Тази дума е с английски произход. „Gain” се превежда като прираст. Гейнър е продуктивна хранителна смес за спортисти. В състава и влизат белтъци и въглехидрати. В магазините за спортно хранене винаги има голям асортимент от гейнъри. Продуктът се произвежда от различни компании, много от тях се опитват да добавят като компоненти мазнини, аминокиселини, микроелементи. Добро допълнение би било креатин или витамини. Използва се за увеличаване на мускулната маса, за получаване на помощта енергия.

Геинърът увеличава енергията за силови тренировки и подпомага набора на мускулна маса

Принцип на работа на гейнъра

Основната тайна е в комбинираното действие на белтъка и въглехидратите. Продуктът многократно се подлага на проверки от независими лаборатории. Всички те са стигнали до едно общо заключение: гейнърът е прекрасна добавка за спортисти. Аналозите и са много, но точно тя е сред фаворитите. По-рано съмнителни дилъри са използвали евтини протеини, захар, мазнини. Цената е била достъпна, но ефектът не е бил кой знае колко голям. Само калоричността е била плюс. Днес всеки заинтересован спортист се стреми да купува идеални продукти, които ще му бъдат реално полезни, да повишават спортните резултати, без да имат негативни последици.

Гейнърът е полезен за тези, които са увлечени по бодибилдинга и другите силови дисциплини. Те изискват бърз прираст на мускулна маса. Сместа е много подходяща за ектоморфите, спортистите с астенично, слабо телосложение без излишни мазнини. При тези хора скоростта на метаболитните реакции е голяма, те винаги изпитват дефицит на мускулна маса при постоянни, напрегнати тренировки.

Продуктът гейнър компенсира недостига на енергия, добавя сили. Всички анаболитни процеси в организма очевидно протичат по-добре. Ако на спортиста метаболизмът му е забавен, той има склонност към напълняване, в този случай няма смисъл да използва гейнър. Бързо усвояващите се въглехидрати ще създадат излишна мастна маса. Ендоморфите е желателно да приемат висококачествен протеин или въглехидрати със сложно действие.

Положителните свойства на гейнърите

Гейнърите са хранителни добавки, които увеличават бързо мускулната маса и дават допълнително енергия, способстват по-бързото възстановяване след тренировка

Гейнърите ще дават зашеметяващи резултати при регулярна, систематична употреба. Въглехидратно-белтъчната смес ще помогне:

  • Бързо да се увеличи масата на мускулите;
  • Да се осигури на спортиста допълнително енергия. Основното предимство е ефективността и скоростта на действие на гейнърите;
  • Да се понесе по-леко продължителното натоварване с аеробен характер. Гейнърите са подходящи не само за силовите атлети, но и за хокеистите, бегачите, волейболистите, велосипедистите;
  • За леко възстановяване след изнурителни тренировки и състезания;
  • Да се спре процесът на катаболизъм (разруха на белтъчната мускулна маса);
  • Да се задържи желаното тегло ори спазване на тренировъчен и хранителен режим.

Гейнърът е прекрасен продукт за младежи, които се опитват да наберат маса. Една порция от сместа има огромен запаса от въглехидрати. Приемът на гейнъри винаги е актуален по време на състезания: тогава силите трябва да се възстановяват много бързо. Гейнърът позволява перфектно да се разтовари храносмилателната система. Занимаващите се с бодибилдинг трябва да се подхранват усилено.

Странични ефекти, недостатъци на гейнърите

Всеки продукт си има слаби страни. По всички медицински и природни съображения сместа от въглехидрати и белтъчини не може да навреди. Все пак всичко в света е материално, всяка храна съдържа тези компоненти в състава си. Гейнърът обаче е явно противопоказен за хора с обща ензимна недостатъчност. Не трябва да се употребява и от тези, които не понасят лактозата. Ако имате проблеми с черния си дроб или с панкреаса си – не бива да рискувате! Гейнърите съдържат много голямо количество въглехидратни формули. А това изисква грамотно съхраняване. Ако в сместа попаднат бактерии, те ще започнат да се „разплождат“ много бързо. И това ще стане причина за сериозно хранително отравяне.

Дозировка и начин на употреба на гейнърите

Идеалната пропорция в гейнърите на протеини и въглехидрати е 100 грама въглехидрати на 40 грама белтъчиниАко сте спортисти, то продуктът трябва да се използва веднага след тренировка. Тогава се отваря „белтъчно-въглехидратният прозорец“. Сместа го заменя добре, възстановява загубите на енергия, спасява мускулната маса от катаболизъм. Понякога може да се приема гейнър и преди спортните занимания: така ще се получи енергиен субстрат. Той ще помогне да се упражнявате по-дълго време и по-интензивно. Почти всички спортисти го приемат веднъж дневно, комбинират го с чиста протеинова смес.

Идеалната порция гейнър съдържа 40 грама белтък и 100 грама въглехидрати. Обемът на другите компоненти в състава е различен. Преди употреба прахът се смесва с вода или с мляко. Тук би бил полезен шейкърът. Сместа се изпива веднага и наведнъж. Важно правило за прием е да не се превишава препоръчаната дозировка. И не трябва да забравяте за обикновените продукти. Природата с векове се е трудила да формира организма ни.

Рейтинг на гейнърите

Пред потребителите винаги възниква дилема – кой продукт е по-добрият. Гейнъри произвеждат много фирми, разликата им е в състава и цената им. За да изберете най-добрия вариант, трябва да пробвате продукти на различни компании, да прецените сами за себе си. Все пак няма два еднакви организма, всеки си има свое натоварване и начин на живот. Добър помощник в този случай е интуицията. Няма идеален рейтинг и отговор на въпроса – коя комбинация е най-добрата. Прието е да се взема предвид формулата, съотношението на цената и качеството, крайният ефект, липсата на странични ефекти.

Можете смело да използвате представените най-хитови гейнъри от най-добрите американски производители, които ние в Protein.bg предлагаме на конкурентни цени:

За изготвянето на тези гейнъри се използват отлични суровини. Но това не означава, че цените са високи, те са съвсем достъпни. Спортистите трябва да отчитат процентното съдържание на витамини и други компоненти. Макар във всяко име те да са винаги достатъчно.

Може да прегледате всичките гейнъри, които предлагаме >>ТУК<<