Всеки човек иска да изглежда сексуално-привлекателно добре, особено за лятото. Това се отнася и за инстинктите ни. По статистика най-голям наплив от желаещи да натрупат мускули и да отслабнат е в края на зимата/началото на пролетта. И е добре, ако човек не се срамува и не икономисва от треньор. Треньорът ще Ви покаже и техниката, и ще Ви застрахова както трябва, и за храненето ще Ви разкаже, и ако трябва даже всичко ще Ви покаже. Често новаците действат на принципа „Всичко ще си направя сам“. Но без да имат тренировъчната подготовка и необходимия опит, на практика се получава не добра техника на изпълнение на упражненията, неправилно хранене, неправилен режим, претрениране, пренапрягане, травмиразтягания, натъртвания, изкълчвания, понякога даже и фрактури (по статистика точно в този ред). В тази статия ще поговорим за травмите в тренировъчната зала.

Без да имат тренировъчната подготовка и необходимия опит, на практика се получава не добра техника на изпълнение на упражненията, неправилно хранене, неправилен режим, претрениране, пренапрягане, травми – разтягания, натъртвания, изкълчвания, понякога даже и фрактури (по статистика точно в този ред). 7 от най-разпространените причини за травми:

  • Не се загрява преди тренировка или загрявката е много кратка;
  • Липса на концентрация при изпълнението на упражненията;
  • Нарушаване на техниката за изпълняването на упражненията;
  • Прекомерно претоварване или форсиране на натоварването (прекалено бързо качване на тежести);
  • Пренебрегване техниката на безопасност, особено при работа със свободни тежести;
  • Използване на съоръженията по неправилен начин;
  • Неизправно оборудване.

Видове травми при тренировка

Разтягане на връзки

Най-честото увреждане на връзките е тяхното разтягане (травма, възникнала в резултат на това, че връзката изпитва натоварване, превишаващо здравината и). Основните задачи на връзките е да съединяват костите на скелета. Най-честото увреждане на връзките е тяхното разтягане (травма, възникнала в резултат на това, че връзката изпитва натоварване, превишаващо здравината и). Във връзките има много нервни окончания, затова разтягането на връзките винаги е съпроводено от силни болки. При разтягане на връзки през първите три дни ще се появи оток на увреденото място, ще се наблюдава повишение на местната температура, може да се появи хиперемия (препълване на съдовете от кръвоносната система на някой орган или област на тялото с кръв) и кръвоизливи в меките тъкани.

Увреждането на връзките се класифицира в зависимост от степента на нарушение на тяхната цялост:

  • Разтягане;
  • Частични разкъсвания;
  • Цялостно разкъсване (в това число са и така наречените вътрестволови разкъсвания);
  • Отделяне на връзката от мястото и и откъсване на кост – откъсване на връзка с костен фрагмент.

Съществува и индивидуална предразположеност към увреждане на връзките. Това може да е следствие от прекарано по-рано заболяване на съединителните тъкани и промени в обменните процеси на организма.

Натъртвания

Това е най-честата травма по време на тренировки. Рядко някой им обръща внимание. При натъртване се запазва целостта на кожата, но възниква оток и хематом.

Доказано е, че често най-големият процент травми е на гръбначния отдел и значително по-малък – на крайниците (с изключение на бедрата, китките и стъпалата). От локацията на натъртванията зависят и последиците.

  • Натъртването на шията може да доведе до промяна на мозъчното или шийното кръвообращение.При натъртване на коляното, то увеличава силно размерите си. Това е така, защото в областта на ставата попада ексудат или кръв. При опит да се сгъне кракът ще се усети рязка болка, а не може и да се разгъне докрай.
  • При натъртване на главата най-често „изскача“ цицина. При по-силни натъртвания може да се появи гадене, повръщане и даже да се изгуби съзнание. Това е първият признат за сътресение на мозъка.
  • Натъртването на шията може да доведе до промяна на мозъчното или шийното кръвообращение.
  • Резултат от натъртване на гръбнака може да бъде увреждане на гръбначния мозък. При това се появяват симптоми като понижена чувствителност, нарушение на работата на долните крайници.
  • Натъртването на коремната област може да провокира вътрешен кръвоизлив и разкъсване на коремните органи.

