Вероятно някои си спомнят чувството след първата изпита чаша кафе, която носи възбуждане на съзнанието и невероятното чувство за фокус (или дори еуфория). Това, сравнено с леко ободряващото усещане от поредната чаша кафе през деня, звучи малко потискащо или дори депресиращо? Каква е причината за това и какво се случва в организма след изпиването на тази първа чаша кафе?

Развитие на толерантност към кофеин:Кофеинът е най-използваният в световен мащаб стимулант

Фактът, че кофеин се съдържа основно в чая и кафето, го прави най-популярният и използван в световен мащаб стимулант. Действието на кофеина е различно при хората, като при някои може да причини тревожност, но обикновено, чашата кафе се свързва с щастие или дори с освобождаване (облекчение). За жалост обаче, само тези, които не са употребявали кофеин, могат да се насладят и да опитат наистина еуфоричното чувство от неговото действие. При редовните консуматори на кафе шансът е да се усети събуждащият ефект на кофеина сутрин и не много повече от това.

Консумацията на кафе поне веднъж дневно е напълно достатъчна за да се повиши толерансът към кофеин, т.е. намаляване на неговия ефект с повишаването на дозата. Освен това е важно да се знае, че толерантността към кофеин е непреодолима. Това означава, че в даден етап от време приемът на повече кофеин просто спира да действа. Един начин за увеличаване на ефекта от кофеина е неговото спиране, за да намалее толерансът към него.

Кофеинът представлява малка молекула (ксантинов алкалоид), който се съдържа в листата и плодовете на различни растения (кафе, чай, гуарана, какао и др.). Освен в добре познатите напитки (кафе и чай), кофеин се добавя и в много различни спортни добавки в комбинация с други вещества и се приема от много спортисти за подобряване на формата, както и за изгаряне на мазнините.

По какъв начин действа кофеинът?

Приемът на кофеин може да блокира аденозиновите рецептори в мозъка, което да доведе до различни ефекти. Чрез блокирането на A1 рецептора, който причинява сънливост, когато е активиран, кофеинът може да повиши вниманието и фокуса. Чрез действието си върху А2А рецептора, кофеинът увеличава освобождаването на невротрансмитера допамин, който има стимулиращи и подобряващи настроението ефекти.

А1 рецепторът не намалява активността си спрямо кофеина и действа продължително, което обяснява защо кафето не губи своят ободряващ и събуждащ ефект. За разлика от него, А2А рецепторът става нечувствителен към кофеин и това обяснява факта, че хората, които консумират повече кафе, не усещат стимулиращия ефект дори след повишения прием на кофеин.

Какви са ползите от приема на кофеин?

За много хора пиенето на кафе или чай сутрин се е превърнало почти в инстинктивен процес. И не само защото вкусът е отличен, а и защото съдържащият се кофеин ефективно спомага за премахване на онова продължително чувство на умора след непълноценен сън. За тези, които търсят повече причини, за да започнат да приемат кофеин, ето още няколко научни факта в негова подкрепа:

Кофеинът може да подобри когнитивните функции

Чрез увеличаване на катехоламиновата сигнализация (освобождаване на адреналин и допамин), кофеинът може да подобри настроението и фокуса. При редовен прием на кофеин обаче, продукцията на допамин намалява, така че необходимата доза трябва да се приема просто за поддържане на нормалните нива. Освен това, кофеинът може да редуцира работната памет дори и при хора, които обикновено не приемат кофеин, вероятно поради свърхстимулация. Общо взето, кофеинът може да помогне на непиещите кафе да подобрят своето представяне и е нужен на пиещите кафе, за да се представят нормално.

Кофеинът е способен да увеличи силатаПриемът на кофеин спомага за бързо и краткотрайно повишаване на силата

Една доза кофеин от 400-600 мг е може би един от най-надеждните и сигурни начини за временно увеличаване на силата чрез прием на суплементи. Хората, които по-рядко приемат кофеин под някаква форма, могат да увеличат повече своята сила по време на анаеробни тренировки или т. нар. резистънс тренировки (или тренировки при пълно съпротивление).

Кофеинът също така играе роля и в други процеси, свързани с тренировките и по-специално, във възстановяването на мускулите след тренировка. Кофеинът е ефективен в това, без значение дали се приема рядко или по-често. Приемът на кофеин, в комбинация с въглехидрати, може да спомогне също така и за възстановяването на намалените нива гликоген. Това е важно, особено при хора, които тренират често или дори по няколко пъти дневно.

Кофеинът спомага за изгарянето на мазнините

Кофеинът влияе върху процесите на изгаряне на мазнините по два отделни начина. Единият начин, по който влияе, е термогенният ефект (в краткосрочен план кофеинът увеличава отделянето на топлина), а другият начин е чрез слабо изразения липолитичен ефект (в дългосрочен план кофеинът причинява освобождаване на мастни киселини от триглицеридите, които се използват за енергиен добив от клетките в тялото).

По-конкретно, кофеинът има способността да повишава нивата на една специфична сигнална молекула – цикличен аденозин монофосфат (цАМФ или cAMP). Повишените нива на цАМФ са свързани с намалени нива на триглицеридите в мастните клетки, като освен това (тъй като е сигнална молекула) цАМФ стимулира и подобрява биосинтеза на протеини в мускулните клетки.