Като цяло, всички ще Ви кажат, че упражненията са полезни за Вас. И това е така! Всъщност проучванията показват, че спортът има благоприятен ефект върху хрущяла, дори и по-интензивните енергични спортове. Хрущялът се подхранва чрез активност, а спортът може да помогне за поддържането на неговото здраве.

Но при някои спортове има голям риск от нараняване на ставите. Именно това повтарящо се нараняване може с течение на времето да износи Вашите стави или да причини трайно увреждане. Изводът е, че ако се занимавате с енергични интензивни дейности и спорт, трябва да започнете да се грижите добре за ставите си. Погрижете се за здравето на Вашите стави, изберете си подходящи хапчета за стави.

Кои спортове излагат на висок риск от нараняване ставите Ви:

  • Футбол – футболът е един от най-рисковите спортове, защото винаги ще се намери някой, който може да Ви спъне или нарани по време на борба за топката. Тези наранявания могат да бъдат много болезнени и да имат дългосрочни последици.
  • Баскетбол – добро упражнение, което работи за сърцето и белите дробове. Недостатъкът е високата степен на нараняване, с което се характеризира този спорт.
  • Спортни скокове – отново – трябва да защитите коленете. Те могат наистина доста да пострадат при този вид спорт.
  • Каране на ски – предпазвайте коленете. Много от Вас не внимават и извиват колената си, което може да доведе до трайни ставни фрактури. Можете да нараните кръстните връзки, които са важни за стабилността на коляното. Така че, бъдете внимателни при внезапни тежки навеждания и се погрижете за предпазването на колената си.
  • Колоездене навън – колоезденето е невероятно упражнение, тъй като е аеробно. Но при него могат да се получат едни най-високите нива на нараняване, тъй като хората често падат от велосипедите си.
  • Дълги разходки по неравен терен – ако правите редовни дълги разходки (3-4 километра) по неравен терен, тогава може лесно да износите коленните си стави. Препоръчително е да се снабдите с удобни обувки за дълго ходене и чифт щеки, които да поемат част от тежестта Ви. По този начин няма да натоварвате ставите си.