Колко крачки на ден трябва да извървяваме и как да стане това?

Наскоро, от чисто любопитство, реших да проверя колко крачки на ден трябва да прави един възрастен човек, за да нарече себе си физически активен. Като майка на малко дете, което извеждам в парка почти всеки ден, при това за дълги разходки, си мислех, че ходя много. Тъй като имам приложение, което отброява крачките, които извървявам всеки ден и на което също започнах да обръщам внимание от скоро, от интерес, забелязвам, след наистина продължителна разходка, крачките, които съм изминала, са от порядъка на 10000-12000. Ето защо си мислех, че 10 000 крачки са "голяма работа".

Възрастните хора трябва да извървяват между 10 – 12 хиляди крачки на ден.Оказва се обаче, че един средностатистически възрастен в добро здраве на възраст между 18 - 45 години, по правило трябва да извървява между 10 - 12 хиляди крачки на ден, за да не се застоява и да избегне рисковете, които крие недостатъчната физическа активност. Нека си припомним кои са основните заплахи от застояването:

  • Наднормено тегло
  • Риск от диабет
  • Проблеми с повишеното кръвно налягане
  • Артрит
  • Сърдечни проблеми

Повярвайте ми, наистина бях доста изненадана когато разбрах, че дори в "активните си дни", рядко изминавам необходимото разстояние. Тези 10 хиляди крачки, дневно се равняват на около два часа ходене пеша, за които средно изгаряме между 400-500 калории.

Да, ходенето е здраве. То помага да се чувстваме добре, да усещаме себе си и тялото си по нов начин и да поддържаме красивия си вид и добра физическа форма по лесен начин. Колко от нас обаче успяват да изминат подобно разстояние денем? В забързаното си ежедневие много рядко имаме възможността да отделим два часа накуп за разходка, особено ако спортуваме и предвиждаме около един час вечер за спорт.

Ако си поставите целта, всеки ден да изпълнявате тази норма, трябва доста да промените навиците си и ритъма си на живот. Нека бъдем реалисти – разходките трябва да се разпределят на отделни малки части, за да успяваме в края на деня да се похвалим, че сме изминали своите 10-12 хиляди крачки.

Няколко съвета, които ще ни помогнат да вървим повече пеша

Забравете за асансьора

Изкачването и слизането по стълби е ефективно упражнение, което може лесно да Ви поддържа във форма и да добави известен брой крачки Изкачването и слизането по стълби е ефективно упражнение.към дневната Ви статистика.

Ходете пеша на работа

Ако това не е възможно, понеже работното Ви място е много далече от дома Ви, в такъв случай се научете да паркирате по-далече от офиса, или пък слизайте една спирка по-рано от автобуса, за да си осигурите малко разходка, която не само ще Ви зареди и ободри, а и ще изминавате не малко крачки всеки ден.

Разхождайте се, говорейки по телефона

Ако работата или просто ежедневието Ви е обвързано с много време прекарано на телефона, добра идея е да съчетаете телефонните си разговори с разхождане. Макар да Ви се струва, че подобно поведение е присъщо само да нервните хора, всъщност то е полезно за повишаване на физическата Ви активност.

Заменете близкото магазинче, с по-отдалечения супермаркет

Дори да сте свикнали да пазарувате от магазините около блока Ви, е добре да промените този навик. Разхождайте се до по-далечни магазини, за да си набавите необходимия брой крачки всеки ден.

Забравете за кратките пътища

Дори добре да познавате околностите на мястото, където живеете или работите, Ви съветвам да избирате заобиколните маршрути, които ще добавят още малко здраве към дневния Ви режим.

Излезте на разходка с приятели

Много често уговорките с приятели и близки правим в любимото си заведение или у дома. Когато времето го позволява обаче, не е зле да започнете да се разхождате, докато си приказвате. Разходката ще Ви ободри, ще внесе свежест и ще Ви направи по-здрави. А когато е съчетана с време с приятели, тя няма да Ви измори или натовари.

Разхождайте се, вместо да чакате

Добра идея е да съчетаете телефонните си разговори с разхождане.Когато в графикът Ви се появяват дупки от около половин-един час, вместо да чакате и да се застоявайте, използвайте времето за разходка.

Използвайте обедната си почивка за разходка

Вместо да използвате цялата обедна почивка за хранене, по-добра идея е да хапнете за половината време, а останалото да използвате за разходка.

Преосмислете свободното си време

В свободното си време, предвиждайте дейности, които предполагат бавно, но продължително ходене като: изложба, пазар (много подходящо занимание за дамите), изложение, вместо да се застоявате у дома или в някое заведение. По този начин не само ще бъдете достатъчно физически активни, но и ще разнообразите ежедневието си.

Разхождайте се в офиса

Вместо да седите само на бюрото си, разхождайте се. Идете до кухнята, при някой колега, наливайте си вода от диспенсъра, вместо да сложите бутилка с вода пред себе си. Всички тези малки неща всъщност имат значение.

Финалният ми съвет към Вас е да си вземете крачкомер или поне да изтеглите приложение на телефона си, което отброява изминатите крачки. Мобилните апликации не са така прецизни, но все пак Ви дават някакъв сравнително точен ориентир колко ходите. Достa хора се надценяват, смятайки че ходят много, а всъщност дори рядко изминават минимума крачки, който да го определя като физически активни.

Започнете да обръщате внимание на себе си още от днес. Успех!