Циркадните ритми са циклични колебания на интензивността на различни физиологични процеси в организма в зависимост от смяната на външните и вътрешните условия. Те са характерни за всички живи организми. Включително и при човека има вътрешен часовник, според когото се променя нашата жизнена дейност през целия ни живот.

В зависимост от този ритъм работят различни системи в организма ни, жлезите на вътрешна секреция. Например заспиването и събуждането се случват горе-долу по едно и също време. Аналогично, ако Вие се храните по график, стомашният сок започва да се отделя в момента на поредното хранене. Именно нашият вътрешен часовник определя дали да вършим нещо, или е време да си починем.

В природата има повече от 100 биологични ритъма с периоди на колебания от 1 секунда до 100 години. Дългите цикли са свързани с промяната на Слънцето, Луната, в Галактиката и т.н. Циркадните ритми, които съвпадат с природните, се наричат адаптивни (екологични). Става дума за денонощните, месечните, сезонните и годишните цикли.

Денонощни циркадни ритми

Денонощният цикъл е един от основните цикли, от които пряко зависи работоспособността на състоянието на човека.Денонощният цикъл е един от основните цикли, от които пряко зависи работоспособността на състоянието на човека. Това е режимът ни на сън и събуждане, приемът на храна, трудовата дейност. Спрямо него се колебае интензивността на физиологичните функции на организма ни.

Денонощните ритми на човека

Нетривиални примери:

  • Ежедневното повишаване и понижаване на прага на болката при чувствителност на зъбите. Знаем, че след обеда зъбите са с 1.5 пъти по-малко чувствителни към болка, а анестезията действа няколко пъти по-дълго, отколкото през нощта.
  • Задържането на алкохола в кръвта бързо се увеличава след 10 часа сутринта, а вечерта – обратното – понижава се.

При хората денонощният циркаден ритъм е 24 часа и е синхронизиран с въртенето на Земята. Тези ритми са както автономни (тоест зависят от външните въздействия, например честотата на сърдечните съкращения или вдишването-издишването), така и такива, които са реакция към външните дразнители (приемът на храна, заспиването и т.н.). В медицинската литература има мнение, че денонощието се дели на 3 периода:

  • От 5 часа сутринта до 13:00, когато активността расте, метаболизмът се ускорява;
  • От 13:00 до 21:00 – обменът на веществата се забавя и активността спада;
  • Нощем – скоростта на обмен на веществата е максимално ниска, организмът си почива.

Циркадни ритми на съня

От биологичния цикъл „сън-бодърстване“ зависи нашето ежедневно състояние, настроението ни и желанието ни да творим.

В регулирането на циркадния ритъм на съня участват не само сезонните биологични цикли, но и факторите от цивилизацията – звъненето на будилника, сутрешното кафе, душът и други. Но хората са различни и ритмите им на сън не винаги съвпадат. Едни от сутринта са свежи като краставички, готови са да прескочат планини, пращят от енергия. Други са раздразнени, искат да си легнат пак, за каква активна дейност говорим?

Учените ни делят по този признак на „чучулиги“, „сови“ и „гълъби“.

Чучулигите“ са онези, които си лягат рано и стават сутрин също рано, при това се чувстват отлично.

Совите“ са точно обратното, свикнали са да си лягат късно (вечер при тях е пикът на умствена и физическа активност) и ставането преди 10-11 часа сутринта е като катастрофа за тях.

А ритъмът на „гълъбите“ е нещо между „совата“ и „чучулигата“, но основно те са активни някъде по средата на деня.

Битува мнение, че служителите са основно „чучулиги“, а „совите“ са предимно хора, които се занимават с умствена дейност. Тези, които работят физически, са „гълъбите“. Някои учени смятат, че циркадните ритми се определят от генетиката ни, но е безспорно, че видът на дейността, която изпълняваме, също играе значителна роля.

Сезонни биологични ритми

Те зависят от годишното движение на Земята около Слънцето. В природата това е смяната на времето през годината, продължителността на деня, промяната на температурата на околната среда. В пряка зависимост от тези фактори е жизнената дейност на всички растения, птици, животни и на човека.

Сезонният биологичен часовник ни „подготвя“ за всеки сезон – през годината при хората се променя телесната им температура, скоростта на обмяната на веществата, съставът на кръвта, клетките и тъканите. Благодарение на приспособяването към сезонните цикли на природата, при хората се изработва определен начин на живот, характер на храненето, условията на труд и почивка.

