Хората като цяло са мързеливи и независимо какви физически недостатъци имат, изобщо не бързат да се избавят от тях. Още повече с помощта на физкултура и спорт. Всеки от нас поне веднъж си е обещавал (а може и повече от веднъж), че край, от утре сутрин (от понеделник, от другата година) започваме да се грижим за себе си, да тичаме сутрин (и 3 пъти седмично ще ходим на фитнес или на плуване) и т.н., но волята ни ни подвежда и благото начинание се отлага до следващия изблик на ентусиазъм.

Ще Ви издадем една тайна: има такъв вид фитнес, който не предполага изнурителни тренировки, всичко се прави с лекота и положителни емоции и при това резултатът идва бързо! Днес ще си поговорим за това.

Майнд Боди: какво представлява?

Mind Body е общо название за такива направления в самоусъвършенстването като йога, пилатес, ставна гимнастика, стречинг – най-мекият вид фитнес.

Mind Body е общо название за такива направления в самоусъвършенстването като йога, пилатес, ставна гимнастика, стречинг – най-мекият вид фитнес.

Майнд Боди буквално се превежда като „разум-тяло“ или „тяло и разум“. Този вид фитнес е насочен към постигането на равновесие между тялото и чувствата ни, към синхронната им работа по време на тренировки. Тази система се нарича „спорт за мързеливи“, защото тя не изисква големи енергийни загуби и някакви особени режими на хранене (като например бодибилдингът).

Тичането, силовите упражнения, боксът са насочени към развиване на различни мускулни групи и предполага изнурително трениране, след което на човек му се иска да легне и да не стане. Особено тежко е за новаците, при които след такива тренировки цялото тяло ги боли, все едно са ги били с палката – все пак им се иска да видят резултат в огледалото колкото се може по-скоро!

Друго нещо са меките разтягащи упражнения в Майнд Боди. При изпълнението им се постига умиротворение на душата, това е един вид медитация, подкрепена с бавни, проверени движения на тялото.

Все пак един от решаващите фактори в полза на тренировките е когато след тях усещате не само бодрост на тялото и прилив на енергия, но и бодрост на духа, отлично настроение, просветляване на ума – иска Ви се да се връщате към това състояние пак и пак. И на следващото занятие ходите с радост, а не все едно отивате на заточение. Нали когато се занимава с активни тренировки, първоначално на човек му идват точно такива мисли в главата! И Ви се налага да се пришпорвате: „Трябва да се оправя за лятото!“. „Трябва бързо да отслабна!“, „Трябва да се държа във форма!“ и други „трябва“.

Още един плюс на боди и майнда е в това, че тази програма е достъпна практически за всички категории от желаещи, включително и хората с ограничени възможности, травмирани, възрастни, бременни. Тук не се изисква специална подготовка.

Каланетика – гимнастически комплекс, който избягва резките движения, високото темпо и прекаленото напрягане, използват се основно разтягания, извивания, сгъвания и полушпагат, люлеене.

„Семейство“ Mind Body

И така, какви видове фитнес се обединяват в направлението Mind Body?

Те са познати на онези, които така или иначе поне малко се занимават с фитнес или са се интересували от този въпрос. Но за онези, които не са „в крак“, ще разгледаме накратко най-разпространените.

