Казеинът се предлага масово под формата на прах.

Под наименованието казеин се поставя семейство от няколко свързани фосфопротеини – αS1, αS2, β и κ. Тези протеини (за по-кратко казеин) се срещат в млякото на бозайниците и заедно с протеините на суроватката съставят млечните протеини. Казеинът съставя до 80% от протеините в традиционното краве мляко и всъщност е доминиращ над суроватъчния протеин. Освен всички разнообразни ползи и приложения на казеина, този протеин се използва и като хранителна добавка за спортисти, свързани с бодибилдинга и други силови тренировки, с цел увеличаване на мускулната маса.

За да продължим по-нататък, трябва да отбележим по какъв начин казеинът (а и другите протеини) спомага за увеличаването на мускулната маса. Самите мускулни влакна са изградени от протеини, които от своя страна са съставени от аминокиселини. За да се увеличава и изгражда мускулната маса, мускулните клетки трябва да получават достатъчно аминокиселини или къси фрагменти от протеини (пептиди), за да могат да произвеждат и изграждат мускулните влакна. Приетите протеини под формата на храна или хранителни добавки се подлагат на преработка в стомаха от специфични храносмилателни ензими, които разкъсват големите протеинови молекули до по-малки пептиди и аминокиселини.

Казеинът коагулира при попадане в стомаха, поради което се разгражда бавно

Казеинът като протеин е богат на аминокиселини – съдържа пълния набор от аминокиселини (20 на брой), които са необходими на мускулните клетки да изграждат мускулните влакна. Освен това, казеинът притежава и една специфичност, която го разграничава от всички други протеини. Това е способността му да бъде усвояван бавно в нашия организъм след неговия прием.

Какво точно прави казеинът бавноусвоим протеин?

Молекулите на казеина имат способността да формират специфични за този протеин хидрофобни структури, които са трудни за разграждане от протеолитичните разграждащи ензими в стомаха. Това се дължи на образуването на подобен на съсирек коагулат, наречен мицеларна структура. Тя е съставена от хиляди казеинови молекули. Мицелът има сферична форма, в която казеиновите молекули се задържат заедно с помощта на калциеви йони и други хидрофобни взаимодействия. От спортна гледна точка, формирането на мицел дава голямо предимство на казеина, тъй като тази структура се разгражда бавно в стомаха и постепенно се освобождават аминокиселини в кръвта. Бавното усвояване на казеиновите молекули може да отнеме до около 6-8 часа след приемане, поради което този протеин е ефективен за прием преди лягане – за да не се лишава тялото Ви от набавяне на аминокиселини.

Какъв е аминокиселинният състав на казеина?

КазеинътМицеларният казеин спомага не само за натрупването на мускули, но и за възстановяването им след тренировка е т. нар. пълен протеин (complete protein), което означава, че съдържа всяка една от аминокиселините, които изграждат нашето тяло, включително и мускулите. Тези аминокиселини са 20, като се разделят на такива, които се произвеждат в нашето тяло, наречени заменими или неесенциални и такива, които не се произвеждат в човешкият организъм – незаменими (есенциални). Важно е с приемането на храната да се доставят всички необходими аминокиселини, за да се осигури оптималното действие на метаболизма и да се стимулира растежът и изграждането на мускулите.

Освен това, в казеина се съдържа високо количество калций – основен микроелемент, който има голямо значение за правилното протичане на редица процеси в организма. Калцият е ключов елемент в определен етап от процеса на кръвосъсирване. Също така, този елемент участва в провеждането на нервните импулси, важен е за изграждането на костната тъкан и не на последно място, калцият е основен елемент в процесите на съкращаване на мускулните влакна.