При натъртване възникват необратими изменения в кръвоносните съдове и нервните влакна, мастните и мускулните клетки. При увреждане на съдовете се натрупва кръв под кожата, в областта на ставите. В резултат на това се образува хематом и оток, който може да доведе до блокиране на капилярите и да предизвика загиване на тъканите. Понякога отокът провокира възникване на липома. Хематомът от своя страна може да доведе до възникване на злокачествени образувания.

Ако съдовете са увредени, кръвонасядането се появява веднага, а ако са увредени мускулите, може да възникне едва след няколко дни.

Трябва веднага да се потърси лекарска помощ, ако хематомът се е появил далеч от мястото на травмата – вероятността от фрактури е огромна. Много силни натъртвания могат да провокират нарушение в работата на органите в близост.

Навяхването е излизане на ставната глава от ставния джоб - най-често от този проблем страдат най-подвижните стави като раменната и тазобедрената.

Увреждане, където мастната прослойка е минимална между кожата и костта, води след себе си отмиране на кожата, разслояване на надкостицата и фрактури. При затворено увреждане възниква шокираща болка.

Навяхвания

Навяхването е излизане на ставната глава от ставния джоб. Най-често от този проблем страдат най-подвижните стави като раменната и тазобедрената.

Интензивните по сила или амплитуда движения могат да доведат до навяхване. Това е съпътствано от увреждане на хрущяла – разместване, разкъсване, пукане.

Основни признаци за навяхване:

  • Рязка болка в мястото на увреждането при натискане или движение
  • Визуална промяна на ставата
  • Подпухване, зачервяване на кожата около ставата
  • Загуба на чувствителност (ако е увреден нерв).

Как да предотвратим травмите?

Преди тренировка е необходимо да загреете минимум 10-15 минути, ако сте вътре, а ако е студено, времето се увеличава на 20-30 минути.За предотвратяване на травмите може да правите това:

  • Преди тренировка е необходимо да загреете минимум 10-15 минути, ако сте вътре, а ако е студено, времето се увеличава на 20-30 минути.
  • В началото на тренировката е много важно да си изработите правилна техника за изпълнението на упражненията. И едва след като имате основа може да увеличавате тежестите.
  • Техниката на безопасност е преди всичко, особено при работа със свободни тежести
  • Трябва правилно и плавно да увеличаване натоварването. Ако работната Ви тежест е 100 кг, изпълнете преди това упражнения с 40, 60, 80 кг за загряване. Разликата в тежестите не трябва да е повече от 15-20 кг. Съответно ако работните Ви тежести са 200 кг, за загряването ще трябва да отделите повече време.
  • Концентрирайте се върху изпълнението на упражненията, а не върху външните фактори. Особено при работа с големи тежести!
  • При рязко влошаване на състоянието при изпълняването на което и да е упражнение (усилено сърцебиене, гадене или световъртеж) трябва веднага да спрете и да се обърнете за помощ към дежурния треньор например.
  • Не тренирайте, ако не се чувствате добре здравословно.

Ако все пак си нанесете травма, трябва да се окаже първа помощ, а след това да Ви помогне лекар.

Първа помощ при травми

  • При разтегнати връзки ще Ви помогне фиксираща превръзка, студено и повдигане на наранения крайник нагоре. Ако подозирате, че крайникът е счупен, използвайте шина.
  • При натъртване трябва да поставите студен компрес, да обездвижите ставата и да я оставите да почива. Това ще помогне да се намали площта на отока и хематома.
  • При навяхване е важно да се обездвижи ставата. Не трябва да се опитвате сами на я наместите – може да си навредите повече.
  • При травма на гръбначния стълб е важно докато не дойде бърза помощ да поставите човека по корем. Забранено е тялото да се прегъва, дори и това да облекчава болката.
  • При увреждане, съпроводено с кървене от носа, не трябва да навеждате глава назад. Трябва да поставите памучни тампони в ноздрите и да наклоните главата.
  • При открити рани с кървене трябва да обработите раната с водороден пероксид, а по краищата и с йод.

Ефективността на лечението пряко зависи от оперативността и качеството на оказаната първа помощ. Но е важно задължително да се окаже квалифицирана медицинска помощ! При незначителни травми може да се лекувате самостоятелно, но само след като бъдете прегледани от лекар и съгласно неговите препоръки.

Първа помощ при травма - при разтегнати връзки ще Ви помогне фиксираща превръзка, студено и повдигане на наранения крайник нагоре.