Какво е това САМРс и как действат различните видове в спорта?

Всички знаят, че точно стероидите са най-важните добавки за бодибилдърите, а и за другите спортисти, които се занимават със силови упражнения. Известните стероиди, особено анаболитните, способстват увеличаването на силите и издръжливостта, а освен това помагат за трупането на мускулна маса.

Тъй като на пазара по-рано се предлагаха продукти, от приема на които можеше да възникнат всевъзможни проблеми, за последните десетилетия водещите биохимици, а също и учените, разработиха съвсем нов клас стероидни съединения, които не са рискови за здравето. Тези продукти са направени, именно за да въздействат активно на рецепторите на мускулната тъкан с андрогенен тип.

На съвременния пазар за стероиди се появи абсолютно нов вид селективни модулатори на андрогенните рецептори – SARMs, който е единствен по рода си. Специалистите наричат този вид добавки истинско, зашеметяващо откритие на века, което е вече отправна точка за промяна в областта на спортните добавки.

САРМс притежават положителните ефекти на традиционните анаболитни стероиди (тестостерона и аналозите му), включително и увеличават мускулната маса, имат липотропна активност (горят мазнините) и увеличават плътността на костната тъкан, а в същото време, за разлика от стероидите, SARMs предизвикват много по-малко странични ефекти. В тази сфера САРМс са нов, уникален клас съединения и много фармацевтични компании днес се занимават с научни изследвания и разработки на тази група съединения.

Ежедневният прием на SARMs води до трупане на суха мускулатура с едновременно увеличаване на силите и мускулната издръжливост. Особеност на този вид добавки е, че активните му вещества въздействат само върху определени тъкани-мишени, без да стимулира и без да потиска рецепторите на другите органи като простатата например. САРМс не задържат в тялото на спортиста вода и не предизвикват нежелани реакции, характерни при заместващата терапия с хормонални препарати.

Изследванията и наблюденията върху спортистите, използващи SARMs, сочат, че при по-голямата част отсъства „феноменът на отката“, когато след прекратяването на приема на добавките мускулите се смаляват и отслабват.

САРМс оказват върху организма анаболитно действие, повишават либидото и не влияят върху окосмяването (не предизвикват оплешивяване, дори в някои случаи стимулират растежа на коса по главата), не се превръщат в естрогени, не нанасят вреди върху черния дроб, не влияят върху кръвното налягане или липидите, а един от най-големите плюсове е, че се приемат перорално, а не чрез поставяне на инжекции.

Най-известните видове SARMs

Остарин (Ostarine)

Това е най-известният и най-популярният САРМ сред спортистите и атлетите – иновативен анаболитен агент, отлична алтернатива на стероидните агонисти на андрогенните рецептори. По механизъм на действие Ostarine много се доближава до произвеждането на тестостерон по естествен начин в организма. Безопасен е за организма на живите същества – няма странични ефекти (не влошава производството на едногенния тестостерон, не стимулира уголемяване на простатата). Има избирателно действие върху рецепторите в мускулите и костите и помага срещу остеопороза.

Андарин (Andarine)

Андарин е селективен модулатор на андрогенните рецептори, който широко се използва в научните изследвания. Има висок потенциал за подобряване на скелетната мускулна сила, за увеличаване мускулната маса на тялото и за намаляване на мастните отлагания, а също така предотвратява загубата на костна маса. Този вид САРМ способства растежа на „качествен“ вид на мускулите, без задържане на течности. Селективно блокира действието на дехидротестостерона в някои зони на организма, като така възпрепятства косопада, растежа на простатата и другите странични ефекти на андрогенните стероиди.

Кардарол (Cardarol)

Cardarol е един от най-добрите за горене на мазнините САРМ сред спортистите. Оказва благотворно влияние за поглъщането на глюкоза от тъканите на мускулите и костите. Този вид добавки са разработени специално за борбата със затлъстяването и проблемите, свързани с мастните отлагания.

Лигандрол (Ligandrol)

LGD-4033 е нов нестероиден перорално-активен САРМ, който въздейства мощно върху андрогенните рецептори. Лигандрол е високо селективен агонист на андрогенните рецептори за борба с мускулната умора, свързана с остри и хронични разстройства и атрофия на мускулите. При проведени изследвания е установено, че терапевтичният ефект на Ligandrol е близък до действието на тестостерона, при това този вид добавки имат подобрени показатели за безопасност. Много перспективна замяна е на анаболитните андрогенни стероиди.

MK-677 (Ibutamoren)

MK-677 е иновативен непептиден продължително действащт агонист на грелиновите рецептори, който повишава нивото на растежния хормон и IGF-1. Учените са изучавали влиянието на Ibutamoren върху организма на хората и са открили редица предимства: качествен набор на мускулна маса без негативното влияние на хормона на стреса върху нервната система, подмладява на тялото и ума, способства намаляването на мазните отлагания, подобрява паметта и концентрацията и не предизвиква нежелани ефекти. Освен това укрепва костите, ставите и връзките и ускорява обмена на веществата.