Искате да сте във форма? А знаете ли по кое време на деня да тренирате?

Много хора имат желание да тренират, но се чудят кое е най-подходящото време от деня за упражнения?

Много хора имат желание да тренират, но се чудят кое е най-подходящото време от деня за упражнения?Истината е, че няма някакво точно определено правило, а всичко зависи от типа човек. Проучванията са многобройни и има доказани редица предимства от физическата активност сутрин и по-късно през деня. В крайна сметка, отговорът на въпроса "Кога?" се свежда до личните предпочитания и начин на живот. За да бъде тренировката Ви пълноценна, изберете време, в което чувствате, че имате повече енергия и ще можете да си създадете ритъм за редовни тренировки. Ето защо:

Всичко се свежда до откриване на ритъма

Чудите ли се защо някои от нас са активни сутрин, докато други не са? Това има доста общо с вътрешния часовник на тялото. Ежедневният ритъм на сън и събуждане регулира физическите, умствените и поведенческите промени в рамките на 24-часов период. Температурата на тялото, кръвното налягане и метаболизма са някои от физиологичните процеси, които могат да бъдат засегнати от вътрешния часовник на тялото Ви. Вашият личен ритъм на живот може да повлияе на времето, в което предпочитате да се упражнявате.

Ако сте сутрешен тип човек...

Тези, които се упражняват сутрин, са склонни да бъдат по-концентрирани в тренировките си.Изследванията показват, че онези, които се упражняват сутрин, са склонни да бъдат по-концентрирани в тренировките си. Идеята е, че тези хора са свикнали да започнат деня си с физическа активност, преди да се намесят други събития и задачи от деня, които да ги разсеят, което е формула за успех. Хората, които се упражняват по-рано през деня обикновено смятат, че могат да управляват по-добре времето си и се чувстват по-енергични през целия ден. Ако се упражнявате сутрин, не забравяйте да си осигурите малко допълнително време за загряване, за да повишите телесната температура и мускулите Ви да се затоплят. Някои хора имат затруднения да се упражняват сутрин поради замайване, умора или замаяност. Ако смятате, че не можете да тренирате на празен стомах, без да избегнете подобни симптоми, закусете с нещо малко и леко, като банан или нискомаслено кисело мляко, преди да се захванете с упражнения.

Ако сте вечерен тип човек...

Следобедните или вечерни упражнения могат да се превърнат в идеалния начин да се отпуснете след дългия и натоварен работен ден. Някои хора смятат, че следобедните или вечерните тренировки са по-ефективни и помагат за заличаване на стреса, натрупан през деня. Има хора, за които сутрешните упражнения не са подходящи, защото когато се събудят, мускулите им може все още да са стегнати, а кръвната им захар да е ниска. Следобедните или вечерните тренировки може да са по-добра идея, тъй като през деня тялото има възможност да загрее и да се запаси с храна, която да даде енергия за интензивните упражнения.

Следобедните упражнения Ви отпускат след работния ден.

Независимо дали се упражнявате за отслабване, облекчаване на стреса или поради една от многобройните ползи, които оказва спортът за здравето, важно е да сте последователни. Планирайте по кое време ще се упражнявате, въз основа на това, което работи най-добре за вас – сутрин, обед или следобед. Вътрешният часовник на Вашето тяло ще се рестартира и Вашите навици за сън и хранене ще се напаснат спрямо времето, което изберете за упражнения!

Имате ли фитнес въпрос за нас? Оставете коментар по-долу, а ние ще се постараем да Ви отговорим възможно най-изчерпателно!