Съвременният начин на живот не се отразява по най-добрия начин на нивото на тестостерона ни в кръвта: злоупотребата с вредните навици, хроничното недоспиване, неправилното хранене, ниската физическа активност – всички тези фактори влошават здравето ни, включително и производството на половите ни хормони.

При наличие на ненормална концентрация на тестостерона в кръвта възниква потребност да я нормализираме. Най-често е необходимо да повишим нивото на хормона. Разбира се, може да прибегнете до лекарствени препарати, изписани от лекар. Но най-лесният начин не значи, че е най-безопасният. Първо трябва да направите всичко възможно, за да повишите свободния тестостерон по естествени начини, нормални за организма ни.

Нека видим подробно какви са процесите, които с определени корекции може да ни помогнат да нормализираме тестостерона си.

За регулиране и повишаване нивата на тестостерона в кръвта е необходимо достатъчно сън

Подобряваме и удължаваме съня си

Отделянето в кръвта на много полови хормони се случва по време на дълбокия сън. Следователно, ако пренебрегнем тази важна фаза и постоянно недоспиваме, хормоните няма да са в необходимото количество, което води до понижаването на тяхната концентрация.

Здравословният сън обикновено е 7-8 часа сън на тишина и тъмнина, след което човек се буди бодър и добре отпочинал. На спортистите е възможно да им трябва повече сън – 9-10 часа на денонощие, непрекъснато или заедно с дневния сън.

Ако направите режима си така, че да се наспивате добре, ще направите голяма крачка по пътя към повишаването на тестостерона си. Затова не бива да подценявате приятния сън.

Следим за това как се храним

Произвеждането на хормони е сложен химичен и физиологичен процес, който изисква не само определени условия за живот на човека, но и хранителни вещества. Затова за това колко е важно правилното и балансирано хранене, ще уточним какво е необходимо да присъства в ежедневния ни хранителен режим:

  • Вода – колко вода да пиете зависи от телесната Ви маса. Повече вода трябва да пият тези, които се занимават с физически натоварвания. Под думата вода разбирайте обикновена негазирана пречистена вода, а не чайове, кафе, сокове и компоти;
  • Мазнини, въглехидрати и белтъчини – те винаги са били и ще бъдат физиологична основа на човешкия организъм. Правилното им съчетаване е необходимо за вътрешните биохимични процеси, включително и за произвеждането на тестостерон;
  • Минерали – те са много. Но за увеличаването на тестостерона е необходим цинк. Затова трябва да контролирате постъпването му в кръвта си с храната или с хранителни добавки. Сред продуктите, богати на цинк, са морските продукти, рибата, ядките, тиквените семки, слънчогледовите семки. Освен цинк за повишаване ефективността на тестостерона са необходими селен, калций и магнезий;
  • Витамини – всичките са важни и необходими, със сигурност. Но за увеличаването на концентрацията на тестостерона са най-важни витамините C, E, D, от група B, а също омега-3 и -6.

За увеличаване концентрацията на тестостерон в организма е необходимо правилно и балансирано хранене

Базирайки се на тези правила, лесно ще можете да се състави списък от продукти, особено полезни за мъжете: плодове и зеленчуци, ядки, горски плодове, различни морски деликатеси и риба, зеленолистни.

Задължително ще отбележим и продуктите, чиято употреба пречи за нормалния синтез на тестостерон и дори да провокира неговата липса. Това са:

  • Алкохолните напитки;
  • Мазните продукти, които съдържат прекалено много холестерол, който не може да се използва целият за синтезирането на тестостерон и допринася за увеличаване на теглото и затлъстяване;
  • Бързите въглехидрати, тоест печивата, шоколадът, сладкарските изделия и др.;
  • Сладките газирани напитки и промишлени стоки, които включват в състава си ненормално много захар.

Много е важно да не преяждате, тъй като при прекалено постъпване на храна в организма силите му се изразходват за нейното обработване, а не за синтеза на хормони. Преяждането води до наднормено тегло, чието пагубно влияние върху мъжкия полов хормон е ужасно голямо.