Нарушение на циркадните ритми

Когато възникне дисбаланс на циркадните ритми, се наблюдава влошаване на съня (може да възникне и хронично безсъние), апетита и като цяло на здравето – рязка промяна на артериалното налягане, постоянна умора, апатия. Човекът е сложна, стриктно организирана във времето и пространството система. Затова синхронността или правилният баланс на биологичния часовник много силно влияе върху състоянието ни. Нарушенията им се случват по различни причини: пътешествия и командировки, свързани с тях продължителни полети, честа смяна на часовите пояси, работа нощна смяна, ходене по нощни клубове, бременност, прием на медицински препарати, претрениране и прием на предтренировъчни комплекси в големи количества. В резултат на това нормалното ежедневие страда.

Когато възникне дисбаланс на циркадните ритми, се наблюдава влошаване на съня (може да възникне и хронично безсъние), апетита и като цяло на здравето – рязка промяна на артериалното налягане, постоянна умора, апатия. Изследванията потвърждават, че нарушението на циркадните ритми пряко влияе върху скоростта на стареене, това предизвиква ранна поява на сериозни заболявания.

Психичните проблеми имат цикъл, кратен на цели денонощния, много инфекциозни и хронични патологии имат сезонна цикличност (например язва, сърдечно-съдови и простудни обостряния в студеното време на годината, чревни инфекции през лятото).

Нарушения на циркадния ритъм на съня

Най-забележима и предизвикваща неудобство е появата на нарушения в цикъла на „сън-бодърстване“. При това невъзможността дълго да заспим през нощта и разбитото ни състояние през деня е нещо обичайно. Нарушенията в биологичния ритъм ежедневно се отразяват отрицателно върху продуктивността на работния ден, което е много актуално за деловите хора. Постоянната умора пречи да се съсредоточим върху решаването на важни въпроси, провокира вземането на нерационални решения, неправилни изводи. А и в личните отношения също може да възникнат проблеми.

Всичко, казано до тук, е характерно за спортистите. Освен хроничната умора заради нарушени циркадни ритми на съня може да добавим и главоболие (заради липсата на почивка), понижено налягане, обостряне на съществуващи хронични заболявания, уязвимост към простуди.

На този фон е особено голямо значението на укрепващата роля на съня и организацията на правилен начин на живот с редуване на труд и отдих, своевременно хранене за съхраняване на ясен ум и висока продуктивност.

Регулиране и лечение при нарушени циркадни ритми

На циркадните ритми обръщат внимание в спортната медицина и физиологията на труда, защото те са пряко свързани с появата на преумора и различни болести.

Биологичните ритми често се нарушават при хора с емоционални разстройства, опитайте с фитнес, спорт, йога, стречинг, пилатес.

За възстановяването на оптималното съотношение между собствения цикъл на съня и бодърстването и денонощния цикъл се използва светлинен режим – в тъмното и мрачното време се използва приглушена светлина – лампи, лампиони. Това помага на нервната система да се успокои. Така се променя режимът на съня – например, да се ляга в 22 часа или по-рано, в зависимост от това кога започва да Ви се спи. А също и събуждането сутрин по едно и също време. Другите методи включват хронотерапия или периодично лишаване на пациента от сън.

Ако нарушението е силно и продължава дълго време, трябва да се обърнете към лекар. В тези крайни случаи под контрола на лекаря може да се използват лекарства.

Освен това биологичните ритми често се нарушават при хора с емоционални разстройства. Затова тяхното „поправяне“ не дава със сигурност лечебен ефект. Трябва да се „поправим“ емоционално, като за това има много инструменти, които трябва да се пробват:

  • Регулиране на конфликтите;
  • Смяна на обкръжението;
  • Търсене на нови хобита, които да носят положителни емоции;
  • Фитнес, спорт, тренировъчни зали, басейни;
  • Mind Body (йога, стречинг, пилатес, боди-баланс);
  • Психотерапия;
  • Молитви.

Нашият организъм е единна система, дейността на която се поддържа заради равновесието на вътрешната ни среда. При нарушение на циркадните ритми се нарушава дейността на всички системи, тоест на целия организъм, възникват различни болести. За да се излекуваме, трябва отново да възстановим работата на цялата система, тоест да възстановим ритмичността на биологичния ни часовник. И тази цел се постига със сън, почивка, положителни емоции (общуване с приятни хора, посещаване на паркове, кинотеатри, разходка сред природата и т.н.), а също и пътешествия и санаторно-курортно лечение.

На циркадните ритми обръщат внимание в спортната медицина и физиологията на труда, защото те са пряко свързани с появата на преумора и различни болести - за това се гледа биологичния часовник на човека.