Какво знаем за суроватъчния протеин?

Консумацията на суроватъчни протеини, скоро след енергични упражнения може да засили мускулната хипертрофия.Суроватъчният протеин е смес от белтъци, изолирани от суроватка – течният материал, който се получава като междинен продукт при производството на сирене. Суроватъчният протеин обикновено се търгува и приема като хранителна добавка, въпреки че понякога тези протеини са отговорни за някои алергии към млякото, като главният млечен алерген е казеинът.

Суроватката се отделя, когато млякото коагулира по време на процеса на производство на сирене и съдържа всички разтворими вещества от млякото. Тя представлява 5% разтвор на лактоза във вода, заедно с някои минерали и лакталбумин. Обработването й може да бъде извършено чрез просто изсушаване или протеиновото съдържание да бъде увеличено чрез премахването на мазнините и другите непротеинови вещества. По този начин протеините се пречистват, като се разделят от суроватката чрез мембранни филтри и се подлагат на разпръсквателно сушене.

Кои са главните търговски форми на суроватъчния протеин?

Суроватъчният протеин обикновено се среща в четири основни форми: концентрат (WPS), изолат (WPI), хидролизат(WPH) и чист протеин.Суроватъчният протеин обикновено се среща в четири основни форми: концентрат (WPS), изолат (WPI), хидролизат (WPH) и чист протеин.

  • Концентратите обикновено имат ниско (но въпреки това значително) количество мазнини и холестерол, но сравнено с другите форми суроватъчен протеин, имат по-високи нива на биологичноактивни вещества и въглехидрати под формата на лактоза – те са от 29% до 89% от теглото.
  • Изолатите са преработени за премахване на мазнините и лактозата, но имат и по-ниско съдържание на биоактивни вещества. Както и концентрата, изолатите имат лек млечен вкус.
  • Хидролизатите са суроватъчни протеини, които са "смлени" и частично хидролизирани, за да се метаболизират по-добре в организма, но обикновено цената им е висока. Високо хидролизираните протеини могат да бъдат по-слабо алергенни в сравнение с другите форми на протеина.
  • Чистият протеин – това е най-чистата форма на суроватъчния протеин, която е получена чрез екстракция от обесмаслено мляко и не е страничен продукт от производството на сирене.

Здравословни ефекти на сурватъчния протеин:

Суроватъчният протеин е смес от белтъци, изолирани от суроватка – течния материал, който се получава като междинен продукт при производството на сирене.Суроватката е изобилен източник на аминокиселини с разклонени вериги (BCAA), които се използват за стимулиране на производството на протеини. Когато левцинът (BCAA аминокиселина) се поглъща в големи количества, както при приемането на добавки суроватъчен протеин, се стимулира по-засилена продукция на протеин, която може да ускори възстановяването и адаптацията към стрес (физически упражнения).

Суроватката има приблизително 3 грама левцин на порция, като прагът за оптимален синтез на протеини също е три грама. Консумацията на суроватъчни протеини, скоро след енергични упражнения, може да засили мускулната хипертрофия. Проучвания са показали, че протеини, богати на есенциални аминокиселини (незаменими), аминокиселини с разклонени вериги, и в частност аминокиселината левцин, са свързани с увеличена продукция на протеини в мускулите, загуба на мазнини, намалени нива на триглицеридния профил и намален инсулин в кръвната плазма.