Атопичният дерматит или друг вид екзема често се появяват при кърмачета. Екземата не е заразна. Не можете да я „хванете“ от някой друг. Въпреки че точната причина за екземата е неизвестна, изследователите знаят, че хората, които развиват екзема, го правят поради комбинация от гени и задействащи фактори от околната среда. Когато дразнители или алергени активират реакция на имунната система, кожните клетки не се държат така, както би трябвало, и могат причинят поява на екзема.

Какви са начините да третирате и контролирате екземата по тялото?

Няма лек за екзема, но има различни подходи, с които да облекчите състоянието си. Много хора с екзема също имат успех със специфични естествени и алтернативни тарапии.

Какви са симптомите на екзема?

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че екземата и нейните симптоми са различни за всички. Вашата екзема може да не изглежда по същия начин, както при друг възрастен или дете. Дори може да се появи в различни области на тялото и по различно време.

Екземата обикновено сърби. За много хора сърбежът е лек или умерен. Но в някои случаи може да стане много по-обострен и може да развиете изключително възпалена кожа. Понякога сърбежът става толкова лош, че хората се надраскват, докато не закърви, което може да влоши екземата Ви.

На какво да обърнете внимание ако се колебаете имате ли екзема:

  • Ако имате суха, чувствителна кожа
  • Ако кожата Ви е червена и възпалена
  • Страдате от много лош сърбеж
  • Получавате тъмно оцветени петна по кожата
  • Имате груби, люспести петна по кожата
  • По тялото Ви има подуване или коричка.

Терминът "екзема" често се използва взаимозаменяемо с "атопичен дерматит." Въпреки това всеки тип екзема, включително атопиченият дерматит, има малко по-различни симптоми и лечение. Ето защо е важно да знаете кой тип имате (тъй като човек може да има повече от един едновременно), за да можете най-добре да го управлявате.

Може да имате всички тези симптоми на екзема или само няколко. Единственият начин да разберете дали имате екзема със сигурност е да посетите медицински специалист, за да може той или тя да огледа кожата Ви и да разгледате симптомите.