Какво представлява соевият протеин?

Соята е един от най-широко използваните растителни източници на протеиниСоевият протеин е протеин, който се изолира от соя. Получава се от обезмаслено соево брашно. Соевият протеин се предлага в три високо протеинови търговски продукта: соево брашно, концентрат и изолат. Напоследък популярността на соевия протеин се увеличава поради използването му в здравословните хранителни продукти.

Соята е един от най-широко използваните растителни източници на протеини. Соевият протеин се счита за еквивалентен на животинския протеин, като при сравнение по скалата PDCAAS показва резултат 1,0 (най-високият възможен). PDCAAS е метод за оценка на качеството на протеините, базиран на аминокиселинните изисквания на човека и способността му да ги разгражда.

Качеството на соята я прави доста атрактивна алтернатива за тези, които предпочитат неживотински източници на протеини в тяхната диета, както и тези, които са лактозо-нетолерантни. Соевият протеин е пълен протеин (complete protein), което означава, че съдържа всички незаменими аминокиселини. Освен това съдържа и висока концентрация на аминокиселини с разклонени вериги (ВСАА).

Доста са и ползите на соевия протеин, свързани със здравето и производителността (включително намаляване на плазмения липиден профил, увеличаване на окислението на LDL холестерола и намаляване на кръвното налягане).

Както стана ясно, соевият протеин може да бъде разделен в три различни категории: брашно, концентрат и изолат.

  • Доста са и ползите на соевия протеин, свързани със здравето и производителността (включително намаляване на плазмения липиден профил, увеличаване на окислението на LDL холестерола и намаляване на кръвното налягане).Соевото брашно от своя страна може да се раздели на натурално или пълномаслено, обезмаслено и лецитинизирано (с добавен лецитин). От тези три различни категории, соевото брашно е най-малко пречистената форма.
  • Соевият концентрат е разработен в края на 60-те и началото на 70-те и е получен от обезмаслени соеви зърна. Запазвайки повечето от протеиновото съдържание на зърната, концентратът не съдържа толкова разтворими въглехидрати както брашното, което го прави по-вкусен. Соевият концентрат има висока смилаемост и се среща в хранителни блокчета, зърнени храни и кисели млека.
  • Изолатите са най-пречистеният соев продукт, който съдържа и най-голяма концентрация на протеин, но за разлика от брашното и концентрата не съдържа диетични фибри. Изолатите са много лесно смилаеми и се влагат в храни като спортни и здравословни напитки, както и в бебешки храни.

Хранителни ползи на соевия протеин:

От векове соята е част от диетата на хората. Епидемиолозите са най-вероятно първите, които признават ползите от соята върху здравето като цяло, при изследвания на популации с висок прием на соя. Тези популации имат по-ниска честота при някои видове рак и сърдечни заболявания и др.

Соевият протеин изолат съдържа смес от антиоксиданти, включително изофлавони, сапонини и мед, който е компонент на редица антиоксидантни ензими. Продукцията на свободни кислородни радикали се увеличава значително по време на тренировка и полученият окислителен стрес допринася за мускулното увреждане и умора. Това увреждане и умората могат евентуално да ограничат напредъка в тренировките, като забавят възстановяването на мускулите между отделните упражнения. Това може да ограничи и нарастването на телесната маса по време на тренировъчната програма.