Всяка една книга, която е свързана с диети и отслабване, претендира, че тя е най-добрата на пазара и с нея ще получите отговор на всички Ваши тревожни мисли, свързани със загубата на излишни килограми. Някои книги обобщават, че ключът към перфектната фигура е консумацията на по-малко количество храна, в комбинация със спорт. Други пък, че ниското съдържание на мазнини е единственият начин за това.

Не съществува уникално решение, което да е валидно за всеки един организъм. Това, което работи за един човек, може да не работи за Вас, тъй като телата на всеки един от Вас реагират по различен начин на различните храни, в зависимост от генетиката Ви и други здравословни фактори. За да намерите подходящия за Вас метод за отслабване, най-вероятно ще отнеме време и ще изисква търпение, ангажираност и немалко експерименти с различни храни и диети.

Някои хора реагират добре на ограничаването на калории, при други обаче това не дава така желаните резултати. При тях отслабването може да бъде постигнато точно с обратното – стимулиране на метаболизма с по-калорични храни. При някои от Вас е напълно достатъчно да започнете да избягвате пържени храни или да намалите рафинираните въглехидрати. След няколкодневно ограничение е много вероятно да забележите първите резултати и видима загуба на килограми. Така че, не се обезсърчавайте, ако диета, която работи за някой друг, не работи за Вас. Избирайте режим на хранене, който е подходящ за ежедневието Ви. Приемайте храни, които можете да набавите през деня.

Не забравяйте: макар да няма лесно решение за отслабване, има много стъпки, които можете да предприемете, за да развиете по-здравословна връзка с храната, да ограничите емоционалните причини за преяждане и да постигнете така желаното здравословно тегло.

Когато намалите калориите, може да намалите теглото си например през първите няколко седмици и след това свалянето на килограми да стане изключително бавно и не даващо необходимите резултати. Продължавате на приемате същия брой калории, но отслабвате по-малко или изобщо не губите тегло. Това е така, защото когато отслабнете, губите вода и чиста тъкан, както и мазнини, метаболизмът Ви се забавя и тялото Ви се променя по други начини. Ако искате да продължите със загубата на тегло, трябва да продължите да намалявате количеството приета храна и калории.