).

При хемороиди и варикоза са забранени сяданията.

Тези, които имат хипертония, повишено вътреочно или артериално налягане, е най-добре да се въздържат от йогата (за нея като цяло списъкът с противопоказания е доста дълъг, добре е да се запознаете с него, преди да започнете да се занимавате с йога).

Във всеки случай, при съществуващи проблеми със здравето, преди да изберете което и да е от направленията в Боди и Майнд, трябва да се посъветвате с лекар.