Много атлети смятат, че тичането и бодибилдингът са взаимоизключващите се видове спорт. Ако се занимавате с едното, не само че е малко вероятно да се занимавате с другото, но често изобщо не е възможно. Те казват, че ще влошите резултатите си, постигнати чрез силовите тренировки. Други се кълнат, че мускулестите момчета на пътеката ще са като риба на сухо – ще се задъхват и ще започне да не им стига въздухът още на първия километър.

Това обаче не е точно така. Има хора, които при подготовката си за първия си триатлон например, продължават да тренират като бодибилдъри. И което е още по-интересното, продължават да постигат поставените си в бодибилдинга цели.

Сега ще прочетете няколко урока как се интегрира тичането в живота на бодибилдъра

Когато тичаме или караме колело, мускулите не изчезват

Урок №1: мускулите не изчезват!

Трябва да живеете, да вдигате тежести и да тичате, като така ще докажете сами на себе си, че с правилната диета и спортни добавки може „да имате всичко наведнъж“. Разбира се, ако някой се занимава само с тичане на къси разстояния, развивайки издръжливост, игнорира силовите тренировки и се придържа към диета с ниско съдържание на белтъчини, загубата на мускулна маса е неизбежна. Хубаво е, за да „имате всичко“, диетата Ви да е както досега: много протеини, много сложни въглехидрати и умерено количество мазнини. Трябва да отделяте много внимание на възпаленията и здравето на храносмилателната си система, да намалите стреса за организма и да повишите ефективността на възстановяването. Това ще даде резултат!

Честотата на храненето Ви също трябва да остане висока – шест пълноценни приема на храна дневно, плюс протеин след всяка тренировъчна сесия и прием на казеин преди сън. Бързо усвояващият се протеин, обогатен с аминокиселини, е идеалният избор за след тренировъчното възстановяване. Казеинът е смес от бавно освобождаващи се аминокиселини, той непрестанно подхранва мускулите през цялата нощ.

Ако хранителният Ви режим е под контрол, тялото Ви ще успее да расте и да се развива на фона на всякакви изпитания.

Урок №2: тичането повишава работоспособността във фитнеса

Тичането увеличава издръжливостта за бодибилдинг и силови тренировкиПовечето бодибилдъри са силни, но не им достига издръжливост. Обикновено това повлиява забележимо върху способността им да удължат нивото на интензивност на тренировките, за което мечтаят. Бягането на къси разстояния увеличава обема на белите дробове и значително повишава ефективността на сърдечния мускул, което веднага се отразява в тренировъчната зала!

Увеличаването на издръжливостта благодарение на тичането и карането на колело е особено полезно по време на възстановяването между много повтарящите се упражнения за големите мускулни групи като гръб и крака. Самият Арнолд Шварценегер в „Енциклопедия на съвременния бодибилдър“ обръща внимание на това, че клякането с големи тежести е почти като „бягането на минимаратон“. Освен това възстановяването след силовите тренировки се случва много по-бързо. Сърцето по-лесно изтласква кръвта към увредените мускулни влакна, това помага да се премахнат токсините и млечната киселина, а заедно с това и непрестанно доставя питателни вещества в зоната на локалното увреждане.

Урок №3: тичането е полезно за здравето

Повечето от нас искат да доживеят поне до 100 години, а за това е необходимо повече от естетически красиво тяло. Трябва регулярно да се правят кръвни изследвания и тестове за хранителни алергии, за да получите обективна информация за това как влияят навиците Ви върху здравето Ви.

Позитивното влияние на тренировките върху издръжливостта на сърцето, белите дробове, налягането, нивото на холестерола и дори работата на червата е осезаемо. Здравето винаги трябва да е Ваш основен приоритет, затова не бива да игнорирате този аспект.

Урок №4: трябва да тичате правилно!

Предимствата от тичането са очевидни. Ако Вие тежите с 30 кг. повече от един бегач на дълги разстояния, трябва да знаете как да помогнете на организма си да се справи със стреса и особено на ставите си. Ако ще бягате по-малко, трябва да бягате правилно!

Задължително правило в бодибилдинга и като цяло е да се тича правилноУдарното натоварване при всяка крачка трябва да е върху предната част на стъпалото или върху средната, а не върху петите. Това ще Ви помогне да избегнете излишния стрес за ахилесовото сухожилие, коленете и глезените. Ако бедрата Ви са по-големи от на обикновените хора, те ще се уморяват по-бързо. Затова тичането правилно е много важно.

Съветваме Ви да обърнете внимание върху развитието на силата на бедрените флексори. Целта е по време на тичане на дълго разстояние да накарате краката си да Ви придвижват напред, а не просто да Ви подхвърлят нагоре-надолу заради пружиниращото сгъване на ходилата. Все пак, всеки бегач на късо разстояние само би спечелил, ако са силни бедрените му флексори. Старайте също и да тичате повече по пътеки в паркове и на меки повърхности, за да намалите негативното влияние върху ставите.

Но досега говорехме само за долната половина на тялото. Какво се случва с горната половина по време на бягане също е от значение. Първото и най-важно нещо е да избягвате прекалено активното движение с ръце. Вместо това се опитайте да обръщате горната и долната част на тялото си в противоположни посоки при всяка крачка. За да сте сигурни, че гърбът Ви е във вертикално положение, може да си представяте, че имате топка в областта на стомаха, която ще падне, ако се наклоните наляво или надясно. Така няма да нарушите стойката си.

Не бягайте от крепкото здраве!

При бягането за издръжливост има толкова много предимства, че е трудно да не съжалим онези бодибилдъри, които не се възползват от тях. Надяваме се тази статия да освети света на бодибилдърите и да разберат какви възможности имат те, за да се превърнат в едни всестранно развити спортисти, които и тичат добре, и изглеждат по-добре от другите в залата. Това е полезно за здравето Ви, подобрява и психическата Ви настройка, и Ви помага да възпитавате характера си!