Малко любители на спорта могат да назоват всички фактори, които влияят върху нивото на тестостерона. Разберете кои навици понижават секретирането на андрогени и какво да правите, за да го възстановите.

Трудно е да намерим дума, която да предизвика в обществото на бодибилдинга толкова противоречиви отзиви и горещи дискусии, като „тестостерон“. В спортната зала често спорят за това какви упражнения, какви стимулатори, лекарствени препарати или древни растения с трудно произнасящи се наименования могат или не могат по чудодеен начин да повишат нивото на основният анаболитен хормон.

Бодибилдингът се върти около упражненията, тренировъчните програми и хранителните продукти, повишаващи естествената продукция на тестостерона.

Бодибилдингът се върти около упражненията, тренировъчните програми и хранителните продукти, повишаващи естествената продукция на тестостерона. И независимо от това представителите на спортната медицина все по-често и по-уверено назначават заместваща терапия с андрогени едва ли не на всеки мъж на средна възраст.

Но нека се върнем към корените си и да погледнем защо тестостеронът е толкова важен за любителите на силовите спортове и какви фактори понижават неговата концентрация в организма.

Не страдайте заради възрастта си

Синтезът на тестостерон в човешкия организъм се регулира от половата дъга хипоталамус-хипофиза-тестиси, която оказва влияние върху цялата ендокринна система и обмена на веществата. В организма на мъжете и жените хипоталамусът изпраща сигнали на половите жлези, за да продуцират тестостерон.

Прието е да се смята, че синтезът на тестостерон намалява в резултат на стареенето, но до този момент няма научни доказателства на тази теория, съгласно която стареенето е основна причина за понижаване нивото на андрогените под нормата.

Изследванията показват, че постепенното понижаване на „нормалните“ показатели на тестостерона се наблюдава във всяко следващо поколение. Научно проучване от 2007 година сочи, че средното ниво на тестостерона в кръвта на жителите на САЩ е намаляло със 17% в периода от 1987 до 2004 година. И ако не е в стареенето, тогава къде е причината?

Фактор №1: Замърсяването на околната среда и увреждането от свободните радикали

Тестикулите при мъжете и яйчниците при жените са много чувствителни към екзогенните и ендогенните фактори. Сред ендогенните фактори, които влияят върху продукцията от половите жлези на тестостерон, най-голямо значение имат реактивните форми на кислорода. Тези „реактивни форми“ представляват молекули, които се образуват в организма в отговор на стресово въздействие. Източник на стрес могат да са токсините и вредните вещества от външната среда или страничните продукти от обмена на веществата, които остават в организма след интензивни тренировки.

Вие не можете да се откажете от тренировките, ако искате да се поддържате във форма, но можете да положите всичките си усилия, за да намалите въздействието на външните стресови фактори и токсини. Синтетичните химични съединения, които присъстват в пластмасовите кутии с хранителни продукти, могат да понижат нивото на тестостерона, точно както алкохола, цигарите, психотропните фактори или антибиотиците.

Фактор №2: Увеличаването на кортизола понижава тестостерона

Само една нощ лош сън повишава нивото на кортизола – катаболитният хормон, който разрушава мускулната маса. Може и да Ви се струва, че няма нищо страшно в това два пъти седмично да сядате пред телевизора или с приятели до късно, но лошият сън с времето ще Ви се отрази. Само една нощ лош сън повишава нивото на кортизола – катаболитният хормон, който разрушава мускулната маса. Изследванията сочат, че повишените кортизолни нива може да доведат до понижена концентрация на тестостерона.

Физическият стрес може да се отрази върху половите хормони. Претренирането е тясно свързано с растежа на кортизолна концентрация в кръвта, така че високата честота и интензивността на тренировките не винаги е полезна. Още повече, че точно претренирането може да бъде причина за падане нивата на тестостерона.

Правилно избраният обем на тренировките, продължителността и интензивността им е най-лесният начин за понижаване на стресовото натоварване и за профилактика за понижаване синтезацията на половите хормони.

