За стероидите и страничните ефекти от използването им са чували дори и онези, които са далеч от бодибилдинга и спорта като цяло. Но малко хора знаят, че днес фармакологичната индустрия може да предложи алтернатива на тези препарати. Става дума за SARMs. Тези модулатори могат значително да повишат анаболитната активност в организма на спортиста, а освен това и да компенсират страничните ефекти от приема на стероидите. Как действат САРМс и доколко са ефективни тези спортни добавки, ще разкрием за Вас сега.

Принцип на действие на SARMs

SARMs са селективни модулатори на андрогенните рецептори, които действат като стероидите, но нямат такива странични ефекти

Терминът SARM означава селективен модулатор на андоидните рецептори. С прости думи това значи, че това вещество имитира действието на половите хормони, включително и на онези, които притежават анаболитно въздействие. В клетките се формират нови аминокиселинни връзки и мускулната тъкан започва да расте.

Ако трябва да обясним по-точно, селективните модулатори се свързват с рецепторите на андрогените в ядрото и, имитирайки природното влияние на хормоните, активират определени гени, които носят отговорност за синтеза на белтък и за прираста на мускулите, а освен това и за регенерацията на съединителната и костната тъкан. Фактически, действието на SARM е възможност да се създаде „изкуствен“ сигнал за стартиране на анаболитни процеси, който за човешкия организъм не би се различил от „естествения“. Растежът на мускулна маса се активизира на ниво гени.

Принципът на действие на селективните модулатори е сходен с ефекта от приема на анаболитните андрогенни стероиди, с една малка, но много важна разлика: САРМс влияят върху клетките и тъканите избирателно. Активацията на гените се случва само в мускулните и в костите тъкани. А синтетичните стероиди въздействат и на други части в организма, например, на тестисите и на простатата. Локалната активация на анаболизма не е единственото предимство на SARMs. Приемът на добавките на основата на селективни модулатори е с минимални странични ефекти. Те имат щадящо и избирателно въздействие върху рецепторите на андрогените. За разлика от стероидите, не се превръщат в естрогени, не се метилират, а това значи, че не са токсични по никакъв начин за черния дроб. САРМ добавките се приемат перорално, което е голямо удобство, за разлика от стероидите, които често се инжектират е тялото.

Ефективност на SARMs

САРМс увеличават мускулатурата, физическата сила и издръжливосттаВсе по-често селективните модулатори на андрогенните рецептори се използват в бодибилдинга вместо анаболитни стероиди – за набор на маса или за запазване резултатите в периода на възстановителния курс. Професионалните спортисти имат положителни отзиви за ефективността на добавките на основата на модулаторите. Курсът на SARMs осигурява:

  • Забележителен растеж на мускулатурата;
  • Защита от катаболизъм по време на „суша“ или по време на отслабване;
  • Възстановяване след спортни травми;
  • Запазване на резултатите от тренировката с използването на стероиди по време на почивката;
  • Меко усилване ефекта на стероидните вещества;
  • Възстановяване функциите на половите жлези и нормализиране работата на андрогенните рецептори по време на следкурсовата терапия.

Днес добавките SARM се използват активно като адекватна замяна на анаболитните стероидни препарати, а също и в комбинация с тях.