Азотният оксид улеснява достигането на хранителни вещества до мускулите и ускорява техния растеж

Много атлети и бодибилдъри използват спортни добавки, увеличаващи нивата на азотен оксид (NO). Сред тях са аминокиселините L-аргинин, аргинин-алфакетоглутарат (AAG), L-citruline и други. Такива добавки, съдържащи NO, са предпочитани за прием, тъй като чрез действието си ефективно спомагат за увеличаване на мускулната маса – главна цел за постигането на добра фигура. От горе споменатите аминокиселини се получава азотният оксид, който причинява разширяване на вените и Ви осигурява по-голям обем на преминаващите с кръвта хранителни вещества (протеини, въглехидрати, аминокиселини, хормони и др.), които лесно достигат до мускулите и участват в тяхното изграждане и увеличаване.

Азотният оксид участва в изграждането на мускулите:

За постигането на оптимален мускулен растеж е необходимо и наличието на оптимално количество протеини и аминокиселини, от които да се изграждат мускулните влакна, а чрез съдоразширяващите си свойства, азотният оксид е идеален за повишеното усвояване на аминокиселини от кръвта. Поради тази причина, тези добавки, наричани и азотни бустери, са популярни на пазара за спортни/хранителни добавки.

Един от ефектите на азотния оксид е изпъкването на вените

Азотният оксид има и друго предимство – чисто визуално. Тъй като води до разширяване на кръвоносните съдове, азотният оксид причинява и изпъкването на вените. И тъй като приемът на NO води до разширяване на вените, това спомага и за по-бързото възстановяване на мускулите от тренировка, също поради тази причина, че по-голямо количество вещества достигат до тях и ускоряват възстановителните процеси.

Какво е NO?

Азотният оксид (NO) представлява малка молекула, изпълняваща ролята на сигнална молекула. Азотният оксид е с ключова роля в голям брой биологични процеси. Той има релаксиращи функции (съдоразширяващи) и се образува от една аминокиселина (L-аргинин), кислород и НАДФ с помощта на определени ензими.

Ендотелиумът (вътрешната повърхност) на кръвоносните съдове използва азотния оксид за да предава сигнали към заобикалящите го гладки мускулни влакна, които по този начин се отпускат и предизвикват вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Това води до повишаване на кръвния поток, което от спортна гледна точка увеличава преминаването на хранителни вещества (протеини, аминокиселини, въглехидрати и др.) към мускулните клетки.

NO отпуска гладките мускули около кръвоносните съдове, за да причини вазодилатация

Самото действие на NO се осъществява, когато тази молекула взаимодейства с определени протеини, които причиняват релаксацията на гладките мускулни влакна. Този процес на разширяване на кръвоносните съдове е важен, освен за регулиране на кръвния ток, също и за регулиране (намаляване) на кръвното налягане и за по-добрата бъбречна функция. Освен това, азотният оксид (NO) показва голям ефект и при еректилна дисфункция (отново благодарение на съдоразширяващите свойства)

Други свойства на азотния оксид:

Азотният оксид е важен и за имунната система. NO се произвежда от определени клетки – макрофаги, които го произвеждат с цел да убият попадналите в организма бактерии. Освен това, азотен оксид се използва и като невротрансмитер (сигнал, предаван между нервните клетки). За разлика от повечето други невротрансмитери, които се предават между два неврона, азотният оксид може свободно да преминава през мембраните и да влияе върху околните неврони, като води до по-голям ефект. В ролята си на невротрансмитер, NO е важен за храносмилателната система, тъй като причинява отпускане на гладката мускулатура и дъното на стомаха, като увеличава капацитета за съхранение на храна и течности.