Фактор №3: Високият процент на мазнини в организма и колебанията на кръвната захар

Излишните мазнини в тялото влияят негативно върху много звена на ендокринната система, което в крайна сметка води до понижено продуциране на тестостерон. Високото ниво на инсулина повишава активността на ензимите на мастната тъкан, конвертиращи тестостерона в естрогени.

Има много реални сценарии, при които се наблюдава хормонален дисбаланс с увеличаване на естрогените. Хората, при които общият тестостерон е в нормално количество, но нивото на естрогените е много високо, може да страдат от дефицит на андрогени. Достатъчно е да се премахнат излишните естрогени и концентрацията на тестостерон ще се нормализира.

Най-лесният начин за борба с подобен хормонален дисбаланс е да се понижи мастната маса и да се избягва преяждането. За това е най-добре процентът мазнини в организма да се понижава бавно и стабилно с помощта на нисковъглехидратни диети.

Фактор №4: Функцията на черния дроб и храносмилателната система

Здравето на храносмилателния тракт и чернодробната функция – и двата фактора са важни за оптимизиране синтеза на тестостерон. Преяждането води до хормонални нарушения и способства повишаването на теглото. Освен това постоянният стрес изпитва храносмилателната Ви система, един от ключовите регулатори на общото здраве, и черния Ви дроб, който е основният неутрализатор на токсините в организма Ви.

Преяждането само по себе си е стрес, но в допълнение към това много разпространени продукти могат да провокират възпаление във Вашата храносмилателна система. Алергенните продукти като царевица, соя, глутен, млечни продукти, в някои случаи яйца могат да усилят възпалението в червата. Алкохолът и лекарствата също могат да провокират възпалителни процеси в стомаха и черния дроб.

Голяма част от хормоните ни се синтезират в корема, така че стресът и възпалението водят директно до хормонални проблеми. Възпаленията в черния дроб, проблемите с храносмилането или синдромът на повишената чревна проницаемост могат да са причина за пониженото секретиране на „мъжкия хормон“.

Ако Вашата храносмилателна система не работи оптимално, ако заради вредните Ви навици или стреса е нарушена чернодробната Ви функция, организмът Ви не може да продуцира необходимото количество хормони и ще му е трудно да обезврежда и извежда токсините, които още по-силно намаляват или потискат тестостероновия синтез.

Какво да правим, за да повишим тестостерона си?

Преяждането само по себе си е стрес, но в допълнение към това много разпространени продукти могат да провокират възпаление във Вашата храносмилателна система.

При проблеми с понижения тестостерон няма бързо решение. За да се възстанови секрецията на хормоните, трябва да помислите за здравето на целия си организъм. Ето пет препоръки за нормализиране на общия хормонален баланс и увеличаване ендогенния синтез на андрогени:

  1. Махнете токсините от живота си. Намалете употребата на спиртни напитки, избягвайте пластмасовите кутии за храна
  2. Наспивайте се. Спете на тъмно, в прохладна стая, изключете телевизора поне половин час преди да заспите.
  3. Намерете начини да намалявате стреса всеки ден. Водете си дневник, медитирайте, пробвайте с дихателни практики. Намалете физическия си стрес, намалете общия обем на тренировките си и модифицирайте интензивността им.
  4. Понижете процента на мазнините в организма си, като намалите общата употреба на въглехидрати. Контролирайте приема на такива продукти като глутен, соя, царевица, млечни продукти. Набавяйте си много полезни растителни мазнини, които се съдържат в слънчогледовото олио, кокосовото масло, бразилския орех.
  5. Подобрете храносмилането си, помогнете на организма си да премахне токсините по естествен начин, като увеличите употребата на зеленолистни зеленчуци, зеленчуци, гъби и хранителни добавки като омега-3 мастни киселини.

Обсъдете с лекаря си други стратегии и варианти за повишаване естественото ниво в кръвта Ви на тестостерон.