Нормално тегло

Колкото повече наднормени килограми имаме, толкова по-нисък е синтезът на тестостерон. Това е доказан факт, който се обяснява с физиологията на човека. При мъжете още от пръв поглед може да се прецени дали тестостеронът му е в норма. Това е така, защото мастните клетки способстват превръщането на мъжките полови хормони в женски естрогени. Те на свой ред понижават или изключват синтеза на тестостерон. Всичко е много просто, но много сериозно.

За повишаване количеството мъжки хормон тестостерон е необходимо нормално телесно тегло и умерена физическа активностТъй като няма как да спорим с физиологията, трябва да се замислим дали да не нормализираме теглото си, за да не ни пречи то на нормалното изработване на мъжкия хормон. Хубавото е, че има много начини за това. Ако спазваме препоръките от предните точки – храним се правилно – килограмите ще си отиват и то бързо и безопасно.

Физическа активност и тренировки с тежести

Мъжете винаги са се отличавали от жените с природна сила. Работата е там, че умерените натоварвания с тежести благоприятстват за произвеждането на тестостерон. Само че умерените, защото при неграмотно изпълнение на тренировките и натоварванията може ефектът да е обратен.

За да изпълнявате правилно занятията с тежести, трябва да спазвате тези лесни правила:

  • Времето за трениране трябва да е 10-15 минути за загрявка и 45-50 минути за основните натоварвания. Ако тренировката продължи повече, в организма започва да се произвежда кортизол, тост катаболитен хормон, който е антагонист на тестостерона;
  • Периодичността на тренировките трябва да позволява на мускулите да се възстановяват, а на организма да събере нови сили, затова е най-добре да тренирате 2-3 пъти седмично;
  • По време на тренировка трябва да натоварвате гърба, краката, гърдите, тоест големите мускули;
  • Тежестта на натоварването и броят на сериите и повторенията трябва да се подбират индивидуално, да съответстват на сегашното ниво на тренираност и да се повишава плавно от тренировка на тренировка.

Спазвайте тези препоръки при тренировките си, осигурете на организма си правилната храна след тренировка и тогава нивото на Вашия тестостерон ще се увеличи със сигурност.

Изключете вредните навици

За повишаване нивата на тестостерон е необходимо да се води умерен полов живот

Вредните привички са вреди, защото не водят до нищо добро. Така е и със синтеза на тестостерона: алкохолът например способства превръщането му в естроген, освен че вреди на организма като цяло. И градусите не играят никаква роля тук. Идеалният вариант е напълно да го премахнете от организма си.

Влиянието на другите сфери от живота върху тестостерона

Освен основните изброени по-горе главни и задължителни за изпълнение правила, за подобряване нивата на тестостерон има и други области от живота, които влияят на този процес. В частност трябва да се опитвате да избягвате силните стресове и, ако е възможно, да сте в добро и радостно настроение. При стрес организмът синтезира кортизол. Точно затова доброто настроение е залог за нормален хормонален фон.

Умерената сексуална активност предполага повишаването на съдържанието на тестостерона. Тук е важно да не се престаравате, иначе лесно може да провокирате да се случи обратното. На тестостероновата концентрация положително въздействие оказва дори обикновеното общуване с жените.

Усещането за победа също е активатор на мъжкия хормон. Победата може да се изразява във всичко, важно е задължително да присъства в живота на мъжа.

Правейки си изводи и разпределяйки влиянието на факторите за производство на тестостерон по ред на важността им, получаваме следното:

  • Сън;
  • Хранене;
  • Нормално тегло;
  • Физически активности с тежести;
  • Други фактори.

Ако изпълнявате всичко това и не страдате от заболяване, което влияе върху количеството тестостерон, ще повишите съдържанието на мъжкия хормон по естествен начин без лекарка намеса.

Не изключвайте нито един от тези фактори, не отделяйте повече внимание само на някой или някои от тях. Прогрес ще видите в случай че полагате комплексни усилия.