Опасен ли е Crossfit наистина?

Когато става дума за спорт, може да се каже много. Съществуват настина многобройни начини, с които да се поддържате във форма. Някои предпочитат тренировките с тежести във фитнес залата, други не слизат от пътечката, а трети наблягат на аутдор активностите като: тичане, скачане на въже или походи в планината.

Според кросфитърите, това е несравним спорт, който се превръща в абсолютна мания.Днес, обаче, ще поговорим за тренировките по Crossfit, за които можете да откриете толкова много и противоречиви мнения. Според кросфитърите, това е несравним спорт, който се превръща в абсолютна мания. Според групата, която отрича ползите от този тип високо-интензивна програма за натоварване на цялото тяло, Кросфитът е дори опасен.

Нека Ви споделя моя опит с него. През последната година и половина опитах какви ли не тренировки, но определено разбирам защо наричат Crossfit "мания". Не бих я определила като "опасна мания", за каквато я спрягат мнозина, защото начинът, по който тренираме, зависи от нас самите. Със сигурност обаче Кросфитът може тотално да Ви "зариби", защото Ви изтощава по приятен начин, увеличава издръжливостта Ви, за кратко време тренирате цялото тяло, а резултатите са забележителни.

Какво представлява Crossfit?

CrossFit представлява тренировъчна програма, с постоянно сменящи се високо-интензивни функционални движения. Кросфит философията е за пълноценна и ефективна тренировка, подходяща за хора от всяка възраст и форма, която ще подобри цялостно физическото благосъстояние. Ефектът от CrossFit програмите е така всеобхватен, тъй като засяга всяко от основните физически умения на трениращия: дихателна издръжливост, физическа издръжливост, сила, гъвкавост, мощ, бързина, баланс, координация и точност.

CrossFit представлява тренировъчна програма, с постоянно сменящи се, високо-интензивни функционални движения.По-просто казано CrossFit е тренировъчна програма, която изгражда сила и издръжливост чрез изключително разнообразни и предизвикателни упражнения. Кросфитърите не тренират на зони, те упражняват всичките си мускулни зони в една тренировка.

За кого са подходящи тренировките по Кросфит?

Най-общо казано, въпреки че CrossFit може да бъде за всеки, със сигурност не е за всеки.

CrossFit е идеален спорт за няколко типа хора:

  • Начинаещи – които целят загуба на тегло.
  • Експерти – които целят да надграждат силата, издръжливостта и успехите върху външния си вид.
  • Бивши спортисти – които целят поддържане на форма и издръжливост.
  • Активни спортисти – които желаят да поддържат върховата си форма, чрез интензивни тренировъчни програми.

Опасен ли е CrossFit-ът?

Като всяка друга тренировка, и CrossFit-ът може да бъде опасен, ако не внимавате, не следвате инструкциите на треньора си или не обръщате внимание на сигналите на тялото си.

Като всяка друга тренировка, и CrossFit-а може да бъде опасен.Конкретните причини, поради които Кросфитът е спряган като "опасна мания" са:

1. Неправилно изпълнение на упражненията

По време на тренировка по CrossFit обикновено се казва, че трябва да завършите редица силови упражнения за издръжливост колкото е възможно по-бързо или да извършите възможно най-много повторения в определен период от време. Поради тази причина е наистина лесно да се контузите, ако спрете да правите упражнението правилно.

За да избегнете наранявания, се фокусирайте върху начина, по който правите упражнението, а не толкова върху бързината – тя ще дойде с времето. Не се и предоверявайте, а проучете добре мястото, на което тренирате и човека, който води тренировъчната програма.

Когато става дума за силови тренировки, неправилната стойка (особено при интензивни повторения с тежести) е най-бързият начин да се нараните сериозно. Ако една CrossFit тренировка се води от неопитни и непроверени треньори – което определено не е рядкост – такива неща се случват и те се случват често.

2. Кросфит манията

CrossFit е спорт, който привлича определен тип спортуващи – хора, които се стремят толкова силно да надграждат физическите си резултати, че на практика си причиняват телесни повреди. Поради мотивиращата атмосфера и желанието на хората да се справят добре, много "кросфитъри" често пренебрегват личните си възможности, което може доведе до сериозни контузии.

Може да тренирате CrossFit и у дома.

Лично аз смятам обаче, че не може да се прави обобщение тип "Кросфитът е опасен спорт". Тук става въпрос повече за това какъв тип човек го тренира, отколкото за системата CrossFit като цяло.

Може ли CrossFit да се тренира у дома?

В онлайн пространството ежедневно се качват нови и нови тренировъчни програми по Кросфит, които можете да изпълнявате и у дома, стига да имате подходящото оборудване.

Тренировките в залата са най-добрият вариант, разбира се, тъй като имате треньор, който следи за правилното изпълнение на повторенията, а и разполагате с пълното оборудване, което Ви е необходимо. Не е за пренебрегване и фактът, че груповите занимания винаги са доста по-мотивиращи, а оттам - ефектът им е по-голям.

Ако целите да спестите пари обаче, или пък нямате време да стигате до залата редовно, можете да се отдадете на интензивната спортна програма и в домашни условия.

Опитайте!