Първо, трябва да кажем, че използването на всякакви лекарствени средства без причина може да наруши баланса в организма и да доведе до непоправими последици.

Сега е много модерно да имаме красиво тяло и много млади хора, които искат да направят мускули за кратко време, започват да приемат стероиди. Много е опасно да се занимаваме с хормонозаместваща терапия (да използваме анаболни стероиди) без причина на 14-17 години, без съвсем да разбираме това, което се случва вътре в нас. Често това води до сериозни нарушения в работата на организма, а не всички знаят, че организмът расте много по-дълго, отколкото ни се струва – мъж се става на възраст 26-28 години, жена – на 24-26 години и тук важи фразата „като почнеш рано, ще свършиш рано“.

Общите профилактични мерки за вредата при използването на стероидите са:

  • Стероидите потискат производството на собствен тестостеронДа не се предозират. Винаги съблюдавайте дозировката.
  • Да не се правят прекалено дълги курсове (повече от 2 месеца).

Тъй като за първите курсове четат обикновено новаците, ще започнем със страничните ефекти на стероидите. Да започваме…

Потискане производството на собствен тестостерон

Тук работи механизмът на обратната връзка. Организмът е устроен много мъдро и постоянно се опитва да постигне равновесие: ако организмът забележи (с помощта на рецепторите си), че някой хормон е в повече, ендокринната система дава команда на органите да понижат производството на този хормон. Ще се опитаме да обясним с други думи. Представете си Вашия организъм като магазин, в чието мазе се прави газирано, и Вие като директор решавате да вкарате газирани напитки на друг производител (на по-ниска цена, отколкото е Вашето собствено производство). Разбира се, че ще спрете да го правите ВИЕ в мазето си.

Ако трябва да обобщим – много ЧУЖДО (екзогенно) и малко СВОЕ (ендогенно).

Не винаги се потиска синтезът на собствен тестостерон – всичко зависи от предразположеността на организма Ви. За пълното възстановяване нормалното функциониране на органите е необходимо време – обикновено няколко седмици.

Увреждане на черния дроб

Стероидите могат да предизвикат чернодробни проблеми и уголемяване на млечните жлези при мъжетеТова, може би, е най-известният страничен ефект. Но реалната опасност е преувеличена. Всичко, което попада в организма, минава през черния дроб (това се учи още в училище). И черният дроб има много добро свойство – регенерира, което позволява на дроба да се възстанови самостоятелно.

Освен това, за да се намали въздействието върху черния дроб, помага алфа-17 – алкилиране. Използва се в оралните видове стероиди, предотвратява разпадането на препарата на първия етап от чернодробния метаболизъм.

Гинекомастия

Гинекомастията е увеличаване (разрастване) на млечните жлези при мъжете. Това не е опасно, но е много неприятно. Този страничен ефект възниква обикновено от глупост, защото е много лесно да се избегне. Гинекомастията предизвикват само онези препарати, които предизвикват синтез на пролактин, прогестерон и естроген или се конвертира в последните – метандростенолон, тестостерони, нандролон.

Да се върнем към магазина във Вас. Вашият магазин е на горещия плаж. Ако имате много газирани напитки (тестостерон) и магазинът Ви не може да ги продаде, се случва магия – газираното се превръща в бонбони (тестостеронът се конвертира в естроген) – бонбони на горещия плаж – лоша работа (естроген в мъжкия организъм е лоша работа, но когато е повече, е още по-лошо).

Женският полов хормон естроген предизвиква спад в настроението – получава се депресия при мъжете. (Ако си спомним жените при ПМС, това е жив пример за повишаване на естрогените).

Ако използваме инхибитори на ароматазата, можем да избегнем това. Тези инхибитови се отнасят към класа на антиестрогените – не позволяват на тестостерона да се превръща в естроген.

Важно! Ароматазата е ензим, под действието на който тестостеронът може да се превърне в естрадиол (най-мощният естроген). А андростендионът (още един мъжки хормон) се превръща в естрон (още един естроген).

Акне

По-просто – пришки. Много разпространено странично действие. Причината за появата на акне е усилената под въздействието на анаболитните средства секреция на кожни мазнини, което води до възпаление на космените фоликули и образуването на пъпки. Най-голям страничен ефект е при високоандрогенните препарати. Особено много пъпки се появяват след курса. Пъпките могат да преминат от само себе си след няколко месеца. Но ако искате това да стане по-бързо, тук ще Ви помогне диетата (по-малко прости въглехидрати), личната хигиена и препаратите срещу акне.

Повишено артериално налягане

Прием на стероиди води до оплешивяване, акне, високо кръвно налягане

Високото кръвно е проблем, който възниква, защото по време на прием на стероиди се увеличава обемът на циркулиращата в организма кръв, задържа се натрий в организма, съдовете се свиват.

Това е най-честото странично явление, но и най-лесно предотвратимото – може да се нормализира, например, с използването на бета-блокери. При използването на стероиди се препоръчва да се следи кръвното.

Оплешивяване

Получава се обикновено от производните на дихидростерона. Но този страничен ефект се отнася за онези, които по принцип са предразположени към оплешивяване.

Хипертрофия на простатата

Преди всичко, трябва да кажем, че стероидите само в редки случаи способстват увеличаване на простатата и това се случва по принцип на възраст след 40 години, при наличие на генетична предразположеност.

Безплодие! Не си играйте с това!

Стероидите водят до временна стерилност и атрофия на тестиситеПо-правилно би било да се каже не безплодие, а временна стерилност, което е свързано с промяната на хормоналния фон в организма. За щастие, това е напълно поправимо състояние. Предизвиква се от това, че заради приема на стероиди сперматозоидите стават по-бавни и просто „не доплуват до яйцеклетките“. Изразена стерилност се случва В СЪВСЕМ РЕДКИ СЛУЧАИ – стероидите работят много лошо като средство за контрацепция! Внимавайте!

Атрофия на тестисите

Заради механизма на обратната връзка (магазинът вътре в нас) се понижава изработването на естествен гонадотропин. Този хормон отговаря за стимулирането на тестисите и занижената му концентрация води до атрофия на тъканите на тестисите. Атрофията на тестисите може да е необратима в тежките случаи (възникване на тумор). Обикновено в качеството на терапия се използва човешки хорион гонадотропин и Вие отново ставате мъж.

Не се престаравайте – това, на свой ред, може да доведе до импотентност. Използвайте човешки хорион гонадотропин само ако не ползвате стероиди. Както виждате, страничните явления са много, но всички случаи са единични. Не е задължително и при Вас да се появи някой страничен ефект. Всичко зависи най-вече от наследствената предразположеност.

Като заключение

Ако се страхувате или не сте сигурни, по-добре се въздържайте от употребата на стероиди – увлечението ще премине, но болежките ще останат.

ВНИМАНИЕ! Protein.bg не продава, не пропагандира и не призовава към използване на стероиди и други силно действащи вещества. Информацията тук е представена, за да може онези спортисти, които все пак са решили да използват стероиди, да го правят с разбиране на протичащите в организма процеси – максимално грамотно и с минимален риск за здравето!