Какво представлява L-карнитинът?

L-карнитинът се усвоява по-лесно от L-карнитин L-тартарат

L-карнитинът представлява органична киселина, съдържаща аминогрупа – аминокиселина, присъстваща в животинските тъкани (месни продукти) и в известна степен в млякото. В човешкия организъм, L-карнитин се произвежда чрез редица реакции от лизин и метионин, които представляват две от общо деветте есенциални аминокиселини. Синтезът се осъществява основно в мозъка, бъбреците и черния дроб, като най-голяма консумация обаче се извършва в мускулите. Тъй като основно L-карнитинът се среща в месните продукти, диетата на вегани или вегетарианци може да бъде доста ограничена откъм тази аминокиселина.

Най-разпространените форми на L-карнитин:

Като хранителна добавка, аминокиселината L-карнитин съществува в различни форми, като основните са Ацетил-L-карнитин (ALCAR), който се използва за подобряване на когнитивните функции, като увеличава вниманието и подобрява функцията на невроните; L-карнитин L-тартарат (LCLT) – използван главно за подобряване на силата и общото физическо състояние; Глицин Пропионил L-карнитин е ефективен за подобряване на кръвоносните съдове.

Определената стандартна доза за прием на L-Карнитин е между 500 и 2000 мг. Еквивалетните дози за съответните форми L-карнитин са : 600-2500мг (ALCAR); 1000-4000мг (LCLT) и 1000-4000мг за (GPLC).

Най-разпространената форма на L-карнитина несъмнено е Ацетил-L-карнитин, тъй като това e и формата, която се среща в човешкия организъм. Както стана ясно, L-карнитин се образува от L-метионин и L-лизин (две незаменими аминокиселини) с помощта на специфични ензими. Работата на тези ензими зависи силно от витамин С, което означава, че недостатъчната концентрация на витамин С в организма може да повлияе на образуването на L-карнитин и съответно да доведе до понижен биосинтез на тази аминокиселина.

L-карнитинът пренася мастните киселини с помощта на специфични транспортери, които позволяват преминаването през митохондриалната мембрана

Причината за използване на L-карнитин L-тартарат от спортистите е, че тази форма на L-карнитина се абсорбира и прониква по-лесно в плазмата след орален прием, което го прави по-подходящ за прием, например, преди тренировка. От спортна гледна точка, тази форма на L-карнитин е по-подходяща за прием от Ацетил L-карнитина.

Как се усвоява L-карнитинът в организма?

L-карнитинът се усвоява чрез специфичен транспортер (протеин) в червата. Установено е, че абсорбирането на L-карнитин от хранителен източник се извършва в по-голяма степен, отколкото абсорбцията от дадена добавка, независимо в каква форма се намира аминокиселината. Въпреки това, L-карнитинът, приет чрез добавка, също се усвоява в достатъчно количество. За хората, които не могат да набавят нужното количество L-карнитин с дневната си диета, допълнителният прием на добавки, съдържащи L-карнитин, би бил доста успешен избор.

Що се отнася до съхраняването на L-карнитин в организма, приемът на високи дози води до бързо увеличаване на нивата на тази аминокиселина, но и също толкова бързо се нормализират тези нива, като излишните и ненужни количества се изхвърлят чрез бъбреците.

L-карнитин и изгаряне на мазнини:

L-карнитинът се смята за един от най-ефективните суплементи що се отнася до изгарянето на мазнини. Ролята на тази аминокиселина в процеса е пренасянето на мастните киселини в междумембранното пространство на митохондриите, където протича разграждането им.

L-карнитинът успешно понижава мускулната умора, като намалява нивата на креатин киназата

Свободният L-карнитин свързва мастна киселина и с помощта на определени протеини и я пренася през външната митохондриална мембрана в митохондриите. Там мастната киселина се отделя от карнитина и се подлага на окисление, водещо до разграждане не мастната киселина и синтез на АТФ – основната химична енергия на клетките. Освободеният от мастната киселина L-карнитин се свързва с ацетил-коензим А (Ац-КоА), за да формира Ацетил-L-карнитин и да бъде изнесен от митохондриите, или да участва в цикъла на трикарбоновите киселини, като отдели ацетил КоА във вътрешната митохондриална мембрана. Вътре в митохондриите двете форми – L-карнитин и ацетил-L-карнитин се намират в равновесен баланс, за да регулират активността на митохондриите и изгарянето на мазнините. Точно поради тази причина е важно свободният L-карнитин да бъде в по-високо количество от ацетил-L-карнитина, когато целта е по-интензивно изгаряне на мазнините.

Чрез изгарянето на мазнини и отделянето на АТФ се осигурява и енергия, която може да се използва от мускулните клетки и съответно тялото да си осигури повече сила и енергия за интензивните тренировки.

Други ползи и полезни ефекти от приема на L-карнитин:

L-карнитинът води до значително подобряване на метаболизма на глюкозата и повишава инсулиновата чувствителност при хора с нарушен глюкозен метаболизъм. При здрави хора също се наблюдава ефект, но не толкова подчертан. Освен това, приемът на 3гр L-карнитин дневно съществено подобрява качеството на семенната течност, което се изразява в морфологията и подвижността на сперматозоидите.

Суплементацията (т.е. прием чрез хранителни добавки) на L-карнитин може да повлияе благоприятно на процесите на възстановяването на мускулните влакна от тренировка, като чувствително намалява т.нар. биомаркери за увреждане на мускулите – мускулната болка и нивата на ензима креатин киназа. Установено е и влиянието на L-карнитина върху образуването на млечна киселина в мускулите. L-карнитинът има способността да намали концентрацията на лактат (млечна киселина) в мускулните клетки, но степента на действие не е съществена.