Правилата на живот на бодибилдъра

Бодибилдинг е спорт, при който мускулите придобиват сили, релеф и обемБодибилдингът е не просто вид спорт, това е изкуство да придаваш на тялото си красиви и неповторими форми. В превод от английски език, думата буквално значи „строеж на тялото“. И както всяко строителство, този процес изисква усилия, проява на силна воля и творчески подход. Едно от основните правила в бодибилдинга е дисциплината! Каква е неговата идея, каква е същността на бодибилдинга? Ще разберем сега!

Бодибилдинг такъв, какъвто е

Релефните мускули и тялото с идеални форми е само върхът на айсберга. Зад всичко това се крие невероятен труд, неимоверна сила на волята и непреодолимо желание за постигане на поставените цели. С една дума – целеустременост! Безспорно, целеустремеността трябва да следва стриктна дисциплина и съблюдаване на всички правила на този начин на живот.

Бодибилдингът може да се отъждестви с културизма. В основата на тези две учения има много различия, но смисълът е един и същ. Разбира се, това е вид спорт, който включва в себе си определена програма от тренировки и спазване на диета. Но много спортисти, които започват да се занимават с бодибилдинг, откриват за себе си нова спортна култура и проектират принципи в ежедневието си. Това занимание се превръща в начин на живот!

Основни принципи в бодибилдинга

В бодибилдинг се спазват стриктно правилата за силови тренировки и режим на хранене

Както всеки друг спорт, бодибилдингът има своите правила, към които спортистите следва да се придържат. Те имат отличителни особености в сравнение с изискванията в другите видове силови натоварвания. Тези правила е задължително да бъдат изпълнявани. Още повече – трябва да се спазват в комплекс, не поотделно.

  • Първо – на бодибилдъра са му необходими пълноценен сън и почивка. Сънят трябва да е не по-малко от 8 часа. Почивката предполага възможността да давате на мускулите си отдих от силовите натоварвания. Оптималната почивка между тренировките трябва да е 48 часа.
  • Второ – балансираното хранене. Диетата трябва да се състави или от персоналния Ви треньор, или от диетолог. В менюто задължително трябва да са включени хранителни вещества, особено протеин. Именно този елемент способства за бързото натрупване на мускулна маса. Правилното хранене също поддържа баланса на силите в организма.
  • Трето – идеална тренировъчна програма. За съставянето и трябва да се обърнете към професионален треньор, който ще отчете всички особености на организма Ви и ще състави график на тренировките Ви. В най-добрия случай той ще изглежда така: 2-3 тренировки на седмица по 5-7 упражнения. Те се провеждат в 3-5 подхода и включват в себе си по 15 повторения на всяко упражнение.

В този вид спорт акцентът се прави именно върху силовите тренировки, които позволяват да трупате мускулна маса. Те стимулират преобразуването на мазнините в тялото в мускули. Затова гирите, дъмбелите, щангите са основният инструмент за трениране на бодибилдъра.

Професионалният бодибилдинг

Арнолд Шварценегер вдъхва втори живот на бодибилдинга като култура

Днес този вид спорт продължава да бъде толкова популярен, колкото е бил и в началото – през 50-60-те години на миналия век. Известният в цял свят Арнолд Шварценегер е вдъхнал нов живот на културата бодибилдинг и целият свят разбра колко ефективни могат да бъдат заниманията за трупане на мускулатура. Та нали след това професионалният спортист влезе в киноиндустрията и направи зашеметяваща кариера благодарение не само на актьорския си талант, а и на „планината от мускули“, която имаше.

Днес Световната федерация по бодибилдинг провежда състезания не само сред мъжете, но и сред жените. Забележителното е, че на някои представителки на красивия пол им се отдава да постигат много по-големи успехи в бодибилдинга от мъжете. Можем дълго да спорим за красотата на женското бодибилдинг тяло, но фактите са налице – много момичета избират този спорт съзнателно и предизвикват възхищение у мъжете с тялото си.

В съвременния свят бодибилдингът все повече се отъждествява с подобни силови видове спорт, например – с фитнеса (упражнения в залата, тичане на пътечката). С бодибилдинг се занимават и бойците, например, боксьори, борци и други. Общо взето бодибилдингът е полезен и необходим за всички!

Храната в бодибилдинга

Сега ще обърнем внимание на хранителните продукти, които заедно с добра тренировъчна програма, ще подпомогнат за трупането на мускули. Всички тези продукти са Ви добре познати и се храните с тях, но сега вече ще знаете с какво именно те са полезни и затова ще ги ядете по-често!

  1. Говеждо месо – в него има много повече аминокиселини, от което и да е друго месо, а също и много креатин. Всичко това способства за набирането на мускулната маса и за изгарянето на мазнините.
  2. В хранителния режим в бодибилдинга присъстват хранителни продукти, богати на протеини и въглехидратиПуешко месо – в това месо съдържанието на мазнини е малко. Пуешкото е най-постното месо. Но за сметка на това половината от теглото на пуйката е белтъчини. Тук има и много фосфор.
  3. Риба тон – вкусна риба, в която също има много протеини.
  4. Яйца – най-вероятно се досещате, че и в яйцата има много белтъци. Но освен това те са богати и на витамин D, който е полезен за връзките. Яйцата са добра храна и защото се готвят лесно. Не бива да се прекалява с тях, обаче – максимум по 10 броя на седмица!
  5. Макаронени изделия – най-лесният и затова един от най-добрите източници на въглехидрати, които са необходими на човек след тренировка. А ако към макароните се добави и риба тон, ще бъдете два пъти по-добре.
  6. Елда – в нея има много аминокиселини и малко въглехидрати, а освен това укрепва кръвоносната система.
  7. Извара – от аминокиселините в изварата има най-много левцин, благодарение на който изварата помага за подобряване на силовите качества. Е, разбира се, в изварата има много протеини.
  8. Вода – съставя 80% от мускулите! Трябва да се пие по малко и регулярно през цялата тренировка, за да се попълва загубената влага в тялото. Без достатъчно количество вода, мускулите няма да могат да растат нормално, а организмът Ви ще функционира лошо. Затова е много важно да следите водния си баланс!
  9. Морски продукти – мидите, калмарите, скаридите и другите морски дарове не съдържат вредни мазнини, а точно обратното – съдържат много белтък. Много вкусна и полезна храна са морските дарове.
  10. Мляко – както и изварата, то е изключително полезно, но колкото по-нискомаслено е, толкова по-добре!