Протеиновата матрица е смес от суроватъчен концентрат, мицеларен казеин и яйчен протеин, която предоставя енергия и издръжливост за по-интензивни тренировкиПротеиновата матрица представлява смес от три различни вида протеинови източници. Този продукт е направен от суроватъчен концентрат, мицеларен казеин и яйчен албумин. Това са най-качествените източници на протеини. В търговската мрежа се предлагат различни вкусове, като например банан, ягода, ванилия, шоколад и др.

Суроватъчен концентрат. Концентратът, който се използва в матриците, е подложен на ултра-филтрация. По принцип концентратът е по-ниско качествен източник на протеини от суроватъчния изолат и поради това може да не е подходящ за хора с непоносимост към лактоза. Въпреки това обаче, е отличен източник на протеини.

Яйчен протеин. Това е добър източник на хранителни протеини, който е полза за изграждането на мускулна маса. Добавен към суроватъчния протеин, той подпомага изграждането на мускула и се усвоява почти толкова бързо, колкото и суроватъчния протеин. Яйчният протеин съдържа всичките девет есенциални аминокиселини, правейки аминокиселинния профил на протеиновата матрица богат и пълен. Яйчният протеин обаче не е толкова добър източник на витамини и минерали.

Мицеларен казеин. Той се абсорбира бавно за разлика от суроватъчния протеин. Когато се използва като самостоятелна добавка, обикновено се консумира преди сън. Подпомага мускулният растеж.

Всеки от основните източници на протеини в протеиновата матрица има своите силни и слаби страни. Както стана ясно, яйчният протеин например, има богат аминокиселинен профил, но е беден на витамини и минерали. Суроватъчният протеин се усвоява най-бързо, а освен това съдържа и биологично активни пептиди (протеинови остатъци), които проявяват различни ефекти в организма. Един от тях е, например свързването на минерали, което подпомага тяхното усвояване. Освен това, тези пептиди стимулират имунната система, действат като антикоагуланти (предотвратяват кръвосъсирване), регулират кръвното налягане, имат антибактериален, антиоксидантен ефект и много други.

Протеиновата матрица увеличава издръжливостта и запасява организма с енергия за повече интензивност в тренировките

Мицеларният казеин от своя страна, чрез бавното си разграждане осигурява непрекъснатото усвояване на аминокиселини в тялото.

Чрез тази комбинация, протеиновата матрица предоставя всички предимства на отделните източници на протеини в един продукт и същевременно компенсира техните недостатъци.

Също така, като се има предвид разнообразните протеини в матрицата и различната степен и скорост на тяхното разграждане, този продукт може да се приема по всяко време – преди или след тренировка, като заместител на хранене, сутрин или вечер преди лягане.

Освен тези три основни източници на протеини обаче, в протеиновите матрици се влагат и други съставки – допълнителни или пълнежи.

MTC (medium-chain triglycerides). Средноверижните триглицериди са високоенергийни мазнини. Те повишават енергията и удвояват устойчивостта срещу някои заболявания. Само малка част от МТС се превръщат в нежелани телесни мазнини.

L-глутамин. Подобрява храносмилането, има благоприятно действие върху мозъка и помага за поддържане на азотния баланс в мускулите.

ВСАА (branched chains amino acids). Аминокиселини с разклонени вериги също се добавят към протеиновите матрици. Те спомагат за намаляване на разграждането на протеините след тренировки, подпомагат изграждането на протеини и забавят изчерпването на запасите от гликоген.

Други съставки, които се включват в протеиновите матрици са разграждащи ензими, соли, въглехидрати (захари и полизахариди) и др.