  • Бодифлекс – с помощта на специално аеробно дишане се горят интензивно мазнини и се развива мускулна маса. Това е оптималното съчетание на различните разтягания и статични упражнения.
  • Каланетикагимнастически комплекс, появил се в Америка и наречен с името на автора му Калан Пинкни. Комплексът избягва резките движения, високото темпо и прекаленото напрягане, използват се основно разтягания, извивания, сгъвания и полушпагат, люлеене. По твърденията на Калан Пинкни „един час занимание с каланетика е еквивалентен по въздействие върху организма на седем часа класическа гимнастика или на 24 часа аеробика“. Основно внимание се обръща на стречинга и дишането, което трябва да е спокойно и естествено. Не трябва упражненията да се изпълняват на музика, иначе може да се изгуби контрол.
  • Пилатес – тази система е разработена за рехабилитация на ранените войници преди повече от 100 години. Тя помага да се заздравят така наречените костни мускули, които фиксират правилното положение на тялото. Този комплекс се препоръчва за хора, които са понесли травма на гръбначния стълб, но както и другите от семейството на Mind Body, той е достъпен за всички, няма ограничения спрямо възрастта или пола. Добър избор е и за тези, които си „дружат“ с компютъра и водят заседнал начин на живот. Отлично укрепва мускулите на гърба и корема. Пилатес изисква добра работа и на мускулите, и на мозъка, защото упражненията трябва да се правят бавно, но без да се спира.
  • Тай-чи се състои е 3 хармонично допълващи се един друг компонента: това са бойна техника, грациозен танц и едновременно оздравителна система. Йога – това древно учение е вече на повече от 5000 години. В широкия смисъл то преследва възвишението над физическото съществуване. Ако се разглежда „по-приземено“, йогата е умение да управляваме желанията си и да ги контролираме. От една страна, може да си помислите, че това е разновидност на някаква сложна гимнастика, но дълбокият смисъл на упражненията е в това да можем да останем в едно определено положение, да се концентрираме и да „замрем“ така за време от няколко минути до половин час. Смисълът на всичките разтягания, обръщания и наклони е в това дишането осъзнато да достигне до всеки орган и да достави там обогатена с кислород кръв и да ни отпусне. Йогата действа тихо и меко, като помага на мускулите ни да се отпуснат, да се избавим от излишните нерви, главоболия и болки в гърба, подобрява концентрацията ни и ни освобождава от душевното претоварване.
  • Тай-чи – физическа практика, също достъпна практически за всички. Тай-чи се състои е 3 хармонично допълващи се един друг компонента: това са бойна техника, грациозен танц и едновременно оздравителна система. Легендата за появата на тай-чи е такава: когато китайският император Фу Си накарал да измислят „велик танц“, който да доставя удоволствие на народа, да изцелява болките и да е профилактичен за болестите, е създадена гимнастиката Тай-чи.
  • Ци Гун – комплекс, който е „хигиеничен“ инструмент за тялото и съзнанието, дошъл от Китай. Целта на занятията с тази гимнастика е да се достигне баланс на енергийната честота в целия организъм. Упражненията имат за цел да разработят ставите и сухожилията, да поддържат тялото в състояние на младост. Те пречистват енергетичните канали, учат ни да управляваме собствената си биоенергия, увеличават силите и възможностите ни, подаряват ни сила и издръжливост, развиват адаптационните ни механизми, помагат ни да контролираме емоционалното си състояние, за да придобием увереност в себе си.
  • Гирокинезис – направление, разработено от румънския танцьор Хулио Хорват и съчетаващо елементи от бодифлекса, пилатеса, стречинга и йогата. Гирокинезис – направление, разработено от румънския танцьор Хулио Хорват и съчетаващо елементи от бодифлекса, пилатеса, стречинга и йогата. Помага на спортистите да се възстановят след травми и продължителни почивки. Упражненията са ритмични и вълнообразни, основани са на 7 естествени движения на гръбнака: кръгово, наляво, надясно, напред, назад и наляво-надясно. Плюс дихателни упражнения, които усилват ефекта от занятията.
  • Методът Фелденкрайс – създаден е с цел развиване способностите на човека. Насочено е към обостряне на вниманието върху най-първичните движения и подбужда към осъзнаването на това как може да се изпълнят те най-ефективно и леко. Занятията се осъществяват в група и индивидуално. Този метод работи както за решаването на проблемите със здравето (различни изкривявания, болести на нервната система и опорно-двигателния апарат, моторни нарушения), така и за подобряване резултатите в различни видове спорт, бойни изкуства, танци.