Негативното влияние на свободните радикали при спортуване

Оксидативният стрес е състояние, при което организмът е подложен на атака от свободни радикали – това са нестабилни вредни молекули кислород, които ако не бъдат блокирани навреме, биха увредили структурата на клетките. Не съществува възможност да предотвратим образуването на свободни молекули кислород, но клетката владее различни системи, блокиращи вредното им влияние. Един от механизмите за защита са антиоксидантни ензими, витамини С, Е, А и бета-каротин. Тези витамини, заедно с антиоксидантните молекули, съдържащи се в храните, защитават клетките и подтискат негативните ефекти, провокирани от високото ниво на хомоцистеина.

Оксидативният стрес забавя възстановяването на мускулите, повишаването на спортните показатели и намалява жизнения тонусКак да противодействаме на свободните радикали? Антиоксидантите са вещества, които са в състояние да неутрализират вредните молекули кислород. Съществуват много природни хранителни продукти със съдържание на антиоксиданти – витамини Е, С, каротеноиди, полифеноли и други. Високите нива на свободните радикали при оксидативен стрес:

  • Забавят възстановяването на мускулите
  • Понижават жизнения тонус
  • Препятстват атлетичното усъвършенстване

Свободните молекули кислород съществуват за кратко в оргаизма и се неутрализират помежду си, но тяхното присъствие все пак е опасно за клетките – застаряване и дегенеративност, атеросклероза, освен това лошо функциониране на нервната и имунната система. Това са част от най-негативните процеси, причинени от въздействието на свободните радикали.

Как да спортуваме без да си вредим?

Който се занимава професионално със спорт, знае много добре, че ключовите думи за високи спортни резултати са:

  1. Тренировка
  2. Почивка
  3. Хранителен режим

Антиоксидантите, които се съдържат в определени хранителни продукти, се борят с вредното влияние на свободните радикалиАко липсва едно от тези условия, не се стига много далече. По отношение на хранителната диета, трябва да се знае, че тя не се отнася само до въглехидрати, протеини и мазнини, но също така и до един сбор от полезни молекули – това са антиоксидантите.

Физическите тренировки произвеждат свободни радикали, които предизвикват болки и поразязяват здравите органични клетки. Рискът от оксидативен стрес е много голям при спортуващите поради голямото физическо напрежение. Спортистът трябва да отделя максимално внимание на хранителния си режим – той трябва да е здравословен и богат на антиоксидантни вещества за борба с изключително голямото количество вредни молекули на кислород.

За упражняващите спорт, трябва да се знае, че правилното ниво на антиоксиданти, съдържащи се в храната, позволява да се поддържа един повишен физически и жизнен тонус.

Хранителната диета на спортуващия трябва да е добре съблюдавана, така че да е в състояние да подобри и редуцира нивото на свободните радикали чрез антиоксидантните вещества, съдържащи се в нея. Някои от храните, които съдържат необходимите вещества, полезни за спортисти са свежите и сушени плодове, (райска ябълка, горски плодове, черно грозде), както и сезонните зеленчуци. Към полезните продукти спадат: пшеничен зародиш, зехтин (витамин Е), черен дроб (витамин Е, цинк и мед), бирена мая (селен и магнезий), морски продукти (цинк и мед). Доматът, зелето и лукът съдържат значително количество антиоксиданти.

Когато диетичният режим няма необходимия ефект, трябва да се консултирате с лекар, който след специфични лабораторни изследвания, ще ви насочи към по-подходяща диета и хранителни добавки, съдържащи:

  • Витамин Е
  • Витамин С
  • Коензим Q10
  • Липоева киселина
  • Астаксантин и глутатион

Куркумин с С3 и БиоПерин от Doctor's Best на превъзходна цена има антиоксидантна активност и подпомага възстановяването на организма след натоварванеДозите на хранителните добавки се променя в периода на приема по инструкция на лекаря.

Една от най-ефикасните добавки е Curcumin with C3 Complex and BioPerine на много достъпна цена от Doctor's Best, която дава на човешкия организъм куркуминоиди – те притежават антиоксидантна, антитуморна и противовъзпалителна сила. Куркуминът, след множество научни изследвания, е определен като отлично средство, което поддържа доброто ниво на имунната система и кардиоваскуларния апарат.

Важна роля играят минералните соли и т.нар. полиненаситени мастни киселини от серията омега-3, съдържащи се във водораслите, в малките ракообразни, в синьото зеле и в някои видове обвити ядки (сурови), които играят решаваща роля за поддържането на кръвоснабдяването в клетъчните мембрани на кръвоносните съдове и мускулите, и за запазването на зрителните и сърдечните функции, които са от съществено значение за спорта.

Според едно изследване, да се тича по 30 минути на ден за жените и 40 минути дневно за мъжете 5 пъти в седмицата би намалило остаряването на клетките до 9 години, докато спортуващите, които се опитват да възстановят пропуснатите тренировки чрез интензивен спорт, или защото искат по-бързо да натрупат мускулна маса, влизат в групата на застрашените от заболявания, като ревматоиден артрит, Алцхаймер и болест на Крон.

Спортуването има позитивен ефект, но при неразумно натоварване свободните форми на кислород причиняват преждевременно стареене на клетките и болести, като катарата, атеросклероза и карциноми от различен тип.

Освен, че имат ендокринен произход (произвеждат се от човешкото тяло), някои явления от екологичен произход, като радиация, смог и други замърсявания, могат да доведат до натрупването им в организма.