Забравете за броенето на калории – има по-лесен начин да следите порциите си!

Броене, пресмятане, вечният въпрос – как да приготвим точната порция, с точният брой калории. Истинска главоблъсканица, която често е затруднявала и Вас, нали?

Използвайте юмрук, длан и палец, за да упражнявате калориен контрол върху менюто си.Но няма ли по-добър начин? Да, има – просто погледнете ръката си. Използвайте юмрук, длан и палец, за да упражнявате калориен контрол върху менюто си, като същевременно избягвате досадното броене на калории.

Всеки, на когото се е налагало да отслабва, добре знае, че най-добрият, а може би дори и единственият начин да отслабнете, е като следи броя на калориите, които приема. Всъщност, правилото звучи просто: Яжте повече калории, отколкото изгаряте, и ще натрупвате тегло. Яжте по-малко калории, отколкото изгаряте и ще загубите тегло.

Принципът е ясен и лесен, но самото преброяване на калориите не е толкова проста задача.

Проблеми с отчитането на калориите

  • За да планирате менюто си, трябва да се ровите из различни сайтове, за да разберете колко калории се съдържат във всяка храна. Повярвайте ни, това проучване може да бъде наистина изтощително.
  • Следва да се доверите на получената от интернет източниците информация, относно калорийното съдържание на продуктите – да, но тя не винаги е коректна.
  • След това, разбира се, идва моментът да изчислите и калориите, които изразходвате, което е страшно трудно, защото за подобна информация трябва да се вземе много детайлна и индивидуална информация. Всеки човек е различен и физическата активност му влияе различно.

След толкова много пречки и усложнения при калкулациите, нищо чудно, че толкова много хора се отказват и се връщат към старите си хранителни навици.

Какво е решението?

Размерът на протеиновата порция се мери с длан.Забравете за невъзможното калкулиране на точен брой калории в порция, а се доверете на системата, която днес ще Ви обясним. Тя е много лесна и не изисква предварителна подготовка. Нужно е да използвате само ръцете си! Как работи?

Дланта определя големината на протеиновите Ви порции.
Юмрукът определя големината на зеленчуковите части.
Шепата определя големината на въглехидратните части.
Палецът определя големината на порцията полезни мазнини.

1. Протеини

А за жените препоръчваме порция протеини с големина на едната длан.За да определите приема на протеин от храни с висока плътност като месо, риба, яйца, млечни продукти или бобови храни, използвайте дланта си.

За мъжете препоръчваме порция протеини с големината на двете длани.

А за жените препоръчваме порция протеини с големина на едната длан.

Препоръчителният прием на тези количества протеини е за всяко хранене. Важно е да отбележим, че трябва да спазвате не само дължината на дланта си, но и дебелината. Ако хапвате пържола например, тя не трябва да надвишава дебелината на изпънатата Ви длан.

2. Зеленчуци

За мъжете препоръчваме порция зеленчуци с големината на два юмрука.За да определите приема на количеството зеленчуци като броколи, спанак, салата, моркови и други, използвайте юмрук.

За мъжете препоръчваме порция зеленчуци с големината на два юмрука.

А за жените препоръчваме порция зеленчуци с големината на един юмрук.

Препоръчителният прием на тези количества зеленчуци е за всяко хранене. Важно е да отбележим, че трябва да спазвате точният размер на стиснатия си юмрук.

3. Въглехидрати

За да определите приема на въглехидрати, за въглехидратно-плътни храни, като зърнени храни, нишесте или плодове, използвайте шепа.

А за жените препоръчваме 1 шепа въглехидрати.За мъжете препоръчваме 2 шепи въглехидрати .

А за жените препоръчваме 1 шепа въглехидрати.

Препоръчителният прием на тези количества въглехидрати е за няколко хранения, но не всички. Вие преценете кога да се лишите от въглехидратите, ние обаче Ви съветваме да не ги консумирате на вечеря.

4. Мазнини

За да определите приема на мазнини, за мазни храни, като масло, ядки, семена, използвайте целия си палец.

За мъжете препоръчваме две порции мазнини с големината на палец.

А за жените препоръчваме 1 порция мазнини с големината на палец.

Препоръчителният прием на тези количества мазнини е за няколко хранения, но не всички.

Хубавото при тази методика на измерване е, че тя следи персоналните нужди, тъй като Вашата собствена ръка е мерилото за преценяване големината на порциите. Все пак, размерът на ръката кореспондира тясно с общия размер на тялото.

Съставяне на меню

Въз основа на указанията по-горе, които предполагат, че ще ядете около 4 пъти на ден, вече имате прост и гъвкав наръчник за планиране на храненията.

За мъже:

  • Вече имате прост и гъвкав наръчник за планиране на храненията.2 юмрука протеинови храни с всяко хранене;
  • 2 юмрука зеленчуци с всяко хранене;
  • 2 шепи въглехидрати с някои от ястията;
  • 2 палеца мазнини с някои от ястията.

За жени:

  • 1 длан протеинови плътни храни с всяко хранене;
  • 1 юмрук зеленчуци с всяко хранене;
  • 1 шепа въглехидрати с някои от ястията;
  • 1 палец храни, богати на мазнини, с някои от ястията.

Разбира се, точно като всяка друга форма на хранене, днешното ни предложение е отправна точка. Вижте как тялото Ви ще реагира на този хранителен режим и гъвкаво сменяйте пропорциите, за да постигнете желаните резултати.